Ehidna – najčudnija životinja na svetu

O

va životinja je malo sisar, a malo je i reptil, nema zube, a ima kandže

Poznata je činjenica da je jedna od mnogobrojnih razlika između sisara i ptica baš u tome što sisari rađaju žive mladunce koje doje, dok ptice ležu jaja iz kojih izlaze mladi ptići. Ipak, postoji i mali broj životinja kod kojih deluje da se ova dva sistema preklapaju, poput kljunara. Možda manje poznata, ali definitivno takođe interesantna jeste ehidna – jedna od najčudnijih životinja na svetu.

Ehidna, poznata i kao mravlji jež, naseljava južnu Australiju. Ženke dostižu težinu od oko četiri i po, a mužjaci do šest kilograma, životni vek im je u proseku oko 30 godina, iako postoje podaci da mogu da dožive i 50. Za dugovečnost mogu da zahvale svom veoma sporom metabolizmu. Naime, njihova telesna temperatura je među najnižim od svih sisara.

Ove slatke životinje evoluirale su pre više od 20 miliona godina s vrlo interesantnim karakteristikama, naime – ehidna polaže jaja iz kojih se izležu živi mladi, a sve se dešava u majčinoj torbi. Mladunci su veličine zrna pasulja kada se izlegnu i prvih sedam nedelja života provode u torbi. Oni se hrane mlekom iako majka nema bradavice, tako da ga konzumiraju direktno sa dlačnog pokrivača. Podmladak nakon izlaska iz torbe ostaje s majkom i do godinu dana.

Zanimljivo je i da ehidne nemaju zube. Ovaj nedostatak nadoknadjuju dugačkim jezikom – čak 15 centimetara, kao i oštrim kandžama za kopanje. Sve zajedno, to ih čini opremljenim za lov na njihovu omiljenu hranu – mrave i termite.

Na kraju, možda vam i ime ehidna zvuči poznato. Ono je, naime, iz grčke mitologije, gde je Ehidna polužena, a poluzmija. Naučnici koji su nekada davno proučavali ovu vrstu imali su utisak da ona ima istovremeno karakteristike sisara i reptila.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1