Afenpinčer – mali pas koji ima smisao za humor

Nj

egov nadimak majmunski terijer nije nastao zbog izgleda već zato što uživa da se šali

Afenpinčeri su mali psi četvrtaste građe prekriveni gustom dlakom crne, smeđe, crno-smeđe, sive, srebrne i crvene nijanse. Njihove okrugle glave – prekrivene dugom dlakom – imaju kratke njuške, tamne oči i crni nos. Uši su im ili usmerene pravo nagore ili malo klonule; ponekad su blago ošišani. Afeni imaju kratak ravan vrat koji se spušta do dubokih, širokih grudi i ravnih leđa. Njihovi repovi obično stoje uvis i savijaju preko leđa, osim ako nisu podrezani. Sve u svemu, afenpinčeri imaju uredno neuredan izgled.

Kada je reč o osobinama, to je aktivan, veoma hrabar i radoznao pas. Vrlo je inteligentan i energičan, a idealan je privrženi pratilac. Po prirodi je energičan, a preporučuje se osobama koje žive u gradu.
U suštini, to je veran, porodičan pas.

Pas koji voli zabavu

Nadimak majmunski terijer odnosi se pre svega na njegov karakter, afenpinčeri vole da se šale. Za psa koji je veličine igračke veoma je čvrst i energičan, sa odličnim osećajem za energičnu zabavu. Kada uđete na vrata, vaš afen vas može pozdraviti sa igračkom u ustima – pozivom da se rvete i preturate po tepihu. Takođe, imaju odličan smisao za humor i uživaju da usrećuju ljude.

Dobrodušni i odani, afenpinčeri su takođe neumorno zaštitnički nastrojeni – strogo prate svaki mali zvuk ili promenu u domaćinstvu. Oni su odlični psi čuvari, hrabri i glasni kada se za to ukaže potreba. Oni su idealni psi za stan, dobro se uklapaju u male prostore i pomažu prilikom hvatanja štetočina.

Stvari koje treba da znate

Afenpinčeri su ljupko neustrašivi. Kao i mnoge druge male rase, nemaju predstavu o svojoj veličini. Radi njihove bezbednosti, potrudite se da su uvek na povocu napolju jer u suprotnom mogu izazvati mnogo veće pse. Takođe zapamtite: koliko god izgledali čvrsti, afeni su krhki štenci – uvek budite pažljivi s njima i gledajte gde koračate i sedate – mogli bi da budu tačno ispod vas.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Monkey Bethel (@monkey_the_affen)

Zdrav afenpinčer može da živi čak 12 godina. Generalno zdravi, neki razvijaju probleme sa očima i disajnim putevima. Njihovu debelu dlaku treba češljati nekoliko puta nedeljno, kako bi se sprečilo linjanje. Razmislite o profesionalnom frizeru kada je o šišanju vašeg afenpinčera reč. Ne bi trebalo da budu ošišani prekratko.

Poreklo

Afenpinčer (nem. Affenpinscher – majmunski terijer) nastao je u Evropi kao pas sa farme, koji je izbacivao pacove iz štale i pratio divljač na selu. Vremenom su afenpinčeri postali popularni kućni saputnici, ali su i dalje pomagali da se ukućani reše dosadnih miševa i pacova. Pre nego što ih je AKC registrovao 1936. godine, afenpinčer je učestvovao u nastanku nekoliko glavnih rasa u Evropi, uključujući minijaturnog šnaucera i briselskog belog lava.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1