Kako se brinuti o mladunčetu veverice ako ga slučajno pronađete

C

rvena veverica (Sciurus vulgaris) vrsta je glodara čije stanište predstavljaju šumoviti predeli Evrope i severnog dela Azije. U granama drveća one prave gnezda, a hrane se različitim semenkama, orašastim plodovima i bobicama. Aktivne su uglavnom ujutru i pred sumrak, a tokom zime više dana provode skrivene.

Sigurno ste bar jednom, šetajući kroz omiljeni park ili pak šumu, ugledali ove hitre životinjice kako protrčavaju ka sledećem drvetu. No šanse su velike da ćete nekad, u sličnoj šetnji, pronaći i mladunče veverice. Evo šta da radite i kako da se brinete o mladunčetu veverice ako ga pronađete.

  1. Sačekajte

Ako ste naišli na jedno ili više mladunaca na zemlji, prvi korak je da sačekate. Kada je reč o divljim životinjama, prvo bi trebalo pokušati vratiti ih majci. Sačekajte koliko god možete – mladunci neretko ispadnu iz gnezda na drvetu, i majka će, ukoliko je moguće, doći po njih. Ako primetite gnezdo na drvetu, možete i pokušati da vratite mladunče.

Takođe je bitno i obratiti pažnju da li je zaista u pitanju beba, kako mladi već sa 10–12 nedelja postaju potpuno samostalni i nezavisni.

Ipak, ako ste mladunče pronašli tamo gde nema drveća i van šumovitog terena, ako su vremenski uslovi izuzetno nepovoljni, ili pak ukoliko je mladunče vidno povređeno, tada je najbolje da ga smestite u kutiju i ponesete sa sobom.

  1. Zagrejte mladunče

Izuzetno mlade jedinke, naročito ako još nisu otvorile oči, nemaju sposobnost termoregulacije. Pronađeno mladunče verovatno je neko vreme bilo izloženo nižoj temperaturi i potrebna mu je toplota.

U kutiju u kojoj se nalazi ubacite termofor ili flašu s toplom vodom i peškir kako biste mu obezbedili potrebnu toplotu.

  1. Obratite se stručnom veterinaru

Ukoliko je mladunče povređeno, a i ako nije, neophodno je da kontaktirate s veterinarom i što pre ga odvedete na pregled. Veterinar će vas uputiti u sve što je neophodno da znate i proceniće trenutno stanje i, ukoliko je moguće, sanirati eventualne povrede. Treba imati u vidu da se ne bave svi veterinari divljim/egzotičnim životinjama, te je najbolje da prvo nazovete ambulantu.

  1. Minimalizujte kontakt

Koliko god slatke i pufnaste bile, bebe veverice su i dalje divlje životinje. Za njih svaki vid kontakta predstavlja stres, tako da, dok je kod vas, on treba da bude sveden da minimum.

  1. Povratak u prirodu

Imajte na umu da je vevericama mesto u prirodi i da, koliko god delovalo moguće, nisu podobne da budu kućni ljubimci. Čim je moguće, vevericu treba vratiti u njeno stanište, gde će moći da uživa u slobodi.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1