Heroj u svetu životinja – Spasilac Dag

U

novom dokumentarnom filmu Dag Tron, ljubitelj životinja i pilot drona, spasava životinje iz prirodnih katastrofa širom sveta

Ništa nije jednostavno kada se desi prirodna katastrofa. Često nema struje, telefona, u opticaju je samo nekoliko javnih servisa. Ljudi su izmešteni, odvojeni od svojih voljenih bez mogućnosti da ostvare kontakt. U takvim situacijama mnogim ljudima je potrebna pomoć, dok su resursi ograničeni. A zamislite šta se tek dešava sa životinjama, domaćim i divljim, koje su ostavljene po strani i najčešće zaboravljene.

U takvim situacijama nastupa Dag Tron. On poseduje infracrveni dron i hidroavion s kamerama i fokusiran je na spasavanje životinja i planete Zemlje.

Dag je 2018. putem drona snimio katastrofu koja je nastala usled velikog požara u Severnoj Karolini. Tom prilikom spasao je izgubljene životinje iz zone požara i spojio ih je s njihovim porodicama. Dugogodišnja ljubav prema životinjama i briga o okruženju motivisale su ga da putuje širom sveta u krajeve gde se desila katastrofa kako bi im pomogao zahvaljujući svom talentu i opremi. Prilikom ovih akcija spasavanja oslanja se samo na zalihe koje ponese sa sobom, uključujući bespilotnu letilicu nove generacije, posebno opremljenu za ovu misiju.

 

”Stalno se dešava neka prirodna katastrofa koja uništava  našu planetu”, kaže Dag i dodaje: ”Pomoć ugroženim domaćim ili divljim životinjama i njihov oporavak uz pomoć drona je neograničena”. On je učestvovao u mnogobrojnim prirodnim razaranjima, poput prošlogodišnjeg ogromnog požara u Australiji, ili uragana koji je uništio mnoge američke gradove na obali.

 

Dokumentarni serijal od šest epizoda pod nazivom ”Spasilac Dag” prikazuje svaki korak u njegovom pohodu, često opasnog i dramatičnog spasavanja, kako bi na sigurno doveo ugrožene životinje, a najčešće mladunce spojio s roditeljima. Serija takođe pokazuje značaj dronova u spasavanju života, kao i kako klimatske promene prouzrokuju velike prirodne nepogode.

”Emocije koje nastaju kada se žrtve tragedije nađu ponovo među svojima su neprocenjive”, kaže Dag i dodaje: ”Ljudima se vraća nada, jer neko brine posle takvih nesreća. Posebno sam ponosan što sam deo ove priče”.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1