Ljubimac koji ima plavu krv i tri srca: Da li je hobotnica u domu izazov ili trauma?

Lj

udi sve češće za kućnog ljubimca biraju hobotnicu, a na taj korak se odlučuju kako bi u kući imali egzotično stvorenje. A ova specifična bića imaju specifične potrebe i nisu najbolji izbor za početnike

Hobotnica je beskičmenjak iz naučnog reda oktopoda. Nema skelet ili bilo koju vrstu zaštitnog premaza. Jedini deo njenog tela koji nije mekan jeste kljun smešten u dnu pipaka. Ti pipci su zapravo kraci koji su prekriveni usisnim čašama i oko 66 odsto neurona hobotnice nalazi se na njima. To joj omogućava da oseti svoje okruženje i istraži ga, a može čak i da ga okusi koristeći gumene čaše na pipcima. Takođe, hobotnica ima tri srca i plavu krv bogatu hemocijaninom, proteinom koji sadrži bakar, za razliku od hemoglobina koji sadrži gvožđe.

Da li je dozvoljeno držati hobotnicu kod kuće?

Danas postoji više od 300 vrsta hobotnic i nijedna od njih se, srećom, ne nalazi na listi ugroženih vrsta. Trenutno ne postoje zakoni o držanju hobotnice kao kućnog ljubimca i ne treba vam dozvola ni u jednoj državi. Međutim, možda ćete imati problema da je zadržite ako živite u stanu. Mnoge zgrade imaju stroga pravila o veličini akvarijuma, a hobotnice ne možete držati u malom prostoru.

 

Koje vrste hobotnica mogu biti kućni ljubimci?

Mnoge vrste hobotnica nisu pogodne za kućne ljubimce ili zbog veličine ili zbog činjenice da mogu biti toksične za ljude. Na primer, plavoprstenasta hobotnica ispušta opasan otrov i kada ujede čoveka, to može biti vrlo opasno. Postoji nekoliko vrsta hobotnica koje su bezbedne i koje se obično prodaju kao kućni ljubimci.

Hobotnica ima tri srca i plavu krv bogatu hemocijaninom, proteinom koji sadrži bakar, dok hemoglobin sadrži gvožđe

Alge hobotnice mogu da žive u akvarijumu minimalne veličine od 200 litara. Poznata je po tome što je aktivna, čak i tokom dana, kada se druge vrste uglavnom kriju. Hobotnici algi potrebna je prosečna temperatura vode od 25 stepeni Celzijusa.

 

Atlantska patuljasta hobotnica je jedna od najmanjih vrsta hobotnica i ona će narasti do oko 15 centimetara (od kojih će 10 centimetara biti njeni kraci). Ove hobotnice su dobar izbor za početnike jer im je potreban najmanji akvarijum, u kom moraju da imaju pogodna mesta za skrivanje jer mogu biti vrlo uplašene.

 

Kalifornijska hobotnica je jedna od najpopularnijih vrsta hobotnica za kućne ljubimce. Ima pipke koji mogu narasti do 15 centimetara, s plaštom do 17 centimetara. Minimalna veličina akvarijuma za ovu hobotnicu je 200 litara.

Danas postoji više od 300 vrsta hobotnica i nijedna od njih se, srećom, ne nalazi na listi ugroženih vrsta

Karipska patuljasta hobotnica je manja hobotnica koja može da živi u akvarijumu od 150 litara. Ova vrsta ima kratak životni vek od osam do 10 meseci u zatočeništvu.

Hobotnici karipskog grebena potreban je akvarijum od najmanje 200-350 litara s prosečnom temperaturom vode od 27 stepeni Celzijusa.

Obična hobotnica može biti dugačka čak 30 centimetara, dok je veća duga od 60 do 90 centimetara. Ova vrsta je najzastupljenija u akvarijumima.

Istočnopacifička crvena hobotnica ili rubinska hobotnica može da živi u manjem akvarijumu. Odrasla jedinka teži oko 150 grama i duga je oko 50 centimetara.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1