Stidljive lepotice – indijske zvezdane kornjače

S

ko uspete da joj napravite prostor koji po temperaturi i vlažnosti podseća na Indiju, a obezbedite joj i puno svetlosti, vaša kornjača biće prava zvezda

Indijske zvezdane kornjače lako se prepoznaju po svojim prelepim oklopima sa zvezdastim šarama. Stidljive i male u odnosu na druge kornjače, vole prirodnu sunčevu svetlost i život na otvorenom, ali mogu se prilagoditi životu u zatvorenom prostoru sa adekvatnom toplotom, osvetljenjem i vlažnošću. Potiču iz sušne klime u Indiji, Pakistanu i Šri Lanki i navikle su na monsunske sezone. Lepe su, ali ih nije tako lako gajiti.

Ponašanje i temperament

Za razliku od nekih drugih vrsta kornjača, zvezdane kornjače nisu teritorijalne. Pošto su male, njih nekoliko mogu da budu smeštene zajedno.

Ne vole da ih dodirujete rukama jer mogu biti pod stresom i razboleti se, zato ne bi trebalo da žive u domovima s malom decom.

Pošto su stidljive i ne vole kontakt, prija im povremeni kontakt s vlasnikom kada im donese hranu. Retko grizu, ali i to može da se dogodi.

Nije komplikovano brinuti o njima, ali morate da odvojite 45 minuta dnevno da ih nahranite, napojite i očistite im kućicu.

U spoljnoj kućici temperatura treba da bude najmanje 32 stepena. Na mestu za kupanje mora da bude od 30 do 35 stepeni. Noću temperatura ne sme da padne ispod 21 stepen

Toplota

Kao hladnokrvna stvorenja, svi gmizavci moraju da regulišu telesnu temperaturu. U spoljnom kućištu temperatura treba da bude najmanje 32 stepena. Na mestu za kupanje mora da bude od 30 do 35 stepeni. Noću temperatura ne sme da padne ispod 21 stepen. Ograđeni prostor treba da ima posudu za vodu, kako bi se kornjača u potpunosti potopila u nju da bi kontrolisala temperaturu. Zatvoren prostor treba da ima – mesto za kupanje, senoviti kutak, skrovište i plitki kontejner sa svežom vodom.

 

Svetlost

Ove kornjače više vole da borave na otvorenom i potrebni su im ultraljubičasti zraci koje pruža sunčeva svetlost. U zatvorenom prostoru kornjačama je potrebno UVB osvetljenje, koje im pomaže da sintetišu vitamin D3, koji utiče na apsorpciju kalcijuma. Neadekvatno izlaganje UV zračenju dovodi do metaboličke bolesti kostiju.

Ne vole da ih dodirujete rukama jer mogu biti pod stresom i razboleti se, zato ne bi trebalo da žive u domovima s malom decom

Vlažnost

Budući da su navikle na kišnu sezonu u svom rodnom staništu, ove kornjače zahtevaju veliku vlažnost – pa obezbedite vlažan prostor za kožu koja dostiže do 80 procenata relativne vlažnosti i veliku posudu za vodu sa stepenastim nagibom da se kornjača lakše penje u nju i iz nje izlazi. Vlagu u kućici vašeg ljubimca dodaće tresetna mahovina ili zemlja. Nivo vlažnosti svakodnevno merite higrometrom ili meračem vlažnosti.

 

Supstrat

Zvezdanim kornjačama potreban je supstrat ili posteljina od organskog zemljišta (bez hemikalija), a to mogu biti i tresetna mahovina, kokosova vlakna, seno ili trava.

Iako ne vole da kopaju, ženke će u podlozi praviti plitko gnezdo da bi izlegle jaja.

Smeštaj

Iako su manje od većine drugih kornjača, potreban im je prostor. To može biti zatvoren prostor poput velikog akvarijuma (250 l) ili plastičan terarijum.

Ukoliko imate mačku ili psa, njihov prostor mora biti potpuno zatvoren, bar gornjim delom, kako bi se zaštitile od drugih životinja.

Ograđen prostor na otvorenom treba da bude oko 1,8 sa 1,8 metara sa zidovima preko kojih kornjača ne može da vidi. Ove kornjače obično ne kopaju zemlju, pa ne treba da brinete o zatrpavanju zidova. Kada je kornjača bez nadzora na otvorenom, nabavite pokrivač da je zaštitite od divljih predatora – ptica, rakuna i oposuma.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1