Želite s ljubimcem na letovanje u inostranstvo? Počnite s pripremama odmah

P

asoš za vašeg ljubimca nije dovoljan dokument za prelazak granice. Saznajte šta je sve neophodno da učinite i koja dokumenta treba da obezbedite kako biste zajedno krenuli na letovanje bez stresa

Sa dolaskom toplih dana nekako svi počinju da planiraju letnji odmor i putovanja. Te slatke muke mogu da se zakomplikuju ukoliko odlučite da i svog ljubimca povedete sa sobom na put, a ne obavestite se i ne pripremite svu potrebnu dokumentaciju na vreme. Bilo da sa svojim ljubimcem putujete kolima ili avionom u neku zemlju EU ili na neku destinaciju trećeg sveta, potrebno je da se dobro informišete i raspitate se da li, osim standardnih dokumenata, postoje i neka posebna pravila za ulazak na željenu destinaciju. Ono što treba prvo da znate jeste da za prelazak državne granice do pet ljubimaca koji nisu namenjeni prodaji, a to se odnosi na psa, mačku ili krznašicu, sam pasoš nije dovoljan.

Za put kolima odnosno tranzit do aerodroma u zemlji EU serološki test je obavezan sertifikat se može izdati isključivo pod uslovom da je prošlo najmanje tri meseca od slanja uzorka krvi

1. Ukoliko nameravate da putujete u neku od zemalja EU, potrebno je da vaš ljubimac bude obeležen mikročipom. Takođe, kućni ljubimci moraju biti vakcinisani ili revakcinisani protiv besnila, a kao dokaz morate priložiti na uvid potvrdu o vakcinaciji. Još jedna neophodna potvrda jeste ona o zdravstvenom stanju životinje koju je izdao veterinar i to najkasnije 48 sati pre putovanja. Dokument koji zahteva planiranje vremena, znatno pre početka putovanja, jeste rezultat laboratorije ovlašćene od Evropske unije o urađenom pregledu uzorka seruma ljubimca na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila. Krv ljubimca može se uzeti za ovo ispitivanje najranije 30 dana posle vakcinacije, s tim što se ovo testiranje ne mora ponavljati za sledeća putovanja ukoliko je odrađena redovna vakcinacija. Kada sakupite svu pomenutu dokumentaciju, potreban vam je veterinarski sertifikat koji izdaje nadležna veterinarska inspekcija Republike Srbije.

2. Važno je da znate da se veterinarsko-zdravstveni sertifikat može izdati isključivo pod uslovom da je prošlo najmanje tri meseca od slanja uzorka krvi na serološko ispitivanje titra na besnilo i dobijanje zadovoljavajućeg rezultata, da bi se utvrdilo kako je životinja odreagovala na vakcinu protiv besnila.

3. Kućni ljubimci koji su mlađi od tri meseca ne mogu se iznositi dok ne dostignu određenu starost koja je propisana za vakcinisanje, kao ni oni koji nemaju test seruma krvi na visinu titra.

4. Uz svu ovu dokumentaciju, ne zaboravite da svaka zemlja članica EU može da ima i svoja nacionalna pravila koja se odnose na unošenje ljubimaca, recimo u Italiju i na Kipar ne mogu da ulaze štenad mlađa od tri meseca ni iz zemalja Unije, a za putovanja u Veliku Britaniju, Irsku, Maltu, Finsku i Norvešku obavezan je tretman protiv ehinokokusa (Echinococcus) za pse, i to između 24 i 120 sati pre puta.

5. Ukoliko vaš ljubimac ne putuje sa vama, morate ovlastiti to drugo lice, a razmak između putovanja vas i vašeg ljubimca ne sme da bude duži od pet dana.

6. Za putovanja sa ljubimcima (mačkama, psima i krznašicama) u treće zemlje važe posebna pravila, u zavisnosti u koji deo sveta želite da putujete. Pravilo je recimo da veterinarski zdravstveni sertifikat uvek mora da prati životinje, izuzev za putovanja u Rusku Federaciju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Za put u SAD i Kanadu nije potreban serološki test na besnilo, ali ukoliko ljubimci putuju avionom u tranzitu preko EU, preporuka je da se vlasnici raspitaju na graničnoj veterinarskoj inspekciji aerodroma prve zemlje ulaska u EU da li im je taj test potreban ili ne. Za put kolima, odnosno tranzit do aerodroma u zemlji EU, serološki test je obavezan.

7. A za one koji bi da nabave svog novog ljubimca iz neke odgajivačnice iz druge zemlje moraju da podnesu zahtev za dobijanje rešenja o veterinarsko-sanitarnim uslovima uvoza. Zahtevi se podnose Upravi za veterinu na ime osobe ili špeditera iz Republike Srbije. Potrebno je deset radnih dana za dobijanje rešenja, a zahtev se može naći na sajtu Uprave za veterinu.

8. Što se tiče putovanja sa ostalim kućnim ljubimcima, potrebno je da oni budu obeleženi ili opisani na propisani način, da zadovoljavaju preventivne mere potrebne za zaštitu javnog zdravlja i zdravlja kućnih ljubimaca, kao i da životinju prati sertifikat koji je izdao nadležni organ zemlje iz koje dolazi.

Kao što ste videli, ne možete na brzinu organizovati put sa vašim mezimcem, pa krenite da se pripremate odmah i ne zaboravite da proverite i lokalna pravila destinacije na koju imate nameru da putujete. U suprotnom, pakovaćete samo svoje kofere!

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1