Najčešći zdravstveni problemi popularnih rasa mačaka

M

ačke su čudesna bića, a svaka neobična rasa ima svoje vrline i svoje slabosti

Bez obzira na to da li su kupljene, pronađene ili udomljene – sve mace su posebne i voljene. Međutim, za vlasnike čije ljubimice pripadaju nekoj od popularnih specifičnih rasa ili pak za one koji takvu macu tek planiraju da nabave, upoznavanje s najčešćim zdravstvenim problemima mačje rase veoma je značajno.

Baš zbog toga izdvojili smo za vas važne informacije o popularnim rasama mačaka i njihovom zdravlju.

Škotski fold

Zahvaljujući internetu i mnogobrojnim neodoljivim video-snimcima, maca okruglih obraza i karakterističnih presavijenih ušiju lako šarmira svakog ko je vidi. Međutim, ako ste ikada pomislili da su ove životinje jednostavno previše slatke za sopstveno dobro, bili ste u pravu na neki način. Naime, mačke rase škotski fold (Scottish fold) svoje karakteristične savijene uši imaju usled genetske mutacije koja dovodi do poremećaja u razvoju hrskavice.

Sve mace savijenih ušiju ove rase pate od osteohondrodisplazije, genetskog poremećaja koji rezultira neadekvatnim razvojem kostiju i hrskavice. Osim što je bolan, poremećaj izuzetno narušava kvalitet života, a nema ni terapiju koja ga može izlečiti.

Kod maca koje pokazuju ozbiljne znake patnje primenjuju se samo lekovi i suplementi, koji za cilj imaju da umanje bolnost i druge simptome.

Hronični artritis, odnosno zapaljenje zglobova, takođe je neizlečivo i bolno stanje koje pogađa naročito mačke rase škotski fold. Ni za hronični artritis kod ove vrste ne postoji efikasna terapija, već samo lekovi koji mogu da ublaže simptome. Navedena stanja su važan razlog da budući vlasnici više puta razmisle da li zaista zbog fizičkog izgleda žele da se odluče za rasu koja, nažalost, pati od tako velikog broja urođenih poremećaja, a koji u velikoj meri macama ove rase narušavaju kvalitet života.

Persijska mačka

Rasa koja je definitivno dugo poznata i popularna, mačke duge dlake i kraljevskog izgleda decenijama su omiljene kod vlasnika. Međutim, osim slatkog lica i mekog krzna, treba razmotriti i druge faktore pre izbora svog novog ljubimca – a na prvo mesto bi svakako uvek bilo poželjno staviti zdravstvene razloge. Persijske mace sklone su problemima sa očima, što je uslovljeno njihovom pozicijom na lobanji. Zbog brahicefalične konstitucije lica, na njemu je prisutan veliki broj nabora i prevoja. Paralelno, izvodni kanali suznih žlezda nekad nisu dovoljno razvijeni da mogu efikasno da dreniraju višak sadržaja. Sve to dovodi do nakupljanja sekreta u uglovima očiju i prevojima kože lica, što predstavlja idealne uslove za razvoj bakterijskih infekcija. Zbog toga treba redovno i pažljivo brisati prevoje na licu persijske mace specijalnim maramicama koje su za to namenjene. Najbolje rešenje jeste prevencija, te se savetuje svakodnevno četkanje persijskih maca, kao i sporadične posete stručnim grumerima zarad skraćivanja dlake.

Odsustvo dlačnog pokrivača kod sfinks mačaka uslovljava slabiju termoregulaciju, te im je potrebna konstantna temperatura prostora ili posebna odelca kako se ne bi preterano hladile ili pregrevale

Sfinks

Iako mačke najčešće povezujemo s mekom i nežnom dlakom, prethodnih nekoliko decenija veliku popularnost stekle su bezdlake rase maca. Jedna od njih je i sfinks (sphynx), rasa koja svojim karakterističnim i jedinstvenim izgledom definitivno privlači pažnju. No, ipak postoji razlog zašto su mačkama, divljim i domaćim, tela pokrivena dlakom. Zbog odsustva dlake mace rase sfinks susreću se sa određenim zdravstvenim problemima. Jedna od pojava koja naročito iznenadi nove vlasnike ove rase jeste koliko zapravo masnog sadržaja njihova koža proizvodi. Nije retko da sfinks mace svojim telom ostavljaju tragove na tkaninama i nameštaju, a to zahteva i često i temeljno kupanje, najčešće jednom u sedam ili 14 dana, kao i redovno i temeljno čišćenje ušiju od sadržaja koji bi mogao stvoriti podlogu za zapaljenje. Usled toga što im je koža direktno izložena okruženju, ove mace su podložnije uticaju UV zraka, kao i promenama u temperaturi, bilo da su one visoke ili niske. Naime, dlačni pokrivač mačkama služi kao svojevrstan izolator koji im obezbeđuje efikasnu termoregulaciju pri najrazličitijim vremenskim uslovima. Odsustvo dlačnog pokrivača kod sfinks mačaka uslovljava slabiju termoregulaciju, te im je potrebna konstantna temperatura prostora ili posebna odelca kako bi se izbeglo preterano hlađenje ili pregrevanje. Budući da izlaganje kože UV zracima može potencijalno dovesti do razvoja malignih melanoma, savetuje se upotreba specijalnih krema namenjenih ovoj vrsti i rasi sa faktorom zaštite protiv štetnih zraka. Pored navedenog, mace rase sfinks takođe mogu biti sklone i drugim kožnim problemima, ali i problemima sa desnima, poput različitih periodontalnih oboljenja, kao i hipertrofičnoj kardiomiopatiji – oboljenju srca.

Dugo krzno ovih mačaka definitivno privlači pažnju, ali ako mu se pažnja ne posveti, može se veoma lako umrsiti i ućebati, uzrokujući veliki broj problema

Mančkin

Rasa mančkin (munchkin) stekla je veliku popularnost gotovo preko noći zahvaljujući jedinstvenoj karakteristici – izuzetno kratkim nogama. Ova „mačja verzija jazavičara“ definitivno je šarmirala milione svojim izgledom, a on je uslovljen genetskom mutacijom koja se, zanimljivo je napomenuti, može pojaviti i prirodnim putem. Ipak, uz rast popularnosti, te samim tim i masovniji uzgoj maca ove rase, ubrzo su postali jasno uočljivi i neki od češćih zdravstvenih problema s kojima se mančkin mace susreću. Lordoza, zakrivljenost donjeg dela kičme, nastaje usled neadekvatnog rasta spinalnih mišića.

Stanje može da rezultira bolnošću i da kasnije u životu izazove otežano kretanje i druge probleme. Stanje pod nazivom pectus excavatum predstavlja nepravilan razvoj grudne kosti i rebara. Ukoliko se dijagnoza postavi kada maca ima dva-tri meseca, u nekim slučajevima moguće je izvesti kompleksnu operaciju koja može da normalizuje poziciju ovih kostiju, međutim, bez nje, mace koje pate od ovog stanja imaju male šanse za kvalitetan i dug život. Osteoartritis, hronično zapaljenje zglobova, već spomenuto kod rase škotski fold, takođe, nažalost, muči i mnoge mančkin mace.

Sve mace savijenih ušiju ove rase pate od osteohondrodisplazije, genetskog poremećaja koji rezultira neadekvatnim razvojem kostiju i hrskavice

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1