10 najlepših vrsta akvarijumskih ribica (1. deo)

I

ako je činjenica da je lepota subjektivna i u oku posmatrača, ipak će se većina složiti da su akvarijumi sa svojim šarenim stanovnicima univerzalno lep prizor. Dok neke ribice plene bojama, druge nas očaravaju svojom apsolutnom jedinstvenošću, a varijacije su gotovo beskrajne. Ovo je naš izbor deset najlepših vrsta akvarijumskih ribica

Lionfish

Svim ljubiteljima raskošnih peraja i živih boja sigurno će se dopasti ova vrsta poreklom iz Pacifika. Njihova peraja nalikuju na perije, dok im je telo prekriveno predivnim prugicama koje daju izgled zebrine šare. Zanimljivo je da se ova vrsta izuzetno brzo razmnožava, te se smatra invazivnom na morskoj teritoriji oko američkog kontinenta, gde nema prirodnih predatora. Ipak, njihova lepota ima cenu, budući da ubod njihovim perajem prenosi otrov koji dovodi do teških posledica. Ova osobina lionfish ribama omogućava odbranu od potencijalnih predatora.

Regal angelfish

Sve angelfish vrste krase pruge koje njihovom telu nesvakidašnjeg oblika daju izuzetno jedinstven izgled. Međutim, regal angelfish se smatra za najlepšeg pripadnika te grupe. Ove ribice mogu porasti do zavidne veličine i potrebni su im poprilično veliki akvarijumi. Žive u koralnim grebenima Crvenog mora i Indijskog okeana, gde se njihove boje savršeno uklapaju u šarenilo okoline. Ipak, treba napomenuti da se ova vrsta relativno teško adaptira na život u akvarijumu, te se ne preporučuje neiskusnim vlasnicima.

 

Banggai cardinalfish

Ova elegantna životinja u prirodi naseljava more koje okružuje ostrva Indonezije. Kreću se u velikim grupama i naročito su aktivne noću, kada se i hrane. Potrebno im je pružiti društvo srodnika jer su izuzetno socijalne, kao i dovoljno prostora za kretanje i sakrivanje. Oblik njihovog tela i peraja, kao i njihove šare, definitivno će zadiviti svakoga ko ugleda grupicu ovih životinja u akvarijumu.

Beta

Ova prelepa vrsta većini je sigurno poznata. Takođe se naziva i sijamski borac i definitivno spada u grupu najpopularnijih akvarijumskih ribica. U divljini, u baricama pirinčanih polja jugoistočne Azije, odakle potiču, ove ribice nisu ukrašene zadivljujućim bojama po kojima su poznate među ljubiteljima akvaristike. Kolorit koji one imaju postignut je dugotrajnim i pažljivom selektivnim uzgojem, dok su boje onih u prirodi znatno blaže kako bi se uklapale u svoje okruženje. Ove životinje su izuzetno teritorijalne i boriće se, kako im i samo ime govori, do smrti s drugom jedinkom svoje vrste, te se iz tog razloga u akvarijumima ne drže zajedno.

Morski konjić

Definitivno jedna od najlepših grupa bića iz slanih voda su morski konjići, a zapravo ima više vrsta predstavnika ovih gracioznih stvorenja. Zasigurno najznačajnija karakteristika ovih životinjica jeste koliko su slatke, naročito kada plivaju u paru držeći se za repove. Ipak, baš njihov oblik koji ih čini tako neodoljivim takođe i doprinosi da budu ne tako efikasni plivači, te im prijaju mirne vode bez isuviše jake struje kako ne bi došlo do preteranog zamaranja.

Još jedna zanimljiva činjenica o morskim konjićima jeste da su oni među najboljim očevima u životinjskom carstvu – naime, nakon što su jaja ženke oplođena, ona se prebacuju u takozvani pauč mužjaka, koji ih u njemu nosi dok ne budu spremni da se rode kao živi mladunci.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1