Upoznajte Stiva, mačka koji je naučio da govori

K

ristina Vilson postala je poznata na TikToku tako što je naučila svoju mačku da govori pomoću zvučne ploče. Evo kako i vi možete naučiti svoju mačku ovoj veštini

Od Garfilda do Mačka u čizmama, godinama se mnogo pričalo o mačkama koje mogu da pričaju, međutim, sada postoji jedna i u stvarnom životu – upoznajte Stivena, najpoznatijeg mačka TikToka.

Iako 12-godišnja zvezda TikToka baš i ne ume da izmišlja šale poput Salema, mačka veštice Sabrine, Stiven je savladao umetnost komunikacije pomoću tastera.

Ukratko, crno-beli mačak ume da koristi raznobojnu zvučnu ploču kako bi svojoj vlasnici dao do znanja da želi da izađe, jede ili se pomazi. Tabla sadrži tastere sa snimljenim glasovnim sekvencama, koja kada se pritisnu omogućavaju Stivu da jasno saopšti svoje želje i potrebe.

„Stiv je oduvek bio veoma komunikativan i inteligentan, pa sam smatrala da je obuka AAC (augmentativna i alternativna komunikacija) tasterima za govor pogodan projekat“, objašnjava njegova vlasnica Kristina Vilson.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Cat Person (@catperson)

Ukratko, crno-beli mačak ume da koristi raznobojnu zvučnu ploču kako bi svojoj vlasnici dao do znanja da želi da izađe, jede ili se pomazi. Tabla sadrži tastere sa unapred snimljenim glasovnim sekvencama, koja kada se pritisnu, omogućavaju Stivu da jasno saopšti svoje želje i potrebe

Vilsonova, stručnjak za ponašanje životinja, dobila je ideju za ovakvu vrstu obuke nakon što je videla poznatog Insta psa – Stelu, koja je uspela da prikupi više od pola miliona pratilaca na Instagramu, te je njena vlasnica Kristina Hanger postala jedan od bestseler autora New York Timesa.

U trenutku kada je magistarski program vlasnice Vilson pauziran zbog pandemije koronavirusa, ona nalazi višak vremena i okreće se ka svojoj novoj opsesiji – učenju Stiva da priča.

„Rad na diplomskom radu bio je prekinut tokom kovida jer je obuhvatao i rad sa Centrom za brigu o životinjama Njujorka, koji je prvih meseci karantina bio zatvoren za sve osim za osnovno osoblje“, rekla je Vilsonova, koja je pre 15 godina bila modni fotograf, nakon čega se fokusirala na životinje.

Njen diplomski rad proučava efekte flourescentnog svetla na stresno ponašanje životinja u skloništu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Daily Steve B (@thedailysteveb)

Na isti način na koji pas može biti obučen da zazvoni kako bi saopštio da želi da izađe napolje, svaki taster je povezan sa jednostavnim konceptima koje predstavljaju nešto što bi životinjama moglo biti potrebno. Obuka zahteva redovnost, kao i vremensku posvećenost vlasnika

„Videla sam neverovatan rad Kristine sa Stelom. Želela sam i ja da uradim nešto stručno i zabavno kako bih premostila jaz dok sam čekala da prikupljanje podataka za moj rad ponovo počne.“

Iznenađujuće ili ne, Stiv je bio prirodni talenat u osvajanju ove nove veštine.

„Naučio je sve super brzo. Stiv je prihvatio prvo dugme – NAPOLJE za četiri dana, a druga dva tastera usledila su odmah potom, jedan za drugim“, potvrđuje ona, razlažući kako ceo proces funkcioniše.

„Važno je naglasiti da ovo nije proces usvajanja jezika ili govora – ovo je asocijativni koncept obuke“ , kaže Vilsonova. Na isti način na koji pas može biti obučen da zazvoni kako bi saopštio da želi da izađe napolje svaki taster je povezan sa jednostavnim konceptima koji predstavljaju nešto što bi životinjama moglo biti potrebno. Obuka zahteva redovnost, kao i posvećenost vlasnika. Ostale aktivnosti uključuju jednostavno ponavljanje pritiskanja tastera, pri čemu se demonstrira radnja koja je prikazana.“

Da li i vi možete da obučite svoju mačku?

„Iako je neophodno uraditi još dosta istraživanja, nedavna studija otkrila je da je moguće obučiti tzv. genijalne pse, pa samim tim i genijalne mačke“, naglašava ona.

„Stiv je oduvek bio veoma motivisan i komunikativan. Verujem da je kombinacija njegovog interesa i dobre volje, kao i moje znanje o ponašanju mačaka, učinila da naša saradnja ide glatko“, dodaje Vilsonova o svom najboljem prijatelju.

Ova Njujorčanka provela je dve decenije radeći sa domaćim i divljim mačkama, a na sve to je pružila pomoć i pronalazila smeštaj za čak više od 400 napuštenih mačaka. Odlučila je da svoju dugogodišnju karijeru u modnoj industriji zameni stalnim poslom koji je podrazumevao brigu o mačkama, što ju je navelo da se vrati studijama i postane sertifikovani stručnjak za ponašanje mačaka.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Daily Steve B (@thedailysteveb)

Prvi taster ne treba da bude povezan sa hranom jer vaša maca može povezati sve tastere sa željom za hranom

Vilsonova ima trenutno 10 mačaka kod kuće, uključujući i Stiva, kog je spasila kada je imao samo  nekoliko dana zajedno sa njegovom napuštenom majkom. Ona naglašava da je još ranije znala da postoji nešto posebno u vezi sa njenim voljenim ukućaninom, koji se može pohvaliti značajnim ljudskim osobinama poput čestog uspravnog sedenja.

„On je jedna starija duša zarobljen u telu mačka“, odgovara ona na pitanje kako bi opisala svog najboljeg druga. Ukoliko bacite pogled na njen Instagram, videćete da ova izjava uopšte nije pogrešna – mačak koristi svaku priliku da se ispruži na sofu i pogleda neki stari film na TV-u. Od njenih deset mačaka, Stiv je jedini koji je uspeo da stekne ove veštine.

„Stiv je jedini koji pritiska tastere“, odgovorila je Vilsonova. „Svi ostali razumeju njihovo značenje i prići će ploči kako bi iskoristili priliku da dobiju nagradice koje se obično dobijaju za igru i odlazak napolje. Generalno, u domaćinstvu sa više mačaka samo jedna mačka koristi ove tastere. Nisam sigurna da li je to stvar društvene hijerarhije ili ne.“

Slava na socijalnim mrežama nije bila deo plana Vilsonove u trenutku kada se pridružila TikToku koji je postajao sve popularniji. Njen sadržaj je brzo postao viralan na platformi, sa impresivnih 195.000 pratilaca na profilu @stinktok od leta 2021. Stiv takođe ima svoj Instagram nalog @thedailysteveb, gde hiljade fanova pomno prate njegov život kod kuće, što naravno uključuje i njegovo popularno pritiskanje dugmića (najčešče koristi tastere „napolje“, a najmanje „gladan sam“).

„Doslednost je ključna stvar za uspeh. Tokom obuke vodite računa da uvek demonstrirate određenu radnju prilikom pritiska na dugme. Od trenutka kada je vaša maca obučena, nastavite da širite koncepte i odgovarajte svom ljubimcu pritiskajući tastere“, kaže ona.

„Prvi taster ne treba da bude povezan sa hranom jer vaša maca može povezati sve dalje tastere sa željom za hranom ukoliko to učinite“, naglašava ona. „Pohvale i strpljenje će vas odvesti na dalek put“, takođe deli ona.

Više saveta takođe možete pronaći i na veb-stranici TalkToTheBeans.com, koja sadrži brojne savete i forume zajednica koje povezuju ljubitelje mačaka. Takođe, tamo možete pronaći i mnoge video-zapise koji detaljnije objašnjavaju kako lako da započnete korišćenje AAC tastera.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1