Da li ste čuli za konja rase džipsi vaner?

P

relepi, elegantni, mirni a temperamentni konji

Poznati po svom blagom temperamentu i prepoznatljivi po dugoj i elegantnoj dlaci, konji rase gypsy vanner ili džipsi vaner sve su popularniji. Nekada uzgajani da vuku prikolice, danas se savršeno snalaze kao mirni i pouzdani jahaći konji koji se odlično slažu sa decom.

Istorija konja rase gypsy vanner počinje u Velikoj Britaniji, tačnije u romskoj populaciji ove zemlje, koja je bila u potrazi za snažnim konjem sposobnim da vuče karavane ove nomadske zajednice. Želeli su jakog konja mirnog temperamenta s kojim nije teško raditi. Pažljivim selektivnim uzgojem uspeli su da odgoje za sebe idealnog konja. Koristili su konje rasa shire i clydesdale zbog njihove snage, te inkorporirali rase fell i dales ponija.

Vremenom su konji ove rase imali  sve ustaljeniji i definisan izgled i osobine, te je i sama rasa počela da se učvršćuje.

Konji rase gypsy vanner su relativno niskog rasta, prosečne visine oko 145 cm, što ih čini znatno nižim od prosečnih draft konja

Konji rase gypsy vanner su relativno niskog rasta, prosečne visine oko 145 centimetara u nivou grebena, što ih čini značajno nižim od prosečnog draft konja. Bez obzira na njihov niži rast koji ih izdvaja od drugih takozvanih hladnokrvnih (teških i vučnih) konja, ovi konji su izuzetno snažni i bez problema vuku velike težine i na leđima nose krupnije jahače. Njihova snaga dolazi u velikoj meri iz dobro razvijenih i krupnih mišića, te ovi konji u proseku teže oko 600 kilograma, a neki čak i do 800 kilograma. Karakterišu ih takođe snažna i krupna kopita, te izdržljive noge.

Kada je reč o boji dlake, gypsy vanner može biti u najrazličitijim varijacijama boja, a to uključuje i potpuno jednobojne konje. Ipak, rasa je daleko poznatija po svojim višebojnim primercima kao što su: tobiano – krupne bele mrlje po crnoj dlaci; skewbald –bele mrlje po dlaci bilo koje boje osim crne; blagdon – bela šara na stomaku, ostatak dlake tamniji.

Izražena i upadljiva karakteristika konja gypsy vanner jeste duga dlaka nalik perjanici koja se pruža od kolena pa sve do kopita, dajući im prepoznatljiv izgled. Griva i rep ovih konja takođe su često dugački i talasasti. Ova dlaka zahteva posebnu dodatnu brigu kako bi izgledala najbolje moguće u susret izložbama.

Istorija konja rase džipsi vaner (engl gypsy vanner) počinje u Velikoj Britaniji, tačnije u romskoj populaciji ove zemlje, koja je bila u potrazi za snažnim konjem sposobnim da vuče karavane ove nomadske zajednice

Gypsy vanner konji najčešće imaju sporiji metabolizam od tipičnih lakih – toplokrvnih konja, što znači da se relativno brzo i lako mogu ugojiti.

Karakter ovih konja jeste ono što ih čini sve popularnijim, pored toga što imaju karakterističan i lep izgled. Naime, ovi konji su mirni i saradljivi i veoma lako uče. Za razliku od reaktivnih i visokoaktivnih toplokrvnih konja, gypsy vanner konji su opušteni i uglavnom neplašljivi. Pogodni su za decu zbog svoje strpljivosti, ali i male sklonosti ka nestašlucima u jahanju. Daleko je češće da najveći problem jahaču gypsy vannera bude da ubedi ovog pitomog i opuštenog konja da se pokrene u nekom fizički zahtevnijem smislu, nego da, recimo, pokušava da se održi u sedlu dok konj juri ili se propinje. Poput drugih hladnokrvnih konja, ni gypsy vanner konji nisu našli značajno mesto u popularnim disciplinama konjičkog sporta kao što je preskakanje prepona ili dresurno jahanje, jer njihove osobine jednostavno ne odgovaraju u potpunosti zahtevima najviših nivoa ovog sporta, ali to ne znači da se ne koriste za različite niže kategorije takmičenja.

Zahvaljujući svom izuzetnom izgledu, ovi konji su neretko viđeni i na malim ekranima i na filmskom platnu. Osim toga, ovi pametni konji su često omiljeni trenerima koji ih uče mnogobrojnim trikovima.

 

Ukoliko razmišljate o tome da nabavite konja rase gypsy vanner, jedine loše vesti jesu te što su ovi lepotani u Evropi i dalje relativno retki, pa i

nešto skuplji.

Izražena i upadljiva karakteristika džipsi vaner

konja jeste duga dlaka nalik perjanici koja se pruža od kolena pa sve do kopita, dajući im prepoznatljiv izgled. Griva i rep ovih konja takođe su često dugački i talasasti

TOP