Najlepši konj na svetu? Priča o Akhal-Teke konjima

K

onji se smatraju izuzetno plemenitim životinjama, čija lepota, gracioznost i karakter fasciniraju ljude hiljadama godina

Dok trenutno postoji ogroman broj varijacija u izgledu, a individualna preferencija ljudi umnogome varira, postoji opšteprihvaćeno mišljenje da su baš Akhal-Teke jedni od najlepših konja na svetu. Osim fascinantnog izgleda, postoji mnogo zanimljivosti o ovoj rasi, te evo priče o Akhal-Teke konjima.

Iako su sve boje zvanično prihvaćene od registra rase, možda najkarakterističniji simbol ove rase jeste metilk sjaj njihove fine dlake, zbog kog sivi konji deluju srebrno, a oni krem boje – zlatno

Istorija konja Akhal-Teke rase počinje pre više hiljada godina u Karakum pustinji u današnjem Turkmenistanu. Tamošnja nomadska plemena pažljivim selektivnim uzgojem stvorila su rasu izuzetnih atletskih sposobnosti, vrhunske izdržljivosti, sposobnu da opstane i na visokim i na niskim temperaturama. Kada je Turkmenistan postao deo Ruskog carstva, ova rasa nastavila je razvoj, ali je u više momenata u istoriji bila na ivici izumiranja.

Šezdesetih godina prošlog veka čuvani Apsint, pripadnik ove rase, odneo je zlatnu olimpijsku medalju na takmičenju u dresurnom jahanju. Ova rasa je i dalje u širokoj upotrebi u konjičkom sportu i u mnogim tradicionalnim nadmetanjima.

Akhal-Teke konji su vitke građe, po kojoj veoma podsećaju na hrtove. Fragilan izgled ne treba da zavara jer je u pitanju ekstremno snažna rasa.  Još jedna zanimljivost jeste da su ovi konji izuzetno temperamentni i da imaju tendenciju da se vežu samo za jednu osobu. Ova konekcija koju ostvare snažna je i umeju da budu veoma zaštitnički nastrojeni prema „svom“ čoveku. Treba napomenuti i da su konji ove rase uglavnom rezervisani za izuzetno iskusne jahače baš zbog svog burnog karaktera. U današnje vreme je ovaj konj postao svojevrstan statusni simbol u Rusiji, gde se ždrebad prodaju za veoma visoke iznose.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1