Divlje ptice Velikog ratnog ostrva (2. Deo)

N

adomak grada ušuškan je prirodni rezervat i dom za više od stotinu različitih vrsta ptica u zavisnosti od doba godine. Ptice selice čine oko 30 odsto ukupnog broja vrsta

U betonskoj džungli Beograda, svakodnevnoj gužvi koju stvaraju hiljade automobila i buci ovog neumornog grada, deluje potpuno neverovatno da se veoma blizu nalazi jedna prirodna oaza. U njenim uvalama, senkama drveća i na nasipima dom nalaze vrste za koje verovatno ne bismo ni pretpostavili da žive nadomak grada. Kada govorimo o Velikom ratnom ostrvu, koje se nalazi na samom mestu gde se reka Sava uliva u Dunav, a na koje se pruža pogled s Kalemegdanske tvrđave, reč je zapravo o teritoriji čija je urbanizacija zabranjena i na čijem se očuvanju biosfere i te kako radi. Zato hajde da zajedno upoznamo neke od ptica koje su stanovnici ovog bajkovitog mesta.

 

Veliko ratno ostrvo, gotovo u svojoj celini, predstavlja prirodni rezervat i dom za više od stotinu različitih vrsta ptica. Ovaj broj varira, naravno, u zavisnosti od doba godine. Ptice selice, koje ne provode čitavu godinu na Velikom ratnom ostrvu i u njegovoj okolini, već ili migriraju iz severnih krajeva do naše zemlje, ili se pak zimi spuštaju još južnije, čine oko 30 odsto ukupnog broja vrsta.

  1. Labudovi

Labudovi zapravo pripadaju porodici Anatidae, u koju se takođe ubrajaju i različite vrste pataka i gusaka. Čak 40 vrsta ptica iz ove porodice pronalazi sebi dom na Velikom ratnom ostrvu. Labudovi, poznati po svojoj lepoti i gracioznosti, takođe su i pravi simbol ljubavi. Ove ptice s istim partnerom ostaju tokom čitavog svog života. Ukoliko se dogodi da jedan ugine, neretko je da ženka/ mužjak ostanu sami do kraja života, žaleći za svojim parom. Labudovi svijaju gnezda uz obalu, skrivena u rastinju, gde na svet izvode sivkaste mladunce.

  1. Pupavac

Ptica zanimljivog imena je zapravo svoj naziv dobila po vrlo karakterističnom zvuku koji proizvodi. Pupavac, karakterističan po svom raznobojnom i raskošnom perju, leta provodi širom Evrope, gde se hrani insektima. Definitivno najupečatljivija karakteristika ovih ptica jesu perjane „krune“ kod oba pola. Samo perje tela je višebojno, sa crno-belim šarama poput pruga na donjem delu leđa i krilima, koje omogućavaju pupavcu da se efikasno kamuflira, gotovo se stapajući s okolinom u oku potencijalnog predatora. Dug kljun im omogućava efikasno hvatanje plena, što najčešće čine šetajuću se po tlu. Priroda Velikog ratnog ostrva predstavlja dom i za ovu muzikalnu i lepu pticu.

  1. Žuta čaplja

Žuta čaplja je sitna u odnosu na svoje rođake, te njen rast ne prelazi 50 centimetara. Perje im je beličastožute boje, a oko kljuna se nalaze karakteristični naglasci plave koji prelaze u zelenu boju koja okružuje oči. Ova ptica selica leta provodi u mediteranskim zemljama i zemljama Bliskog istoka, ali i u Srbiji, i to, između ostalog, i na Velikom ratnom ostrvu. Kada se približe hladniji dani, mala jata koja formiraju žute čaplje lete put subsaharske Afrike, gde prezimljavaju. Kao i druge čaplje, hrane se ribom, vodozemcima i insektima.

  1. Šarena utva

Ova vrsta vrlo specifičnog izgleda poprilično je retka ptica koja pravi gnezda u Evropi i u Aziji. Krase je noge i kljun ružičaste boje, tamnozeleni glava i stomak, dok su krila leđa kombinacija bele, mrke i riđe boje. Zanimljivo je, takođe, da se kod ove vrste izgled mužjaka ne razlikuje značajno od izgleda ženki. U našu zemlju šarene utve dolaze u zimskom periodu, u malim jatima. Kako je u pitanju ugrožena vrsta, opisana u sporazumu o zaštiti afričko-evroazijskih migratornih ptica, lov na šarene utve je strogo zabranjen.

  1. Riđoglava patka

Riđoglava patka je fantastičan ronilac i ovu veštinu koristi za pronalaženje hrane. Dok leta provodi na severu Evrope i Azije, gde na svet dovodi mlade, zimuje na nešto blažoj klimi južnijeg dela Evrope. Tako, određeni broj riđoglavih pataka svake godine dođe i na Veliko ratno ostrvo. Mužjake karakteriše taman kljun, te bakarna boja perja glave i vrata s gotovo crvenkastim očima, crne grudi i sivkasta leđa i donji deo tela. Kao što je kod mnogih ptica slučaj, i ovde su ženke manje upadljivog izgleda.

TOP