Deset najpametnijih rasa pasa (1. deo)

I

ako su svi psi najbolji prijatelji, neki su manje miroljubivi od drugih. Ali kada je posredi radna inteligencija (tj. praćenje uputstava), određene rase pasa se izdvajaju iz čopora. Nakon anketa u gotovo 200 studija o poslušnosti pasa, psiholog Stenli Koren okarakterisao je neke rase najinteligentnijim u svojoj knjizi Inteligencija pasa. Knjiga je objavljena 1994. godine i ažurirana 2006, a do danas je najznačajnija literatura na ovu temu

Istražili smo neke malo poznate činjenice o inteligenciji pasa koje bi vas mogle oduševiti. Na primer, da li ste se ikada zapitali da li su velike rase pasa uvek pametnije od malih pasmina? Ili kako uopšte odrediti kfocijent inteligencije psa? Sve je to važno znati kada je reč o rangiranju najinteligentnijih pasa.

  1. Šetlandski ovčar

 

Manje od škotskih ovčara, ove ljupke pahuljaste loptice dobro se drže u testovima agilnosti i poslušnosti. Shodno tome, šelti imaju tendenciju da laju, jure u stadu, ali njihova miroljubiva priroda i ljubav prema maženju izbrisaće svu ljutnju.

Visina: 30–38 cm

Težina: 6–9 kg

Očekivana dužina života: 12–15 godina

  1. Papilion

 

Prva rasa igračka koja je ušla u top deset – papilioni nisu prosečni psi maženje u krilu. Čuda od samo dva kilograma često uzimaju glavne nagrade na takmičenjima u agilnosti. Njihovo ime na francuskom znači leptir – A aludira na njihove visoke, šiljate uši.

Visina: 20–28 cm

Težina: 2–4 kg

Očekivana dužina života:  12–16 godina

  1. Labrador retriver

 

Labradori su angažovani kao psi vodiči, psi za otkrivanje narkotika ili SU samo kućni ljubimci. Amerikanci ih shodno tome proglašavaju najpopularnijom rasom u sad već 27 godina zaredom.

Visina: 53–63 cm

Težina: 25–36 kg

Očekivana dužina života: 10–12 godina

  1. Nemački ovčar

Nemački ovčari sa zadovoljstvom služe kao policijski psi, psi za potragu, psi za medicinsku pomoć i terapijski psi, tako da nije iznenađenje da je dosledna poslušnost standardna za

ovu rasu.

Visina: 56–66 cm

Težina: 25–40 kg

Očekivana dužina života: 9–14 godina

  1. Border koli

 

Najpametniji u svetu pasa, ovi čuvari stada zauzeli su prvo mesto na rang-listi inteligencije Stenlija Korena, što znači da većina može da nauči novu komandu za manje od pet ponavljanja i da je prati najmanje 95 odsto vremena.

Visina: 45–56 cm

Težina: 14–25 kg

Očekivana dužina života: 12–15 godina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1