Šta sve treba da znate o bengalskoj mački

O

va naoko divlja mačka voli vodu i šetnju na povocu

Da li ste ikad pomislili kako bi bilo da u kući imate mačku divljeg izgleda i šara, životinju koju je vrlo lako zamisliti kao predatora iz džungle, a koja je istovremeno i mazni ljubimac? Onda ste sigurno već čuli za bengalsku mačku, a možda i razmišljate da nabavite ovu prelepu životinju.

Evo šta prvo treba da naučite o bengalskim mačkama

Bengalske mačke su zapravo hibridna vrsta koja je početkom 20. veka nastala ukrštanjem domaće mačke i divlje azijske leopard mačke. Rezultat dugogodišnjeg pažljivog uzgoja je neverovatno lepa i inteligentna životinja.

Ono što je prvo uočljivo na njima svakako jeste krzno, sjajno i sa egzotičnom šarom. Ono može imati više varijacija, ali uvek uključuje osnovnu boju i tačke ili rozete uokvirene tamnijom bojom. Neke svetlije kombinacije poznate su i kao snow bengals – snežne bengalske mačke.

Za njih je karakteristična izuzetna atletska građa, naročito izražena kod mužjaka.

Ove mačke su vrlo razigrane i želeće da istraže i osvoje svaki njima dostupan kutak. Potrebno je uložiti vreme u igru s njima kako bi potrošile bar deo energije. Svakako nisu pravi ljubimac za ljude koji žele macu koja veći deo dana drema ili za one kojima će biti teško da prežale poneki uništen komad nameštaja.

Bengalske mačke su veoma inteligentne i mogu se, osim pravilima domaćinstva, naučiti i nekim trikovima. Samouverene su i avanturističkog duha, te će vrlo rado prihvatiti šetnju na povocu ukoliko na vreme počnete na to da je privikavate. Interesantno je, da su za razliku od mnogih mačaka, neretko ljubitelji vode i raduju se plivanju.
Takođe, bengalske mačke umeju da budu relativno glasne i nije retko da čitav dijapazon različitih emocija izražavaju kroz mjaukanje.

Što se tiče karaktera, veoma su socijalne. Dobro će se slagati sa psima i decom ukoliko se na pravilan način upoznaju. Treba ipak imati u vidu da su osobine svake mačke individualne, te da nikakva generalizacija ne može biti apsolutno tačna.

Životni vek ovih mačaka najčešće je između 10 i 16 godina, i generalno se smatraju za životinje dobrog zdravlja koje ne zahtevaju specifičnu negu. Kao i kod svih drugih radnih ljubimaca, svakako se pre kupovine savetuje da bude urađeno genetsko testiranje. Odgovorni odgajivači će vam predstaviti i genetske testove oba roditelja. Savet je da pre kupovine svakako zatražite savet veterinara i da što više saznate o odgajivačnici.

Na kraju, sva mačka se razlikuje od druge mačke, ali ukoliko ste spremni za dugogodišnju avanturu s novim krznenim prijateljem koji će bez sumnje privlačiti poglede, bengalska mačka je pravi izbor za vas.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1