Šta da uradite ako vašeg psa udari auto?

N

ezgode se, nažalost, dešavaju. Čak i uz maksimalnu pažnju, oprez i brigu, ne postoji način da u potpunosti zaštitimo svoje ljubimce od saobraćajnih nedaća. Bilo da je vaš pas istrčao iz dvorišta, odjurio u šetnji ili izleteo iz vašeg vozila, udarac automobilom je ozbiljna i izuzetno opasna situacija. Zbog toga je važno da znate kako da pravilno, smireno i brzo reagujete, te da na taj način obezbedite najpovoljniji mogući ishod.

  1. Ostanite smireni

Teško je zamisliti situaciju goru od one u kojoj gledate svoje voljeno biće povređeno i potencijalno životno ugroženo. Međutim, panika ni na koji način neće pomoći vašem psu. Udahnite duboko i potrudite se da ostanete maksimalno fokusirani kako biste mogli da postupite najbolje što možete u datoj situaciji.

  1. Pozovite veterinara

Najbitnije je da odmah kontaktirate s veterinarom i obavestite ga da dolazite s povređenim ljubimcem, što će timu ambulante dati malo vremena da se pripremi i bude spreman kada vi stignete. Ukoliko vaš veterinar radi samo na zakazivanje ili ne radi noću, uvek je poželjno da u mobilnom telefonu imate memorisan kontakt i adresu bar jedne veterinarske klinike koja je otvorena 24 časa i prima hitne slučajeve. U momentu nezgode svaki trenutak je značajan i ne želite da izgubite dragoceno vreme tražeći veterinarsku ambulantu koja će vas primiti. Osim toga, sigurnost da imate potrebni broj telefona kod sebe daće vam dozu smirenosti neophodnu u ovakvoj teškoj situaciji.

Panika ni na koji način neće pomoći vašem psu

  1. Kako postupati s povređenim psom

Kao prvo, ukoliko se pas nalazi na kolovozu, poželjno je da usmerite nekog da reguliše saobraćaj kako ne biste i sebe i svog ljubimca doveli u opasnost da se dodatno povredite. Priđite svom psu i procenite u kakvom se stanju nalazi. U koliko je svestan, pas će biti preplašen i nije isključeno da će u tom momentu pokušati da napadne osobu koja želi da mu pomogne. Poželjna je primena kanapa ili pertle kao priručne brnjice jer će i vama i veterinarima znatno više vremena biti potrebno ako pokušavate da izbegnete ugrize dok pomažete životinji. Ukoliko je pas izgubio svest, postavite ruku na grudni koš i pokušajte da registrujete da li su disanje i otkucaji srca prisutni. Ako postoji povreda iz koje životinja aktivno i oblino krvari, iskoristite bilo koju tkaninu kao čvrst povez iznad rane, a tek potom zamotajte ranu kako bi se krvarenje zaustavilo. Da biste psa premestili u vozilo u kom ćete ga transportovati do veterinara, prvo ga zamotajte u ćebe/jaknu ili bilo koji sličan tip tkanine. Osim što će ovo pomoći u održavanju potrebne telesne temperature, takođe će psu ograničiti pokrete i samim tim sprečiti dodatnu štetu. Dok ljubimca premeštate sa mesta nezgode, trudite se da bude što manje naglih pokreta, naročito ukoliko postoji sumnja na povredu kičme. Ukoliko ta mogućnost postoji, idealna opcija je da psa sa zemlje polako premestite na čvrstu i ravnu podlogu, poput daske, koja će vam služiti kao priručna nosila.

Ukoliko je pas izgubio svest, postavite ruku na grudni koš i pokušajte da registrujete da li pas diše i da li ima otkucaje srca

Ako je vaš pas svestan i deluje potpuno nepovređeno, i dalje se savetuje da ga bez i malo čekanja odvedete na veterinarski pregled. Prilikom stresnih stanja se luči adrenalin koji može da suprimira bolnost i na taj način prikrije znakove povrede. Osim toga, neke povrede unutrašnjih organa, koje mogu biti izuzetno opasne, gotovo je nemoguće prepoznati na prvi pogled. Iz navedenih razloga je imperativno da ljubimca odmah odvedete na veterinarski pregled.

Koristite svoj glas, koji vaš pas prepoznaje, da ga umirite što je više moguće. Stres povećava broj otkucaja srca i samim tim povećava krvarenje, te treba da se trudite da smirite svog ljubimca.

Nikako psu nemojte davati hranu, vodu i lekove na svoju ruku. Tako se može uzrokovati znatno veća šteta nego korist i možete ljubimca dovesti u rizik od fatalnog ishoda. Postupajte isključivo po uputstvima veterinara, a do dolaska u ambulantu psu ništa nemojte davati.

Ako postoji povreda iz koje životinja aktivno i oblino krvari, iskoristite bilo koju tkaninu kao čvrst povez iznad rane, a tek potom zamotajte ranu, kako bi se krvarenje zaustavilo

Kod veterinara

Kada stignete kod veterinara, biće vam postavljena određena osnovna pitanja vezana za nezgodu, dok doktori rade na stabilizaciji pacijenta. Neke od potrebnih dijagnostičkih procedura mogu podrazumevati rendgensko snimanje, ultrazvučni pregled i analizu krvi.

Kada bude procenjeno da je moguće, vaš ljubimac će biti upućen kući, a vi ćete dobiti detaljne instrukcije o eventualnim daljim koracima koje treba da preduzmete. Poštujte uputstva veterinara kako biste ljubimcu obezbedili najlakši mogući oporavak.

Šta možete da uradite da sprečite nezgodu?

  1. Naučite svog psa osnovne komande

Iako se veliki broj vlasnika odluči za učenje trikova poput davanja šape, neophodno je da pre toga na red dođu osnovne komande koje spasavaju život: stani i dođi. Tek kad ste sigurni da je vaš ljubimac savladao ove komande, možete preći na učenje kompleksnijih trikova. Veliki je broj situacija u kojima će baš pomenute dve komande činiti razliku između nezgode i bezbednog povratka kući.

  1. Kupiti reflektivnu/svetleću ogrlicu

Ukoliko često uveče šetate svog ljubimca, ovaj dodatak će ga učiniti znatno vidljivijim vozačima i na taj način sprečiti potencijalne nezgode.

Nikako psu nemojte davati hranu, vodu i lekove na svoju ruku

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1