Kako se psu pravilno čiste uši?

S

vi vlasnici pasa znaju koliko je važno na pravilan način voditi računa o higijeni svojih krznenih ljubimaca. Čišćenje ušiju predstavlja značajan aspekt u brizi o zdravlju, ali nije uvek potpuno jednostavno

Dok je za neke rase ovo tek povremeno potrebno, druge, kao što su baseti i koker španijeli, izuzetno su sklone infekcijama ušnog kanala i adekvatno redovno čišćenje ključno je zarad održavanja njihovog zdravlja. Treba imati u vidu da, iako su neke druge rase manje sklone ušnim infekcijama, one se mogu razviti kod svih pasa.

Kako da procenite kada je potrebno očistiti uši?

Detaljni pregled unutrašnjosti ušne školjke trebalo bi da bude deo vaše svakodnevne rutine. Na taj način izbegavate da, s jedne strane, preskočite čišćenje kada je potrebno, ali i da, s druge strane, izbegavate preterano čišćenje. Preterano čišćenje ušiju je takođe štetno jer može da naruši prirodnu antimikrobnu barijeru kože i na taj način stvori podlogu za razvoj mikroorganizama. Da biste znali kada je pravo vreme za čišćenje ušiju, treba da znate kako izgleda čisto uho – koža je ružičasta (ili prirodno pigmentisana), glatka, nema akumuliranog sadržaja i prljavštine i nema neprijatnog mirisa. Kada primetite odstupanje od navedenog, to može da predstavlja dobar indikator da je vreme za čišćenje.

Jako je važno da ne koristite štapiće za uši jer mogu da poguraju sadržaj dublje u ušni kanal i da oštete strukture uha, što može da ima vrlo ozbiljne posledice po psa

Ukoliko vaš pas pripada rasama koje su sklone ušnim infekcijama i naročito ukoliko mnogo vremena provodi u vodi, važno je da posebnu pažnju posvetite sušenju spoljašnjeg ušnog kanala. Preporučuje se i da se skrati dlaka koja tu raste kako bi se sprečilo dodatno zadržavanje vode koje može pogodovati razvoju mikroorganizama.

Ako prilikom pregleda ušiju uočite blago neprijatan miris, višak sadržaja ili primetite da vaš ljubimac učestalo otresa glavu – vreme je za čišćenje. Ipak, pre toga pogledajte unutrašnjost samog uha. Ukoliko postoji prisustvo crvenila, otoka i bolnosti na dodir, moguće je da se već razvila upala. To znači da treba što pre da se obratite svom veterinaru jer ručnim čišćenjem inficiranog uha možete naneti više štete nego koristi.

Šta vam je potrebno za čišćenje ušiju?

Zapravo, potrebno vam je jako malo da biste pravilno očistili uši svom ljubimcu. Biće vam neophodna vata ili gaza, peškirić i neki od komercijalnih rastvora za čišćenje ušiju. Jako je važno da ne koristite štapiće za uši jer mogu da poguraju sadržaj dublje u ušni kanal, kao i da oštete strukture uha, što može da ima vrlo ozbiljne posledice po psa.

Neki psi se ne bune pri čišćenju ušiju, dok drugi proces doživljavaju dosta dramatično. Na to ih treba naviknuti odmalena jer će se na taj način minimalizovati stres prilikom aktivnosti koja će biti redovna tokom njihovog života. Treba napomenuti i da, koliko god da je jednostavno, samo čišćenje može da napravi nered jer će pas bez sumnje bar jednom protresti glavom. Zbog toga je možda najbolje odlučiti da čišćenje obavite u kupatilu.

Postoji bezbroj recepata za pravljenje sopstvenog rastvora za čišćenje ušiju kod kuće, međutim, svima je zajedničko da ne obavljaju posao dovoljno dobro. Koristite sredstvo koje vam je preporučio veterinar kako ne biste morali da se brinete o potencijalnim štetnim efektima preparata iz kućne radinosti. Na primer, hidrogen često može da izazove oštećenja spoljašnjeg sloja ćelija i iz tog razloga je poželjno izbegavati ga.

Ako prilikom pregleda ušiju uočite blago neprijatan miris, višak sadržaja ili primetite da vaš ljubimac učestalo otresa glavu – vreme je za čišćenje

Četiri jednostavna koraka za efikasno čišćenje

1. Pripremite sve što vam je potrebno za čišćenje. Poželjno je da svom ljubimcu čistite uši kada je miran, recimo nakon šetnje i obroka. Ponekad je delotvorno i da koristite poslastice kao nagrade, naročito ukoliko je posredi mlad pas koga želite polako da navikavate da bude opušten tokom ovog procesa. Potrudite se i da i vi sami budete opušteniji jer nervoza neće učiniti čišćenje jednostavnijim.

2. Uzmite rastvor za čišćenje ušiju koji je vaš veterinar odobrio i ulijite izdašnu količinu u uho masirajući pritom nežno bazu uha. Prilikom aplikovanja rastvora obratite pažnju da vrh flašice ne bude u dodiru s uhom jer na taj način može doći do kontaminacije rastvora bakterijama koje su prisutne na površini kože. Moguće je da ćete čuti blago pucketanje ili šuštanje dok rastvor razlaže višak sadržaja iz ušnog kanala. Taj proces bi trebalo da traje oko trideset sekundi.

3. Dozvolite psu da otrese glavu. Upotreba peškira je poželjna da biste i sebe i okolinu zaštitili od neplaniranog kupanja. Nakon toga, uzmite gazu ili vatu i temeljno osušite uho. Ne bi trebalo da ulazite u ušni kanal dublje od prostora koji vam je dostupan zatvorenom pesnicom. Ako primetite da je prisutna velika količina prljavštine, proces možete ponoviti još jednom. Ukoliko primetite da pas pokazuje i najmanji znak bola prilikom čišćenja, što pre se obratite svom izabranom veterinaru zarad pregleda.

4. Ukoliko vaš pas ima dugu dlaku ili spada u rase posebno podložne ušnim infekcijama, nakon čišćenja iskoristite makaze da skratite dlaku koja raste na spoljašnjem uhu. To treba činiti veoma pažljivo kako bi se izbegle povrede i potpuno prekinuti ako je vaš pas nemiran tokom procesa čišćenja.

Treba naglasiti da je održavanje pravilne higijene jedan od ključnih aspekata zdravlja ušiju vašeg ljubimca. Infekcije su uporne i nekad vrlo zahtevne za terapiju i treba učiniti sve što je u našoj moći da se spreče. Osim toga, redovni veterinarski pregledi uvek su poželjni zarad održavanja dobrog zdravlja naših ljubimaca.

Da li ste znali…

  1. Spoljašnje uho, koje se sastoji od: ušne školjke, spoljašnjeg ušnog kanala i bubne opne.
  2. Srednje uho, koje se sastoji od bubne duplje u kojoj se nalaze tri slušne kosti naslonjene na bubnu opnu (čekić, nakovanj i uzengija) i koja je preko posebnog kanala – Eustahijeve tube – povezana sa ždrelom. Preko ovog kanala se izjednačava vazdušni pritisak srednjeg uha sa spoljašnjom sredinom.
  3. Unutrašnje uho, koje se sastoji iz nekoliko tkivnih tvorevina (puž, trem i koštani polukružni kanali).

ICF Clorexyderm® oto

rastvor za čišćenje ušiju pasa i mačaka, koji sadrži hlorheksidin diglukonat i tris EDTA.Koristi se kao podrška lečenju infekcija spoljašnjeg ušnog kanala gljivicama iz roda Malassezia i Gram negativnim mikroorganizmima.Upotrebljava se jednom dnevno tokom najmanje dve nedelje ili prema uputstvu veterinara.

ICF Otodine®

rastvor za čišćenje ušiju pasa i mačaka, koji sadrži hlorheksidin diglukonat i tris EDTA.Koristi se kao podrška lečenju infekcija spoljašnjeg ušnog kanala gljivicama iz roda Malassezia i Gram negativnim mikroorganizmima.Upotrebljava se jednom dnevno tokom najmanje dve nedelje ili prema uputstvu veterinara.

ICF Otoact®

rastvor za čišćenje ušiju pasa i mačaka. Ovaj preparat sadrži skaven (veoma efikasan cerumenolitik), salicilnu kiselinu (uklanja keratinske naslage) i butil ekstrakte kamilice i taninske kiseline (umirujući efekat).

Koristi se kod ljubimaca kod kojih je povećano stvaranje ušnog voska (cerumena). Rutinska higijena ušiju pasa i mačaka ovim preparatom sprovodi se jednom do dva puta nedeljno ili prema uputstvu veterinara.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1