Šest trikova da otvorite apetit svom ljubimcu

M

ožete imati po sastavu najbolju hranu na svetu, ako ona nije palatabilna i ako psi neće da je jedu, onda i njen kvalitet pada u vodu. Zapravo, palatabilnost je sposobnost hrane da svojim mirisom, ukusom i teksturom podstakne apetit kod psa i da ga navede da je rado uzima

Kada čujete pojam „palatabilnost hrane“, sigurno niste baš sigurni o čemu je tačno reč – mi u srpskom jeziku nemamo reči za doslovno prevođenje tog pojma. Najpribližnije značenje bilo bi – mešavina apetita i dobrog ukusa ili pre mirisa hrane jer se kod pasa palatabilnost, s obzirom na to da im čulo ukusa nije razvijeno kao kod ljudi, ocenjuje skoro isključivo mirisom.

Dakle, palatabilnost je sposobnost hrane da svojim mirisom (a donekle ukusom i teksturom) podstakne apetit kod psa, a što bi ga navelo da rado uzima ponuđenu hranu.

Psi radije uzimaju hranu namenjenu ljudima (kuvanu hranu) iako ona nije najbolje rešenje za njihovu ishranu. Kuvana hrana sadrži isparljive aromatične materije koje psima pobuđuju apetit, a i sam osećaj koji se rađa kod pasa kada vide da jedu istu hranu koju i vi jedete kod njih razvija požudu za njom.

Što se tiče suve granulirane hrane, palatabilnost je jedan od najvažnijih parametara za kvalitet hrane.

Možete imati, po sastavu, najbolju hranu na svetu, ako ona nije palatabilna i ako psi neće da je jedu, onda njen kvalitet pada u vodu.

Velike kompanije ulažu ogroman trud kroz istraživanja i značajna sredstva u pojačavanje palatabilnosti granulirane hrane. Taj posao nije nimalo lak i iziskuje puno vremena, posebno kada se uzme u obzir da ozbiljne kompanije kao što je Nestle Purina palatabilnost hrane postižu potpuno prirodnim hranljivim materijama bez dodataka, veštačkih aroma, boja i konzervanasa.

Prirodna aroma za povećavanje palatabilnosti granula nanosi se sprej metodom u vakuum komorama u toku hlađenja već formiranih granula. Kada granule napuste vakuum komoru i kada se atmosferski pritisak poveća, ova aroma se kroz pore granule uvlači dublje u granulu. I pored tog procesa, površina granule ostaje najaromatičniji deo granule.

Koliko god je tehnologija palatabilnosti uznapredovala, nemoguće je zadovoljiti sve razmaženiji apetit „malih belih“ pasa, koji su svoju činiju zamenili za vaš tanjir.

U takvim situacijama, kada psi neće da jedu visokokvalitetnu hranu, iako je ona savršena za njih, imamo na raspolaganju nekoliko trikova kako da im se podstakne apetit.

 

Glad je najbolji kuvar

To je najmanje popularan metod među vlasnicima pasa jer misle da im psi pate. Ona se zasniva na uskraćivanju hrane određeni vremenski period. Dakle, psu se ponudi hrana, ukoliko u roku od 10 minuta ne izrazi želju za hranom, činija se skloni, pa mu se ponovo ponudi za dva sata. Ako ni tada ne uzme hranu, postupak se ponavlja dok pas ne bude dovoljno gladan da mu ponuđena hrana postane ukusna. To je sa veterinarske strane opravdan metod za zdrave pse. Metodu nikako ne pokušavajte s mačkama!!! Naravno, u pauzi između ponuđenih obroka psu osim vode ne treba davati ništa što ima kalorijsku vrednost (poslastice, ostatke hrane sa stola, suplemente…).

Psi bi radije uzeli kuvanu hranu namenjenu ljudima iako ona nije najbolje rešenje za njih. Kuvana hrana sadrži isparljive aromatične materije koje psima pobuđuju apetit, a i sam osećaj koji se rađa kod pasa kada vide da jedu istu hranu koju i vi jedete kod njih razvija požudu za njom. To nije dobro

Mix-feeding

Drugi metod koji sa sobom nosi i određene benefite jeste takozvana mix-feeding doktrina. Ona se sastoji od kombinovanja suve granulirane hrane i vlažne, kompatibilne konzervirane hrane za pse. Dakle, u istoj posudi sprema se obrok tako što se preko suve hrane za pse doda određena količina vlažne hrane. Naravno, kalorijski obrok treba korigovati, odnosno treba smanjiti količinu suve hrane u zavisnosti od toga koliko vlažne hrane dodajete. Vlažna hrana ima bolju palatabilnost jer sadrži isparljive aromatične materije, ali ima i manju koncentraciju hranljivih materija i manju energetsku gustinu.

Ti nedostaci dopunjuju se suvom hranom u istom obroku, a ceo obrok postaje palatabilniji. Dodavanje vlažne hrane povećava i hidriranost organizma, posebno kod pasa koji slabije piju vodu. Treba imati u vidu da se vlažna hrana brže kvari i da obrok mora da bude tako optimizovan da ga pas u celosti pojede.

Ono što ostane uglavnom mora da se baci. Opet treba voditi računa da se ova metoda ne primenjuje kod mačaka! Mačke uglavnom ne vole da im se hrana „umulja“. Njima dajte odvojeno vlažnu i suvu hranu ili im omogućite da doručak i večera budu suva hrana, a ručak vlažna.

Granule s mlakom vodom

Treći metod jeste pravljenje obroka od granula u koje se sipa mlaka voda. Kod nekih pasa granule u mlakoj vodi pobuđuju apetit. Na ovaj način psi ujedno piju vodu i konzumiraju hranu, što je jako povoljno za zdravstveno stanje organizma, a olakšava i varenje i sprečava nepravilno raslojavanje hrane u želucu.

Ni to se ne preporučuje kod mačaka! Mačke inače imaju sposobnost visokog koncentrovanja mokraće. I generalno mačke slabije piju vodu. Idealno za njih je da im se voda ponudi iz protočnih fontana koje im podstiču želju da uzimaju vodu.

Suplementi u prahu

Postoje suplementi koji mogu pomoći u povećanju palatabilnosti hrane. Jedan od tih suplemenata jeste Purina Pro Plan Forti Flora. Radi se o probiotskom suplementu u vidu praha za pse i mačke. Njegova glavna uloga jeste regulisanje probave i obnavljanje crevne flora kada je ona usled bolesti narušena. Međutim, ovaj suplement ima izuzetnu palatabilnost i indikovan je za podsticanje apetita kod pasa i mačaka. Kesica ovog praha može da se sipa preko suvih granula ili granula potopljenih u mlaku vodu. Miris Forti Flore pobudiće i najrazmaženiji apetit.

Suplementi za jače mišiće

Još jedan suplement može da odigra odličnu ulogu u podsticanju apetita. Radi se o Bio Pet Active Bulky Proteinu, proteinskom izolatu koji je namenjen poboljšanju razvoja pasa i povećanju mišićne mase. Ovaj suplement ima izuzetnu palatabilnost i nanosi se preko suve hrane kao prah.

Postoje i neke metode kojima vlasnici pasa pribegavaju u nadi da će povećati palatabilnost hrane, a te metode ili nemaju efekta ili su veoma štetne po pse

Lososovo ulje

Pomenuto ulje namenjeno psima predstavlja još jedan u nizu suplemenata koji bi mogli da povećaju palatabilnost. Ono je bogato omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje imaju mnogobrojne benefite po zdravlje pasa (protiv zapaljenja tkiva i organa, protiv bolova u kostima i zglobovima, povećavaju kvalitet kože i dlake…). Mnogi psi „smatraju“ miris lososovog ulja veoma primamljivim, a primenjuje se tako što se dnevna doza ovog ulja sipa preko granula.

Dve metode nemaju efekta i mogu biti opasne

Postoje i neke metode kojima vlasnici pasa pribegavaju u nadi da će povećati palatabilnost hrane, a te metode ili nemaju efekta ili su štetne po pse.

Neki ljudi imaju ideju da se blendiranjem granula povećava palatabilnost. To je vrlo česta zabluda jer se tim postupkom aroma koja se nalazi na površini granule razređuje u masi cele granule i na taj način se gubi njen intenzitet. Metoda se koristi samo u ekstremnim situacijama – kada pas zbog zdravstvenog stanja (operacije na ustima, jeziku i zubima) ne može samostalno da uzima hranu, pa mora da se hrani na silu ili preko želudačne sonde.

Drugi način koji se često koristi jeste sipanje ljudske hrane preko granula. Uglavnom se koriste jako aromatizovane paštete za ljudsku ishranu. Iako one sigurno zbog intenzivnih mirisa povećavaju palatabilnost, njihova upotreba nije opravdana. Paštete sadrže nitrate, nitrite, pojačivače ukusa, velike količine soli, emulgatora i stabilizatora. Sadrže i dosta nekvalitetnih masti i ugljenih hidrata, a malo vrednih proteina. Zbog intenzivnog metabolizma pasa i kumulativnog efekta tih supstanci, ako se ovakav metod primenjuje duže vreme, sigurno može dovesti do poremećaja zdravlja pasa.

Nadamo se da smo vam kroz nekoliko korisnih informacija približili termin palatabilnosti hrane, i da smo vam prožili nekoliko zdravih trikova kako da hranu učinite ukusnijom za svog ljubimca.

Velike kompanije ulažu ogroman trud i značajna sredstva u pojačavanje palatabilnosti granulirane hrane, posao nije nimalo lak i iziskuje puno vremena, posebno kada se uzme u obzir da ozbiljne kompanije poput Nestle Purina palatabilnost postižu potpuno prirodnim hranljivim materijama bez dodataka, veštačkih aroma, boja i konzervanasa

FortiFlora Canine

FortiFlora je suplement – probiotik (Enterococcus foecum) za pse koji efikasno rešava oboljenja digestivnog trakta koja su vezana za disbalans crevne flore. Koristi se kod regulacije dijareje usled stresa, antibiotske terapije ili usled promene ishrane. FortiFlora se može koristiti kod redukcije gasova kod pasa. Ovaj probiotik je prilagođen za sve uzraste kao i za gravidne kuje i kuje u laktaciji. Zbog izuzetno velike palatabilnosti može se koristiti i kao pojačivač ukusa one vrste hrane koje pas nerado jede.

FortiFlora Feline

FortiFlora je suplement – probiotik (Enterococcus foecum) za mačke koji efikasno rešava oboljenja digestivnog trakta koja su vezana za disbalans crevne flore. Koristi se kod regulacije dijareje usled stresa, antibiotske terapije ili usled promene ishrane. Ovaj probiotik je prilagođen za sve uzraste mačaka. Zbog izuzetno velike palatabilnosti može se koristiti i kao pojačivač ukusa one vrste hrane koje mačka nerado jede.

Vladimir Hadžić, doktor
veterinarske medicine, ekspert i stručni
konsultant Pet Svet Magazina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1