Kakav je kućni ljubimac krznena loptica – feretka

Z

a ovu životinju mnogi ljudi nikad nisu čuli i to mora odmah da se promeni

Feretka (Mustela furo) pripada familiji lasica i pripitomljena je pre više vekova zarad lova na zečeve. A danas se ona drži kao voljeni kućni ljubimac. Ove životinje imaju dugačko tela (oko 60 cm s repom) i kratkih nogu, a težina im varira od 600 grama do dva kilograma, s tim da su mužjaci znatno veći. A inače su karnivori, što znači da se hrane isključivo mesom. Životni vek im je najčešće oko sedam godina, mada postoje podaci o jedinkama koje su živele i duže od deset godina. Nalik mačkma, ove životinje prevode veliki deo dana spavajući, a kada su budne, izuzetno su aktivne i razigrane.

Evo kakav je feretka zapravo kućni ljubimac:

  1. Jako su društvene

Feretke su veoma socijalne životinje željne mnogo aktivnosti i igre. Svakako postoje individualne varijacije, kao i kod svakog drugog ljubimca, ali generalno važi pravilo da jako vole društvo drugih feretki. Baš iz tog razloga, mnogi vlasnici se odluče za držanje više od jedne feretke.

  1. Mogu biti destruktivne

Ovo su životinje koje svuda žele da se zavuku, čitav prostor da istraže, a takođe su i vrlo sklone grickanju svega na šta naiđu na svom putu. To može predstavljati problem budućim držaocima koji nisu spremni da žrtvuju po neki komad odeće ili nameštaja jer ga je feretka doživela kao igračku za žvakanje.

  1. Ne slažu se sa svim ljubimcima

Kako u prirodi tako i u uslovima držanja u kući, feretke i mačke su često neprijatelji. Zato što love približno isti plen, ne vole da naiđu jedna na drugu na svojoj teritoriji. S druge strane, psi mogu feretke doživeti kao plen. Iz tih razloga se držaoci često odlučuju da feretke drže zasebno.

  1. Specifičan miris

Feretke, naročito nekastrirani mužjaci, mogu imati intenzivan i neprijatan miris. Držaoci to rešavaju blagovremenom kastracijom jedinke, dok se neki odlučuju i da pribegnu hirurškoj proceduri uklanjanja žlezda iz kojih se luči supstanca koja je uzrok mirisa.

  1. Mogu se naučiti na pesak

Kao i mačke, i feretke se takođe mogu naučiti da nuždu vrše na za to predviđenom mestu. To vlasnicima umnogome olakšava održavanje prostora u kom ljubimac boravi.

TOP