A

krilni akvarijumi umesto staklenih, nanoakvarijumi kao sastavni deo enterijera, aquascaping – aranžiranje pod vodom… samo su neki od najnovijih trendova u svetu akvaristike

Za mnoge predmet uživanja i opuštanja, za neke samo detalj koji ulepšava prostor, umetnost koja donosi više od lepote u svaki dom. Simbolizuje tok života i savršena je kombinacija harmonije, ravnoteže i pozitivne energije.

Akvarijum predstavlja jedinstveno stanište različitih vrsta riba, uz prelep kontrast boja i mnoštvo biljaka na jednom mestu. U tako pomešanoj populaciji važno je da se međusobno tolerišu, prihvataju iste ili približne parametre vode i uslove držanja. Slična je situacija i sa biljkama koje, svaka za sebe, ima određene zahteve, pa je poželjno da tolerišu podjednako svetlost i hemijski sastav vode.

U svetu moderne akvaristike i novih trendova traže se novi oblici, jednostavnost i održivost.

Izrada akrilnih akvarijuma, umesto staklenih, omogućava različite oblike, ovalne, heksagonalne  i slično. Akvarijumi izrađeni od akrila su većih dimenzija, oživljavaju maštu i uklapaju se u svaki prostor. Akril je jači od stakla, otporan na oštećenja i grebanje (za razliku od stakla mogu se polirati), lakši je i ima bolju temperaturnu izolaciju. S druge strane, ništa manje nisu popularni, uz više prostora, za uklapanje u sam ambijent.

Kada govorimo o akvarijumima malih dimenzija izrađenih od akrila ili stakla, ne možemo, a da ne spomenemo nanoakvarijum. 

To su akvarijumi ispod 54 litra, sa tačno određenim dimenzijama. Najpopularniji među njima su zapremine 30 litara, dimenzija 30 x 30 x 35, mada mogu biti i manji. Prvobitno su bili namenjeni za čuvanje različitih vrsta račića i puževa, ali i nekih manjih vrsta riba. Zbog svoje lepote i manjih dimenzija veliki broj arhitekata nanoakvarijume vidi kao nezaobilazan detalj u dizajniranju enterijera.

Stvaranje iluzije vodopada, u ovako malim sredinama, uz pomoć belog peska, samo je jedan od trendova u svetu akvaristike i oživljava ceo ambijent postavljajući visoke standarde kada je reč o dekoraciji.

Kada govorimo o samom aranžiranju, mnogi se zapravo pitaju šta je to aquascaping?

Aquascaping ili dekoracija, odnosno aranžiranje pod vodom, jeste umetnost i svakom akvaristi daje jedinstven pečat, originalnost.

Kombinovanje prirodnih materijala, kao što su drvo i kamen, uz odabir različitih vrsta biljaka, čine ovu tehniku zabavnom i izazovnom za svakog akvaristu.

Planiranje određenih vrsta biljaka mora biti tačno izanalizirano, bez preterivanja. Ako želimo da predeo izgleda što uverljivije, najvažnija je proporcija. Aquascaping ima različitih stilova i tehnika od kojih su najpoznatiji iwagumi style, duch aquarium style i nature aquarium style. Svaki ima svoju specifičnost i određene zahteve, kako u filtraciji, tako i u osvetljenju, kao jednu od najvažnijih stvari u održivosti svakog biotopa.

Za koji god akvarijum da se odlučite, važno je obezbediti neophodnu filtraciju (mehaničku i biološku), koju najbolje postižemo spoljašnjim filterima koji se posebno pripremaju. Oni se ređe čiste, održavaju se s vremena na vreme i obezbeđuju neophodan medijum za rast korisnih bakterija. Promena trećine vode na određeni vremenski period se podrazumeva. Biljke se redovno skraćuju, a po potrebi možete dodavati mikro i makroelemente, kroz određene preparate dostupne na tržištu. Jedan od preduslova za bujniju vegetaciju jeste pravilno odabrana podloga u samom akvarijumu koja obezbeđuje ishranu i rast. Hrana za ribice je dostupna u nekoliko oblika i prilagođena različitim vrstama i potrebama. Uvek odaberite kvalitetniju hranu poznatih proizvođača koja obezbeđuje visoko gradivne elemente za pravilan rast i koloritet.

Prilikom odabira ribica moramo upoznati njihovo prirodno stanište, navike i ishranu kako bismo im obezbedili savršene uslove za rast i dobro zdravlje. Neke od njih su izuzetno zahtevne, neke žive isključivo sa svojom vrstom, a neke možete sa lakoćom uklopiti u čitav ambijent i uživati u prelepim bojama. Životni vek ribica u akvarijumu zavisi od uslova života i ishrane i vašeg zalaganja. Prosečna starost riba slatkovodnih akvarijuma je od osam do deset godina, dok neke vrste, npr. afrički ciklidi ili diskusi, mogu doživeti i 18 godina.

Centralna i južna Amerika, Afrika i Azija glavne su destinacije za mnoge odgajivače. Tropske vode blizu ekvatora donose bujniju vegetaciju, više hrane i veliki broj različitih vrsta riba, međutim , najveći problem predstavlja transport. Prenošenje ribica do krajnje destinacije je izuzetno stresan proces, ponekad dugo traje, i nekoliko nedelja, pa je za mnoge od njih i fatalan. Više od 90 odsto slatkovodnih ribica potiče iz veštačkog uzgoja, što nije slučaj sa morskim ribicama, gde skoro 90 odsto njih dolaze izlovljavanjem. Način na koji se izlovljavaju (cijanid) vrlo je okrutan i procenat preživljavanja je jako mali. Samo 30 odsto njih stigne do konačne destinacije. Uslovi koji treba da imitiraju prirodno stanište, korali, slana voda i sl. zahtevaju veliko znanje i strpljenje. Iz tog razloga, morski akvarijumi su veliki izazov u akvaristici i zahtevaju izuzetno ozbiljnu opremu i veliko iskustvo.

 

Bilo da se govori o slatkovodnom ili morskom akvarijumu, industrija u akvaristici se ubrzano razvija. Više od milion ribica se proda tokom jedne godine širom sveta, s prihodom od preko 300 miliona dolara. Pojedine kompanije investiraju ogroman novac u genetski inženjering u potrazi za novim vrstama koji će im doneti bogatstvo.

Dutch style

Za one malo ambicioznije koji odaberu dutch style, fokus je usmeren isključivo na biljke, bez drveta i kamena. Ovaj stil odlikuje veliki kontrast različitih vrsta biljaka, savršena dinamika boja i vrlo zahtevno osvetljenje. Često je u ovakvim akvarijumima potrebna instalacija sistema za snabdevanje ugljen-dioksidom kako bi vegetacija imala savršene uslove za rast i bujanje.

Nature aquarium style

Za neke možda najlepši, predstavlja najveći izazov mnogih akvarista. Često je tema mnogih svetskih takmičenja u aquascapingu. Ovaj stil predstavlja najverodostojniju sliku određenog staništa uz kombinaciju korenja drveća raznih oblika i veličina, kamena i mnoštvo biljaka. U zavisnosti od predela koji želimo da prikažemo, postoji veliki broj tema kao što su: rainforest, hillsides, valleys, mountains i slično.

Iwagumi style

Skoro u potpunosti ima akcenat na kamenu i određenim biljkama niskog rastinja. Drvo se ne koristi skoro nikada i ceo akcenat je u boji i teksturi kamena.

Sahyadria chalakkudiensis

Nažalost, mnoge vrste riba postoje samo u akvarijumima jer su njihova prirodna staništa uništena. Nekontrolisano izlovljavanje pojedine vrste dovele su do istrebljenja. Jedna takva vrsta riba poznata je kao crveni torpedo barbus (Sahyadria chalakkudiensis) iz indijske oblasti Gati, a koju zbog prelepih boja i veličine žele mnogi akvaristi u svom domu.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1