Upoznajte frizijskog konja – rođenog za Holivud

I

zgleda i kreće se kao stvorenje iz bajke, zato fascinira fanove serija i filmova širom sveta

Prelepih pokreta i zadivljujućeg izgleda, frizijski konj izgleda kao pravi konj iz bajke.
Evo zanimljive priče o ovoj rasi.

Istorija ove rase počinje negde oko 13. veka u istoimenoj oblasti u današnjoj Holandiji. Tokom srednjeg veka, oni su uzgajani kao ratni konji, zbog svoje snažne građe i izdržljivosti. Knjiga pastuva za ovu rasu formirana je 1879. godine, što je u velikoj meri pomoglo u održavanju i unapređenju rase.

Takozvani frizijac internacionalnu slavu stekao je zahvaljujući svom neverovatnom izgledu i sposobnostima. Ovi konji su uvek crni, sjajne dlake i glave klasičnog izgleda, sa sitnim ušima blago usmerenim jedno ka drugom.

Karakterističan izgled im daje izuzetno mišićav i snažan, blago povijen vrat. Noge su im relativno kratke, a krasi ih dugačka dlaka na donjem delu. Njihovu neverovatnu lepotu dodatno naglašavaju dugi i talasasti griva i rep.

Kretanje frizisjkog konja izuzetno je elegantno, uz visoko podizanje nogu. Iz tog razloga oni su često paradni konji, neretko vuku kočije, a ponekad se koriste i za dresurno jahanje.

Temperament frizijskog konja je relativno blag. Oni su zainteresovani za učenje i izuzetno lojalni prema ljudima koji se o njima brinu.

Zbog svoje lepote, ovi konji nebrojeno puta našli su se i na filmskom platnu. Kamera voli njihov elegantan i moćan izgled, kao i blag temperament, a to ih čini perfektnim za filmske zadatke.
Od Hronika Narnije do serije Igra prestola, ovi konji zadivili su milione gledalaca širom sveta.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1