20 neverovatnih činjenica o delfinima (2. Deo)

O

ni su ljudima omiljeni stanovnici mora jer su dobronamerni i inteligentni. U svetu postoji 40 vrsta delfina, a neke žive čak i u slatkim vodama

Delfini su sisari poznati po svojoj pitomosti. Postoji više od 40 vrsta delfina, žive širom sveta i bliski su srodnici kitova. Iako je prosečan životni vek delfina oko 17 godina, neki mogu da žive i do 50 godina! Poznato je da su delfini odlični ronioci. Budući da su morska stvorenja, mogu zaroniti i na dubinu do 300 metara. Ova vrsta sisara ima dva stomaka, jedan koristi za skladištenje hrane, a drugi za varenje. To su samo neke od mnogo interesantnih stvari o delfinima.

  1. Migriraju ako nemaju dovoljno hrane

Mnogima nije poznato da se delfini sele ako njihove potrebe za hranom nisu zadovoljene. Iako nisu migratorne životinje, oni će se preseliti na mesta gde imaju dovoljno hrane i gde su klimatski uslovi prilagođeni temperaturi njihovog tela.

  1. Vole da puštaju mehuriće

Prilikom lova delfini proizvode mehuriće kako bi izgurali plen na površinu. Ponekad koriste i tehniku lova koja se zove „udaranje ribe“, gde repom udaraju ribu i tako je omamljuju – pa je onda lakše hvataju.

  1. Kitovi ubice su najveća vrsta delfina

Nasuprot svom imenu, kitovi ubice pripadaju porodici delfina. Kitovi ubice, koji dostižu dužinu do 10 metara, najveći su u svojoj vrsti.

  1. Oprema za ribolov je glavna pretnja delfinima

Delfini često bivaju slučajno ubijeni u tzv. stojećim i lebdećim mrežama, kočama, parangalima i na opremi koja se koristi u ribarstvu. Jedno od rešenja da se delfini sačuvaju od posledica ribolova jeste pričvršćivanje akustičnih alarma ili pingera na ribarske mreže koji upozoravaju delfine i pomažu im da izbegnu ribarsku opremu.

  1. Inteligentni su kao mi

Delfini su jedna od retkih vrsta, pored majmuna i ljudi, koja ima sposobnost da se prepozna u ogledalu. Ova sposobnost se smatra odrazom njihove inteligencije. Delfini su takođe među retkim životinjama koje koriste alat. U Zalivu ajkula u zapadnoj Australiji delfini stavljaju morske sunđere preko svojih kljunova kako bi ih zaštitili od oštrih i hrapavih stena dok traže ribu. Naučnici kažu da poredeći odnos veličine mozga i tela, delfini zauzimaju drugo mesto, odmah iza ljudi!

  1. Delfini su brbljivci, al’ vole da zvižde i cvile

Ovi sisari imaju neke od najrazvijenijih akustičnih sposobnosti u životinjskom carstvu. Oni prave različite zvukove, uključujući zvižduke, klikove, cviljenje, škripu, jauke, lajanje, stenjanje i jecanje.

  1. Delfini su sprinteri

Delfini su obično prilično spori plivači, putuju brzinom od oko tri kilometra na sat. Međutim, oni mogu da dostignu brzinu od preko 50 kilometara na sat, i to za vrlo kratko vreme.

  1. Rone do 300 metara

Poznato je da su delfini odlični ronioci. Budući da su morska stvorenja, mogu se spustiti i do 300 metara pod vodom.

  1. Delfini su veoma humani

Ova brižna stvorenja se često mogu videti kako brinu o bolesnima, starima i povređenima u svojoj grupi, a koja je poznata kao „čaura“.

  1. Imaju osetljivu kožu, ali je brzo zaleče

Delfini imaju veoma delikatnu kožu, pa se povređuju i pri najmanjem dodiru sa tvrdom površinom. Međutim, zahvaljujući svojstvu brzog zarastanja, čak i najdublje rane se zaleče za kratko vreme.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1