10 vrsta životinja koje sa svojim partnerima provedu ceo život (1. deo)

S

igurno ste čuli za mnoge vrste ptica koje sa svojim parom ostaju čitav život, ali verovali ili ne – i mnoge životinje koje pripadaju sisarima rade isto. Od svih životinjskih vrsta, oko tri procenta njih je monogamno. Vreme je da upoznate neke od njih

  1. Marmoset

Ove male i neodoljive životinje klasifikuju se kao majmuni. Žive u grupama koje zapravo čine članovi porodice – do tri generacije. Poreklom su iz kišnih šuma Južne Amerike. Marmoseti stiču polnu zrelost sa oko godinu i po dana, a životni vek im iznosi između 12 i 16 godina. Ženke najčešće rađaju dva para blizanaca godišnje. Čitava grupa učestvuje u brizi i odgoju mladunaca, ali parovi uspeju i da imaju malo vremena samo jedno za drugo.

  1. Sivi vuk

Još jedna vrsta koja ne podleže čestom pravilu životinjskog sveta koje se odnosi na poligamiju jeste sivi vuk. Zanimljiva je i dinamika odnosa čopora. Naime, samo par koji se nalazi na vrhu hijerarhije čopora ima pravo na reprodukciju. Kada su mladunci previše mali da izlaze, otac i ostali mužjaci iz čopora donose im hranu (ulov) u jazbinu. Ove prelepe životinje naseljavaju divljine Evroazije i Severne Amerike.

  1. Labud

Labudovi svojom lepotom i gracioznošću definitivno asociraju na romantiku, međutim, za tu povezanost postoji i dublji razlog. Ove ptice sa svojim partnerima ostaju tokom čitavog života. Partnera najčešće pronalaze kad su stare oko tri godine. Oba roditelja zajedno prikupljaju materijal i grade gnezdo, a nakon što ženka snese jaja, paze ih i jedno i drugo. Ukoliko se dogodi da labud/labudica izgubi svog partnera, prolaziće kroz dug period usamljenog žaljenja. Postoji i veći broj dokumentovanih slučajeva labudova koji su i sami uginuli nakon smrti svog partnera.

  1. Dabrovi

Evroazijski dabar, poznat i kao jedan od najboljih inženjera životinjskog sveta, bira monogamiju iz visokopraktičnih razloga. Parovi su zajedno tokom čitavog života, a kao što je slučaj i u većini brakova, i dabrovi zajedno pronalaze hranu i dele je, zajedno grade, čuvaju svoju teritoriju i gaje mladunce.

  1. Morski konjic

Ove životinjice su neobične na mnogo načina, između ostalog i po činjenici da je mužjak taj koji nosi mlade do rođenja. Neke vrste koje pripadaju morskim konjicima takođe s jednim partnerom ostaju čitavog života. To je evolutivna prednost za monogamne vrste jer je rezultat veći broj mladih tokom sezone.

TOP