N

isu svi ljubitelji klasičnih ljubimaca. Neverovatan je izbor egzotičnih životinja koje su svoje mesto našle u domovima onih koji žele sasvim drugačiji doživljaj

Poslednjih godina sve je više onih koji su odlučili da u svoj dom donesu hladnokrvne ljubimce i brinu o njima. Zmije, gušteri, žabe, pauci, pa čak i škorpije mogu zaista biti kućni ljubimci onoliko dugo koliko ste spremni da im se posvetite. Doživećete sasvim posebnu avanturu i brigu o ovim fascinantnim, ali i zahtevnim bićima.

Ljubimci hladne krvi zahtevaju mnogo veću pažnju i toplije uslove u odnosu na mejn kunu ili border kolija jer im morate priuštiti posebno okruženje i zaštitu, ne samo zbog činjenice da su mnogi od njih opasni i samim tim predstavljaju potencijalni problem ukoliko vam pobegnu ili se izgube. Vivarijumi i li terarijumi u koje ćete ih smestiti zavise, pre svega, od egzotičnog ljubimca koji ste izabrali – da li je reč o suvom, peskovitom mestu za carsku škorpiju ili vlažnom gnezdu s lišćem, namenjenom kameleonu.

Pazi na prste!

Mislite da je pas nervozan dok mu dajete hranu? Pokušajte da sklonite posudu s vodom od tarantule

Hladnokrvne životinje kao ljubimci u principu zahtevaju slične uslove nege. Najvažnija im je toplota, zbog čega vam je potreban poseban uređaj za nadzor temperature vivarijuma, koji takođe mora biti sto posto bezbedan kako se vaš egzotični ljubimac ne bi dočepao slobode. Zmija, žaba, škorpija ili tarantula vole topla mesta i ona bi trebalo da budu zagrejana na preko 40 stepeni Celzijusa.

Pojedini ljubimci ovog tipa, poput reptila, zahtevaju specijalno osvetljenje. Njima je potreban poseban svetlosni tajmer, koji radi non-stop.

Većina reptila su mesožderi, tako da im morate obezbediti sveže meso. Neki od njih zahtevaju hranu kao živi plen, što je njihov prirodni instinkt, tako da nisu baš idealan izbor za one koji su gadljivi. Glodari su uobičajeni obroci za zmije, dok su neki gušteri zadovoljni i izborom različitih insekata.

Pauci vole cvrčke, crve, glodare, pa čak i male reptile. Ukoliko hranite svog egzotičnog ljubimca živim plenom, obratite pažnju na to da ga zalogaj ne povredi, ne naruši mu zdravlje ili mu ne prouzrokuje neku povredu.

Neki vlasnici hrane svoje hladnokrvne ljubimce živim plenom kako bi im zadovoljili prirodni instinkt, tako da ovo nisu idealni ljubimci za gadljive osobe

Različita staništa Kakva je razlika između kućica za egzotične ljubimce?

Vivarijum

Reč vivarijum zapravo ima dva značenja – vivarium na latinskom znači mesto za život, a označava bilo koje mesto u kojem životinja ili ljubimac živi. Ova reč češće se koristi za opis malog staništa namenjenog reptilima ili vodozemcima.

Terarijum

Terarijum označava suvo mesto u kojem su najčešće smešteni reptili, insekti ili pauci. Može simulirati uslove kao u pustinji (uslovi za carsku škorpiju), u šumi ili džungli s mnogo vlage (omiljeno mesto rogatih žaba).

Akvarijum

Suprotno terarijumu, u akvarijumu se nalazi voda, a u pojedinim postoji i nekoliko suvih celina. Akvarijum se koristi za ribe, odnosno vodozemce, kao što su salamanderi i vodene žabe.

Napravite idealnu kućicu za tarantulu

Da bi bila srećna, tarantuli kao ljubimcu su potrebna četiri uslova: bezbednost, sigurnost, toplota i prostor. Njihova lična bezbednost je na prvom mestu, a pošto su hanibali, moraju biti odvojeni od drugih pauka. Terarijum im mora biti kompletno zatvoren, jer su tarantule poznate kao majstori u bežanju. Unutrašnje staklene stranice za njih nisu nikakav problem za penjanje, tako da moraju biti dobro obezbeđene. Tarantule vole osamljena, senovita mesta i za njih lampe nisu potrebne. Ipak, njihov terarijum mora da bude na suvom i toplom mestu, a idealna temperatura je od 25 do 30 stepeni. Takođe im je potreban prostor, s rastinjem ili bez njega, skrovištima i različitim teksturama.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1