Jedinstvena lepota neobičnih reptila kućnih ljubimaca

Lj

udi koji drže ove divne životinje unikatni su kao i one

Ukoliko ste ljubitelj egzotičnih životinja nesvakidašnjeg izgleda koji želi da uživa u jedinstvenoj lepoti svog ljubimca, reptili su prave životinje za vas. Svaki ljubimac ima sasvim individualne potrebe i svaki ima da ponudi nešto drugačije svom vlasniku, a za one koje interesuje šta se to sve drugačije može naći u svetu reptila, izdvojili smo nekoliko neobičnih reptila kućnih ljubimaca.

  1. Kameleon

Postoji više od 200 vrsta koje pripadaju familiji kameleona i malo je reći da su posredi fascinantne životinje. Iako nam je svima prva asocijacija na ove životinje definitivno mogućnost da menja boje, to je samo jedna od njenih nesvakidašnjih karakteristika.

Treba pomenuti da oni zapravo ne menjaju boju da bi se uklopili u okruženje, već se ova promena bazira na promenama u osvetljenju, temperaturi i raspoloženju životinje. Interesantno je da im je potrebno i do godinu dana da se izlegnu iz jajeta, a životni vek im je najčešće između dve godine  i deset godina. Poreklom su iz vlažnih šumovitih predela, a kako su im potrebni specifični uslovi za držanje, preporučuju se iskusnim ljubiteljima reptila.

  1. Evropski beznogi gušter

Na prvi pogled deluje da je jedino što razlikuje guštere i zmije to što ovi prvi imaju noge. Ipak, činjenica je da ima nekoliko značajnih razlika koje čine ovu vrstu jedinstvenom. Za razliku od zmija, oni imaju kapke koje mogu da pomeraju. Hrane se uglavnom insektima, ali i drugim beskičmenjacima, te ponekad miševima. Još jedna stvar koja je drugačija jeste da se njihove krljušti ne preklapaju kao kod zmija, a na dodir su značajno rigidniji. Sa obe strane tela imaju udubljenje koje nije prisutno na repu, te na osnovu toga lako možete videti gde se završava telo i započinje rep. U zatočeništvu je životni vek beznogog guštera oko 20 godina.

  1. Šumska kornjača

Ove predivne životinje naseljavaju čitavo područje Mediterana, a mogu se naći i šumama naše zemlje. Mladunci su veličine tek nekoliko centimetara nakon što se izlegu, ali su odmah spremni za samostalan život. One su biljojedi koji uživaju u grickanju zeleniša, a uz pravilnu negu mogu da žive i duže od 50 godina.

  1. Green three piton

Ova vrsta se smatra jednom od najlepših zmija zbog svojih fantastičnih boja. Ipak, karakterističnu zelenu poprimaju između šestog i dvanaestog meseca, dok su kao mladi smeđe-crvene boje. Poreklom su iz Indonezije, gde im boja pomaže u kamufliranju međ lišćem. Ove neotrovne zmije mogu da dostignu metar i po dužine, a životni vek im je između 15 i 20 godina.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1