Kada i zašto se preporučuje sterilizacija afričkog patuljastog ježa?

O

va egzotična životinjica sve češće ulazi u naše domove i naša srca

Afrički patuljasti jež je kao ljubimac doživeo vrtoglavu popularnost u našoj zemlji. Mnogo ljudi nije ostalo imuno na njihove slatke oči i bodljice, te su izabrali da kući odnesu baš ovu životinjicu. Ipak, postoji mnogo stvari na koje sadašnji i budući vlasnici treba da obrate pažnju, a koje se odnose na negu i zdravlje ovih mališana.

Iako je danas jako čest ljubimac, afrički patuljasti jež je to relativno skoro to postao. Veterinari koji se bave egzotičnim životinjama nisu se ranije s njim često sretali, te ni literatura o najčešćim bolestima nije bogata. U prethodnih nekoliko godina mnogobrojni stručni radovi objavljeni su baš na temu patologije afričkog patuljastog ježa.

Ukoliko već imate afričkog patuljastog ježa ili pak planirate da ga uzmete za novog kućnog ljubimca, sterilizacija je nešto o čemu svakako morate da razmislite. Nakon šestog meseca života, kada se smatraju polno zrelim, hormoni koje proizvode polne žlezde više ne igraju ulogu u rastu i razvoju organizma već samo kontrolišu polne nagone.

Kada je reč o ženkama, stručna literatura navodi da gotova svaka ženka uzrasta iznad tri godine ima određen stepen tumorozne promene na materici. Takva promena je progresivna, a u svojim terminalnim stadijumima tumor potpuno iscrpljuje jedinku i fatalan je. Dobra strana je da su tumori materice kod ovih životinja češće benigni, te da ne daju metastaze.


Iz navedenih razloga, nedvosmislen savet veterinara jeste blagovremena sterilizacija ženke, koju možete zakazati već nakon što jež napuni šest meseci života. Ipak, ukoliko imate i stariju jedinku, svakako nije kasno za ovu proceduru koja prevenira fatalno stanje. Veterinar će prvo obaviti opšti klinički pregled i ukoliko je vaš ljubimac u dobrom stanju, zakazaće vam hirurški zahvat.

Kada je reč o simptomima promena na materici kod afričkog patuljastog ježa, vlasnici će najčešće primete isprekidan krvav sadržaj koji deluje kao da izlazi zajedno s urinom. Osim toga, može i ne mora doći do gubitka apetita, poremećaja opšteg stanja i letargije. Ako primetite bilo koji od tih simptoma, treba što pre da se obratite svom veterinaru.

S druge strane, za kastraciju mužjaka ove vrste nema direktnih indikacija u literaturi. Kastracija mladih može uticati na njihovo ponašanje i učiniti ih druželjubivijim, ali definitivno nije garancija za to. Patološke promene na testisima kod muških jedinki afričkog patuljastog ježa nisu česte, te se ne mogu uzeti kao direktna indikacija za ovu hiruršku proceduru.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1