Pet razloga zašto je jahanje pravi sport za vaše dete

K

onjički sport je iz godine u godinu sve popularniji u svetu. Mnogobrojne discipline, od preskakanja prepona da terenskog jahanja, nude se ljubiteljima ovih plemenitih životinja. Dok je u Srbiji relativno doskoro jahanje konja bilo rezervisano za mali broj ljudi, danas veliki broj škola jahanja pruža mogućnost upoznavanja sa osnovama konjičkog sporta, i to kako odraslima, tako i mladim polaznicima

Veliki broj devojčica i dečaka mašta o jednorozima i konjima s viteških turnira.

A evo pet razloga zašto treba da razmotrite jahanje kao pravi sport za vaše dete.

Osećaj da mogu da lete nošeni na leđima ovih divnih životinja preneće se zasigurno i na ostale aspekte života, te će s više sigurnosti biti spremni za svaki novi izazov

  1. Fizičko zdravlje

Jahanje konja predstavlja fizički zahtevnu aktivnost, a zanimljivo je i da određene, inače retko aktivirane grupe mišića učestvuju pri upražnjavanju ovog sporta. Osim bivanja u pokretu i na otvorenom, jahanje obezbeđuje i razvoj balansa i ravnoteže. Takođe, odlično je za razvoj pravilne koordinacije i pravilan položaj leđa.

 

Mnoge roditelje brinu moguće povrede, ali uz iskusne trenere i korišćenje zaštitne opreme, škole jahanja su veoma bezbedne za početnike.

 

  1. Kontakt sa životinjama

Konji su neverovatne životinje, blagog temperamenta, puni strpljenja. Kontakt s njima je iz mnogobrojnih razloga izuzetno koristan za decu. Uče se razumevanju i nežnosti koja je potrebna da bi se ostvarila veza s ovom životinjom, a zauzvrat dobijaju bezuslovnu ljubav. Takođe, konji nisu apsolutno uvek poslušni, te uče decu da ne može uvek biti po njihovom, te da od pristupa zavisi i odgovor.

  1. Samopouzdanje

Poteškoće s verovanjem u sopstvene sposobnosti su nešto sa čim se veliki broj dece susreće. Kroz jahanje deca shvataju da se mnoge poteškoće rešavaju upornošću, te da time ostvaruju i kontrolu nad konjem. Osećaj da mogu da lete nošeni na leđima ovih divnih životinja preneće se zasigurno i na ostale aspekte života, te će s više sigurnosti biti spremni za svaki novi izazov.

 

  1. Odgovornost

Konjički sport obuhvata i osnove neophodne brige o konjima, uključujućj redovno četkanje i davanje poslastica. To uči decu da ispune svoje obaveze i dožive ih kao vid zabave i pripreme za trening.

  1. Smanjenje stresa

Nekada je lako zaboraviti da nisu samo odrasli izloženi svakodnevnom stresu savremenog života. Bilo da su u pitanju školske obaveze ili promene u životu kod kuće, deca su podjednako podložna negativnim efektima stresora. Mnoga istraživanja su pokazala da vreme provedeno sa konjima nesumnjivo deluje umirujuće. Jahanje takođe zahteva pun fokus i pažnju, te ne ostavlja prostor za druge misli i na taj način privremeno „oslobađa“ mentalni prostor.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1