Kućne avanture dve neobične drugarice: Bodljikava loptica noću partija, a nežna njuškica uživa u dnevnim vragolijama

Š

ta se dešava kada se ženkici afričkog ježa priključi jedna nežna njuškica kavalijer španijela?

Pas ili mačka kao kućni ljubimac više nije jedina dilema. Mnoge osobe odlučuju se da u svoj dom dovedu i neku drugačiju, neobičnu životinjicu. Afrički jež sve češće je sastavni deo porodica. A možete li da zamislite kakva je žurka kada mu društvo pravi kavalijer španijel kralja Čarlsa? O njihovom suživotu i malim sitnim pakostima jedne ženkice ježa i kavalijerke pričali smo sa dr vet. med. Vojkanom Radosavljevićem, čija porodica se odlučila za ovaj neobični spoj.

Koje su osnovne osobine afričkog ježa i kakve uslove zahteva kao kućni ljubimac?

Afrički jež kao kućni ljubimac donosi radost svim ukućanima. Ta razigrana bodljikava loptica od 500 grama izaziva mnogo smeha u porodici. Noću je najaktivniji, veći deo dana provede spavajući, ali ne tako dubokim snom jer je uvek na oprezu – ima istančano čulo sluha. Iako izgled može da nas prevari, brzo se kreću, dobri su penjači i mogu se provući kroz male otvore. Najviše mu odgovara temperatura od 18 do 22 °C, a ukoliko je niža, može ući u stanje hibernacije, tj. zimskog sna.

Ne zahteva posebne uslove, dovoljan je jedan prostrani kavez sa dosta nasute piljevine u koju može da se ukopa. Samostalan je u fizičkoj aktivnosti, ne traži mnogo pažnje, stoga se preporučuje ljudima koji žele ljubimca, a imaju malo slobodnog vremena.

Afrički jež kao kućni ljubimac donosi radost svim ukućanima. Ta razigrana bodljikava loptica od 500 grama izaziva mnogo smeha u porodici. Noću je najaktivniji, veći deo dana provede spavajući, ali ne tako dubokim snom jer je uvek na oprezu – ima istančano čulo sluha

Čime se hrani i koliko je zahtevan?

Afrički jež se u prirodi prevashodno hrani insektima. U kućnim uslovima hrani se specijalnom hranom za ježeve, bogatom proteinima, koju može da zameni hrana za sterilisane mačke. Uključivanje u ishranu različitog voća (jabuka, jagoda, orašasto voće…) i povrća (šargarepa, tikvica…) doprinosi balansu nutritivnih materija, zdravlju i dugovečnosti. Od izuzetne je važnosti da im je dostupna uvek sveža voda.

Koliko dugo živi i koje su mu slabe tačke?

Životni vek afričkog ježa u zatočeništvu je od šest do devet godina, sa punom negom i brigom o ježu. Ono na šta vlasnici treba da obrate pažnju jesu oči ježa. Zbog anatomije oka, gde je veći deo očne jabučice van orbite, vrlo su česte povrede oka, pa i gubitak oka usled povrede. Iz tog razloga je neophodno da se vlasnik što pre javi svom veterinaru ukoliko primeti neku promenu na oku.

Kako ste se odlučili da izaberete njega za ljubimca?

Mlađa ćerka Petra je želela neobičnog ljubimca, pa je na preporuku kolege odlučila da uzme ženku afričkog ježa za ljubimca. I nije pogrešila. Privikavanje ženkice ježa na novi dom je kratko trajalo, a sreća koju je svojim dolaskom unela u naš dom je nemerljiva. Vrlo brzo je naučila gde je prostor za odmor, gde su posude s hranom i vodom, a otkrila je i tajna mesta iza nameštaja, gde se vešto skriva preko dana i spava.

Da li pokazuju emocije i imaju li omiljenog člana porodice?

Ježevi ne pokazuju jasno emocije kao recimo psi ili mačke, lajanjem ili mahanjem repom. Njihove emocije treba prepoznati i za to nam treba malo duže poznanstvo. Na razne spoljašnje draži reaguju određenim pokretima njuškice ili ispuštanjem određenih zvukova.  Ebi je najviše vezana za Petru, s obzirom na to da joj je ona i najviše posvećena.

Privikavanje ženkice ježa na novi dom je kratko trajalo, a sreća koju je svojim dolaskom unela u naš dom je nemerljiva. Vrlo brzo je naučila gde je prostor za odmor, gde su posude s hranom i vodom, a otkrila je i tajna mesta iza nameštaja, gde se vešto skriva preko dana i spava

Pored njega, imate i kavalijer španijela – ko je prvi stigao u dom i kako su prihvatile jedna drugu?

Prva u dom je stigla Ebi, nakon nekoliko meseci je stigla i Tes, ženka kavalijer španijela kralja Čarsa, velika želja starije ćerke Dunje. Odnos ježa i psa je veoma interesantan, od odličnih prijatelja, kad jedu u isto vreme iz iste činije, do ljutih neprijatelja, kada jedna drugoj traže slabe tačke i žele da naude. Mnogo je češća ova druga situacija.

Koliko su tolerantni i da li postoje neke zabranjene stvari koje ne tolerišu?

Ebi je definitivno agresivnija prema Tes, čvrsto i nepopustljivo brani svoju teritoriju. Tolerancija joj nije jača strana, Tes to dobro zna i poštuje.

Šta biste rekli o ovoj rasi i koje su to osobine zbog kojih ste je izabrali?

Psi koji pripadaju ovoj rasi su veoma razdragani i umiljati. To nas je i opredelilo ovakvom izboru. Izuzetno su privrženi porodici, druželjubivi su prema svim ljudima i prema svim drugim psima.

Šta se dešava kada drugari ostanu sami kod kuće?

Drugari ostaju samo kod kuće samo kada smo svi u isto vreme na poslu i u školi. Tada su odvojeni, jež je u svom kavezu u dečjoj sobi, a Tes je na raspolaganju ostatak stana. Zbog bliskih međusobnih kontakata koji su završili sa nekoliko uboda ježa u njušku psa, njihova komunikacija je moguća samo u prisustvu nekoga od članova porodice.

Mlađa ćerka Petra želela je neobičnog ljubimca, pa je na preporuku kolege odlučila da uzme ženku afričkog ježa za ljubimca. I nije pogrešila

Da li se jež može „izdresirati“ i šta je sve u stanju da nauči?

Jež je životinja koju ne možemo izdresirati, bez obzira na sav naš trud. Mogao bi, eventualno, da se izdresira da obavlja svoje fiziološke potrebe u jednom istom delu kaveza.

Koliko su ježevi socijalne životinje i šta nikako ne vole?

Jež je plašljiv, ne voli jake zvuke i nagle pokrete. Odlučuje se na druženje samo kada je raspoložen.

Kome ga ipak ne biste preporučili?

Afričkog ježa ne bih preporučio osobama koje su plašljive i koje nemaju strpljenja jer je potrebno vreme da se izgradi poverenje ježa prema nama, s obzirom na to da je i sama vrsta izuzetno plašljiva. Takođe, ne preporučujem da se uzima za ljubimca maloj deci, zbog veoma oštrih bodlji i mogućnosti povreda.

Kada odlazite na odmor, da li ih vodite sa sobom? Da li u Beogradu postoji neko mesto gde biste ostavili ježa dok ste na putu?

Odlazak na odmor se podrazumeva sa psom i tako se i biraju destinacije, da svi uživaju. Brigu o ježu prepuštamo kolegama u ordinaciji u kojoj radim, gde predstavlja pravu atrakciju.

Vi ste veterinar po struci, tako da brinete o njegovom zdravlju. Koliko su vaše kolege upućene u lečenje ježeva? Koji je najčudniji ljubimac kojeg ste vi lečili?

U današnje vreme su sve češće zastupljeni egzotični kućni ljubimci. Veterinari moraju stalno da se edukuju i usavršavaju. Nedavno smo u ordinaciji imali sportskog goluba pismonošu, izazov je bio sanirati povredu oka, usled napada ptice grabljivice i osposobiti goluba pismonošu za dalja takmičenja.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1