Deset najpametnijih rasa pasa (2. deo)

I

ako su svi psi najbolji prijatelji, neki su manje miroljubivi od drugih. Ali kada je posredi radna inteligencija (tj. praćenje uputstava), određene rase pasa se izdvajaju iz čopora. Nakon anketa u gotovo 200 studija o poslušnosti pasa, psiholog Stenli Koren okarakterisao je neke rase najinteligentnijim u svojoj knjizi Inteligencija pasa. Knjiga je objavljena 1994. godine i ažurirana 2006, a do danas je najznačajnija literatura na ovu temu

Istražili smo neke malo poznate činjenice o inteligenciji pasa koje bi vas mogle oduševiti. Na primer, da li ste se ikada zapitali da li su velike rase pasa uvek pametnije od malih pasmina? Ili kako uopšte odrediti kfocijent inteligencije psa? Sve je to važno znati kada je reč o rangiranju najinteligentnijih pasa.

  1. Pudla

 Danas možete usvojiti kokapue, pudlice i goldendudle, da spomenemo samo neke, ali uzgajivači vole obične stare pudlice više od njihovih hipoalergenih verzija. Kovrdžave slatkice su takođe uzele srebrnu medalju za radnu inteligenciju u Korenovoj anketi.

Visina: 25–56 cm

Težina: 18–30 kg (u zavisnosti od vrste)

Očekivana dužina života: 12–15 godina

2. Doberman

Dobermani su nastali krajem 19. veka, kada je nemački poreznik po imenu Luj Doberman želeo da ljubimac srednje veličine bude i pas čuvar i pratilac. Ovi neustrašivi zaštitnici mogu da se drže sami i da se druže sa decom.

Visina: 61–71 cm

Težina: 27–45 kg

Očekivana dužina života: 10–12 godina

3. Zlatni retriver

Jedan od najomiljenijih kućnih ljubimaca u svetu takođe je dobio odlične ocene u ovoj anketi. Iako je rasa prvobitno bila namenjena lovu, zlaćani takođe uživaju da se povremeno ponašaju kao pravi glupani (što već znate ako imate svog zlatnog retrivera).

Visina: 58–61 cm

Težina: 30–50 kg

Očekivana dužina života: 10–12 godina

4. Rotvajler

Rotvajleri verovatno potiču od pasa vodiča u starom Rimu, sa čvrstim, pouzdanim temperamentom. Angažovani vlasnik rotvajlera će se pobrinuti da temeljno trenira i vežba svog psa – uz nagradu voljenog i odanog prijatelja.

Visina: 56–69 cm

Težina: 31– 60 kg

Očekivana dužina života:  8–10 godina

5. Australijski stočarski pas

Australijski stočarski pas nalazi se van prvih 50 na rang-listi popularnosti, ali ne zanemarite ovu pametnu rasu. Koncentrisani, radoznali i prijatni, energični stočari najbolje se snalaze u poslu čuvara.

Visina: 43–50 cm

Težina: 13–22 kg

Očekivana dužina života: 12–16 godina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1