Slatkiši za ljubimce

N

agrada za vašeg ljubimca dobar je stimulans za ostvarivanje kontakta I pohvala za lepo I očekivano ponašanje. Ali šta sve morate znati o dopunskoj hrani koja će jako obradovati psa ili mačku I uz to doprineti zdravom razvoju

Ko još ne voli slatkiše? Od momenta kada ih mladunci osete, u stanju su da dube na trepavicama kako bi dobili ovu slatku nagradicu. Slatkiši za pse i mačke, koji se tretiraju kao dopunska hrana, izvrsni su dodaci kojim vašeg ljubimca možete naučiti lepom vaspitanju. Ali, naravno, bez preterivanja. Naši ljubimci, male mudrice, od najranijih dana shvatiće da šuštanje kesica znači slatko zadovoljstvo i taj zvuk ih prene i iz najdubljeg sna. Nagradicom u obliku primamljive granule u obliku koskice, srca ili izuvijanog lilihipa jarkih boja ostvaruje se poseban kontakt s vašim drugarom, što je način da mu simbolično prenesete poruku, da će svakog puta kada se ponaša u skladu s očekivanjima, uživati sva njegova čula. Najlakša dresura ostvaruje se uz pomoć hrane, a ako je pas dovoljno gladan, za kratko vreme naučiće komande da ide uz nogu, sedne kada se to od njega zahteva, donese lopticu, čeka toliko dugo koliko mu se kaže, ali uz uslov da kada uradi traženo, zna da ga očekuje slatki zalogaj. Osim što su ukusni i primamljivi, proizvođači ukusne dopunske hrane sve više rade na tome da budu obogaćeni zdravim sastojcima koji će doprineti pravilnom razvoju psa ili mačke.  Uz primamljivu aromu slanine i sira poslastice, tehnolozi su ubacili i potrebne vitamine, omega-3 I omega-6 masne kiseline. Iste hranjive materije obogaćuju slatkiše za odrasle pse s ukusom govedine, piletine ili jagnjetine. A kao specijalna poslastica oni su sačinjeni od bizona ili ukusom divljači s niskim sadržajem masti. Sve je više granula i dopunske hrane koja nastaje miksom egzotičnih sastojaka s voćem i povrćem.

Nemojte se iznenaditi kada u ponudi nađete miks proteina iz insekata sa surutkom obogaćen probioticima, ili specijalnu mešavinu mesa noja s brusnicom. Kombinacije su mnogobrojne, a cilj je da se ljubimci kroz poslastice unesu što više zdravih sastojaka, neophodnih za zdrav razvoj i dug život. Posebnu grupu čine poslastice za određene rase i veličine pasa koje su namenjene održavanju higijene usta i zdravlju zuba. Naučno je dokazano da se uz pomoć ovih slatkiša smanjuje stvaranje kamenca, stvaranje plaka, a takođe se čiste teško dostupni zubi.

Često se za mačke može čuti da su izbirljivije, pa čak i pametinje u izboru hrane (retko se dešava da mačka pojede pokvarenu hranu, a teško će se desiti da se prejede), tako da je i izbor slatkiša za njih veliki izazov. Nepogrešiv izbor je šarena poslastica s kombinacijom piletine, jetre i ćuretine. Teško da će odbiti ukus lososa, oslića i pastmke, a neočekivana kombinacija govedine, piletine i lososa je poslastica za najveće namćore. Naravno, svaka od ovih kombinacija obogaćena je vitaminima, proteinima i omega-6 masnim kiselinama.

Dakle, ne bojte se da nagradite svog ljubimca, brižljivo pripremljenim poslasticama, vodeći računa o sastavu, uzrastu i rasi, uz upozorenje da je u pitanju dopunska hrana koja nikako ne sme da ugrozi glavni obrok.

Dental fresh small
Dopunska hrana za kućne ljubimce, ukusna poslastica za odrasle pse malih rasa. Naučno dokazano smanjuje stvaranje kamenca i pomaže u smanjenju stvaranja plaka. Čisti čak i teško dostupne zube.
2
Felix Party Mix fish
Dopunska hrana za odrasle mačke. Neodoljiva, šarena kombinacija poslastica sa tri neodoljiva ukusa (lososa, oslića i pastrmke) i privlačnih tekstura, koja sadrži vitamine, proteine i Omega-6 masne kiseline.
Adventuros sticks
Dopunska hrana za kućne ljubimce, ukusna poslastica za odrasle pse. Štapići sa izvanrednim ukusom bizona, bogati mesom i sa niskim sadržajem masti.
Dentalife medium
Dopunska hrana za kućne ljubimce, ukusna poslastica za odrasle pse srednjih veličina. Naučno dokazano smanjuje stvaranje kamenca i pomaže u smanjenju stvaranja plaka. Čisti čak i teško dostupne zube.
Felix Party Mix poultry
Dopunska hrana za odrasle mačke. Neodoljiva, šarena kombinacija poslastica sa tri neodoljiva ukusa (piletine, jetre i ćuretine) i privlačnih tekstura, koja sadrži vitamine, proteine i Omega-6 masne kiseline
Adventuros nuggets
Dopunska hrana za kućne ljubimce, ukusna poslastica za odrasle pse. Medaljoni sa izvanrednim ukusom divljeg vepra, bogati mesom i sa niskim sadržajem masti
7
Picnic chicken
Dopunska hrana za kućne ljubimce, poslastica za odrasle pse u obliku štapića, sa piletinom u kombinaciji sa vitaminima, proteinima i Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama
Funtastix
Dopunska hrana za kućne ljubimce, poslastica za odrasle pse, sa izvanrednom aromom slanine i sira u kombinaciji sa vitaminima, niskim sadržajem masti i Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama

Vladimir Hadžić, doktor

veterinarske medicine, ekspert i
stručni konsultant Pet Svet Magazina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1