Ishrana pasa u zimskom periodu

Z

ima zima – e, pa šta je… ako je zima, nije debeli pas. A mi za vas imamo pet saveta kako da vaš najbolji prijatelj bude i sit i fit

U zimskom periodu godine više mislimo o utopljavanju naših ljubimaca nego o njihovoj ishrani, a ona svakako mora da pretrpi određene izmene. Naravno, promene u ishrani zavise od načina života ljubimaca. Ne pada isto zima kucama koje su našle svoj kutak uz tople radijatore i onim psima koji ujutru prvo treba da se izvuku iz kutija ili snega, pa da tek onda započnu svoj dnevni život.

Hajde da pokušamo da razumemo zašto je korekcija ishrane neophodna u zimskoj sezoni.

Kada dođe zima, ona utiče i na pse kao što utiče i na nas i našu rutinu. Zbog hladnog vremena psi mogu da promene navike u aktivnostima i ishrani. Studije su pokazale da je psima potrebno više kalorija kako bi nadoknadili toplotu koju gube na niskim temperaturama.

Neko bi rekao: „Obucite psa u toplo odelo, povećajte mu obrok, i to je to!“

A da li je baš tako? Šta ćemo sa psima koji ne podnose odeću čak ni po izrazito niskim temperaturama, ili sa onim malim psima razmaženog apetita kod kojih ne možete da povećate količinu hrane, ili sa onima koji su zbog hladnog vremena drastično smanjili aktivnosti, želju za igrom i treningom, pa su se ugojili. A svi dobro znamo da debeo pas ne može da bude zdrav pas!

Ukoliko niste sigurni šta da činite i imate nedoumice u vezi sa zimskim menijem za vašeg krznenog prijatelja, sa ovih pet saveta o ishrani pasa u hladnim zimskim danima bezbolno ćete  dočekati proleće.

  1. Povećajte broj kalorija

Ako vaš pas voli zimu i voli da provodi vreme napolju, morate da mu povećate kalorijski unos. To možete postići na više načina kao što su: povećanje dnevne količine hrane koju pas već jede, promena ishrane i davanje psu hrane sa većom energetskom gustinom, ali i dodavanjem kvalitetnih specijalnih suplemenata namenjenih povećanju kalorijskog unosa. Umesto da pas ima jedan obrok dnevno, pređite na manje ali češće porcije. U slučaju da pas nema apetit, suvu hranu možete kombinovati u istoj posudi sa kvalitetnom konzerviranom hranom za pse ili možete skuvati neslani bujon od pilećeg mesa i povrća, kojim možete da prelijete granule kako biste povećali ukus, unos vode i kalorijsku vrednost porcije. Povećanje kalorijske vrednosti treba da bude individualno i da zavisi od aktivnosti psa. Ukoliko primetite da pas počinje da se goji, treba redukovati količinu hrane. Mala količina masnog tkiva na telu psa u zimskom periodu je normalna pojava, to tkivo predstavlja rezervu energije i izolaciju od niskih spoljašnjih temperatura.

Postoji teza da su psu, ako jede kvalitetnu hranu, suplementi potrebni samo u izuzetnim situacijama. E zima je pravi primer izuzetne situacije

  1. Smanjite količinu poslastica

To posebno važi za pse koji ne vole zimu i koji tada veći deo vremena provode u kućnim uslovima sa smanjenom aktivnošću, pa je potrebno da im redukujete tzv. prazne kalorije. To ćete uraditi tako što ćete drastično smanjiti unos poslastica za pse koje sadrže veću količinu ugljenih hidrata. Takođe, treba drastično smanjiti ili potpuno izbaciti „ostatke sa stola“. Kod tzv. kućnih pasa fokusirajte se na održavanje vitke linije i dobre kondicije. Ako iz nekog razloga ne možete da smanjite upotrebu poslastica, onda se posavetujte s profesionalcima u veterinarskim apotekama i pet šopovima oko upotrebe kvalitetnih niskokaloričnih poslastica za pse. Ne dozvolite da hrana stoji u posudi i da je psu stalno dostupna. Tačno izmerite dnevni obrok, podelite ga na idealan broj porcija (za odraslog psa dve, tri ili četiri porcije dnevno). Merenjem hrane imaćete tačan uvid u dnevni kalorijski unos.

 

  1. Obratite pažnju na krzno i dlaku

Jedina prirodna stvar koja se nalazi između hladnog vremena i vašeg psa jeste krzno. Stanje krzna direktno je povezano sa ishranom. Psi pred zimu menjaju krzno i to je prvi momenat kada treba obratiti pažnju na ishranu. Ishrana mora da bude kvalitetna kako bi se zamena krzna obavila što efikasnije i kako bi kvalitet zimskog krzana bio što bolji. Postoji i specijalizovana granulirana hrana visokog kvaliteta koja je usmerena baš na poboljšanje kvaliteta kože i krzna kod pasa kakva je na primer Purina® Pro Plan® hrana sa OptidermaTM formulacijom. Ovakva hrana sadrži omega masne kiseline koje oporavljaju, revitalizuju i vraćaju funkciju koži. U toku zime treba izbegavati hranu ili poslastice koje bi mogle da dovedu do pojave alergijskih reakcija na koži, a samim tim i do pada kvaliteta krzna. Ne treba nikad zaboraviti da su koža i krzno „ogledalo zdravlja psa“.

 

  1. Suplementi, suplementi i suplementi

Postoji teza da su psu, ako on jede kvalitetnu hranu, suplementi potrebni samo u izuzetnim situacijama. E zima predstavlja pravi primer izuzetne situacije.

Da li su to multivitaminski suplementi, suplementi koji pomažu varenje ili smanjuju bolnost zglobova kod pasa, u svakom slučaju, potrebno je konsultovati se sa veterinarom i primeniti visokokvalitetne suplemente u zavisnosti od potreba vašeg psa. Suplementacija ishrane će pomoći da psi lakše i bez oboljenja prebrode zimu.

Zima je hladna i nekako „sušna“ sezona, posebno kada su temperature u minusu i kada ima snega – to sve povećava šansu da pas dehidrira. To ne smete da dozvolite

 

  1. Hidrirajte psa

Zima je sušna sezona, posebno kada su temperature u minusu i kada ima snežnog pokrivača na tlu. Takvi uslovi povećavaju šansu da pas dehidrira. Sveža voda mora da mu bude uvek dostupna, čak i kada ste u šetnji ili u toku igre. Ukoliko vam se učini da pas ne pije dovoljno vode, možete deo obroka da mu date kroz kvalitetnu konzerviranu hranu koja sadrži veće količine vlage. Takođe, obrok koji čine granule potopljene u mlakoj vodi može biti dobar način da se pas rehidrira.

Na kraju, ne zaboravite da sva pravila vezana za ishranu pasa važe i tokom zime, a posebno treba voditi računa da ukoliko menjate hranu, prelaženje sa stare hrane na novu mora da bude postepeno. Prve nedelje obrok treba da čini dve trećine stare hrane i jedna trećina nove hrane, zatim u drugoj nedelji dve trećine nove hrane i jedna trećina stare hrane, a tek u trećoj nedelji potpuno treba preći na novu hranu.

IMMUN

Camon Immun je suplement namenjen održavanju normalnog funkcionisanja prirodnog imunosistema pasa i mačaka. Pored stimulacije imuniteta aktivnim supstancama iz: ehinacee, sibirskog ženšena i aloe vere, ovaj suplement sadrži i probiotike (žive bakterije Enterococcus faecium), koji stabilizuju digestivne organe, ujedno i najveći imunološki sistem u organizmu.

Purina Pro Plan OPTIDERMA®

je segment kompletne suve hrane za štence i odrasle pse sa osetljivom kožom. OPTIDERMA® formula sadrži kombinaciju hranljivih materija koje pomažu da se podrži zdravlje kože i krzna. Odabrani izvori visokohranljivih proteina iz lososovog mesa uz dodatak patentiranog dermatološkog miksa nutrijenata (omega-3 masne kiseline, cink, vitamin A, kompleks vitamina B i vitamin E) osnažuju zdravlje kože i sprečavaju pojavu zapaljenja i eventualnih kožnih manifestacija alergija na komponente hrane.

ORMEVIT

Camon Ormevit je multivitaminski i mineralni kompleks za pse i mačke koji sadrži: vitamine (A, E, C, B kompleks), mikroelemente (cink i selen), kao i važne amino-kiseline taurin i metionin. Ovaj suplement sadrži i aktivne supstance iz ekstrakta alge spirulina i aloe vere.

Purina Pro Plan OPTIPOWER®

je kompletna suva hrana za pse sa većom potrebom za energijom. To je formulacija sa veoma velikom energetskom gustinom, što je idealno za aktivne pse. Kombinacija visokokvalitetnih hranljivih materija povećava izdržljivost pasa, ali i omogućava brži oporavak mišića i zglobova nakon fizičke aktivnosti. Zbog visokog sadržaja svarljivih proteina i masti ova hrana je i idealan izbor za gravidne ženke, kao i za ženke u laktaciji.

Vladimir Hadžić, doktor
veterinarske medicine, ekspert i stručni
konsultant Pet Svet Magazina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1