10 vrsta životinja koje sa svojim partnerima provedu ceo život (2. deo)

S

igurno ste čuli za mnoge vrste ptica koje sa svojim parom ostaju čitav život, ali verovali ili ne – i mnoge životinje koje pripadaju sisarima rade isto. Od svih životinjskih vrsta, oko tri procenta njih je monogamno. Vreme je da upoznate neke od njih

  1. Guske
Divlje guske možda nisu svima prva asocijacija kada je tema večna ljubav, no ova vrsta se slepo drži toga da sa izabranim partnerom treba ostati i u dobru i zlu. Ukoliko je jedan partner povređen ili bolestan, drugi će ostati s njim, čak i kada ostatak jata odleti na jug da izbegne zimu. Ukoliko jedan ugine, drugi provodi vreme sam, u žaljenju, a veliki broj nikada više ne potraži novog partnera.
  1. Kojot
Kojoti su bliski srodnici vukova, na koje u velikoj meri podsećaju izgledom i ponašanjem. Ono što je interesantno jeste da su oni još jedna vrsta koja je sklona monogamiji. Naime, kada ženka  kojota uđe u sezonu parenja, specifičnim mirisom i oglašavanjem privlači mužjake. Više mužjaka bori se za pažnju jedne ženke, međutim, kada ona odabere svog budućeg partnera, ostali bivaju oterani. Konekcija formirana između mužjaka i ženke jeste izuzetno jaka i traje tokom čitavog života. Osim što su verni svojim partnerkama, mužjaci kojota su izuzetno posvećeni očevi koji su veoma uključeni u brigu o mladima.
  1. Rozenkolisi
Postoji dobar razlog zašto su ove životinje poznate kao lovebirds – odnosno ljubavne ptice. Mnogim vlasnicima ovih prelepih stvorenja poznato je da par rozenkolisa ima oči samo jedno za drugo, te da neretko ignorišu apsolutno sve i svakoga oko njih. Većinu vremena provode u hranjenju svog partnera i sređivanju njegovog, odnosno njenog perja.
  1. Albatros
Impozantne ptice koje provode godine mašući svojim ogromnim krilima iznad mora i okeana jesu zaista nešto neverovatno. Albatrosi stiču polnu zrelost tek nakon pete godine života, no nekada im je potrebno znatno više da za sebe odaberu partnera. Vraćaju se na ostrvo na kom su se izlegli da pronađu sebi para i izvode „plesove“. Nekad je potrebno i više od deset godina da ova ptica odabere s kim će provesti ostatak života. Međutim, kada nađu pravog ili pravu, njihova veza je neraskidiva.
  1. Giboni
Još jedna vrsta majmuna je na ovoj listi, giboni zapravo formiraju odnose koji su izuzetno slični odnosima između ljudi. Oni stvaraju specifične „pesme“ koje samo njihovi partneri mogu da razumeju. Zahvaljujući tome oni mogu da komuniciraju i na većim udaljenostima. Njihove međusobne veze su čvrste i ostaju zajedno najčešće tokom celog života.
TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1