U

SAD je već na trećem mestu, odmah iza kuca i maca. Jedinstvena i autentična, i kod nas je sve češće kućni ljubimac – inteligentan, mio i zabavan

Tekst: dr vet. med. Stevica Vasić, Fotografije: Dalibor Stanković

Šta je feretka?

Feretka ili afrički tvor je krznašica koja pripada klasi sisara i redu mesojeda, tako da nije glodar uprkos zabludi mnogih ljudi. Stoga, ako već želimo da je upoređujemo sa nekom opštepoznatom životinjom, možemo reći da je najsličnija mačkama, ali opet vrlo posebna, specifična i jedinstvena.

U literaturi se pominju podaci da je pripitomljena čak pre više hiljada godina i da je kroz vekove korišćena za lov na zečeve, miševe i sl. Kod nas tek u poslednjih nekoliko godina počinje njihova lagana ali sigurna ekspanzija, i to ne zarad lova već kako bi se gajile kao kućni ljubimci. U Americi su, primera radi, po zastupljenosti već zauzele visoku treću poziciju, odmah iza mačaka i pasa.

Da li su granule visokog kvaliteta zaista najoptimalniji obrok za psa?

Priča da li uzimati gotovu hranu ili ići na opciju „ja ću ceo obrok sam pripremiti za svog psa“ jeste apsolutno neinteligentna. Koliko može biti naše iskustvo, čak i ako imate ozbiljnu odgajivačnicu i napravite eksperiment da 20 pasa hranite na jedan način, a 20 na drugi. Niko vam ne može garantovati da je rezultat eksperimenta zaista ispravan. Najbolje se meri kantarom, štopericom, menzurom i metrom. Sve ostalo se svodi na to „ja mislim“, „ja osećam“, „ja verujem“… Iza gotove hrane, pogotovo iza visokokvalitetne i skupe hrane, stoje ljudi koji su imali opciju da stvarno eksperimentišu sa životinjama i da utvrde šta je bolje za njih. Cilj je da u hrani ima svega, da u svakoj granuli postoje svi potrebni elementi. Zbog toga nikako ne treba imati dilemu da li pripremati hranu za psa ili mačku ili pak kupovati gotovu. Kada biste izračunali koliko biste para potrošili na samostalnu pripremu hrane da se zadovolje sve nutritivne potrebe životinje, kada se uračunaju svi troškovi kod veterinara – jer je dokazano da životinje sa takvom ishranom češće završe na lečenju – pa kada dovoljno neinformisani dodaju još neke komponente poput kalcijuma, što obično rade vlasnici velikih rasa, nastaju i dodatni problemi. Nagomilavanjem kalcijuma u organizmu psa zaustavlja se normalan rast kostiju, drugo, višak kalcijuma mora i da se izbaci iz organizma, što se dešava preko bubrega. U ovom slučaju bubrezi preforsirano rade kako bi izbacili ogromne količine kalcijuma, a da se u međuvremenu ne stvori kamen u bubregu ili bešici. A kada se dodaju i ostali vitamini, minerali i neophodni elementi, potpuno je jasno da treba verovati stručnjacima koji su dugogodišnjim radom došli do idealno izbalansirane hrane. Na taj način vaš ljubimac dobija sve što mu treba i u količini koja mu je potrebna, a pritom je ta hrana bakteriološki ispravnija čak i od namirnica koje mi uzimamo.

Ukoliko ne želite da ove ljupke životinjice koristite za priplod, najbolje je kastrirati ih i sterilisati. Na taj način im produžavate životni vek, i smanjujete intenzitet njihovog specifičnog, a nekima i neprijatnog mirisa

Životni prostor

Ne postoji standardna veličina kaveza u kojem ćete držati feretku. Rekao bih da što je kavez veći, prostraniji, što više nivoa ima, to je bolji. Poželjno je da kavez bude od žice sa malim okcima ili gušće postavljenim rešetkama jer ovi vragolani imaju vižljasto telo i lako se mogu provući kroz relativno male otvore. Dobro je da postoji kopča sa sigurnim patentom za zatvaranje jer su oni inteligentni i lako ukapiraju kako otvoriti vrata, pa se začas išunjaju napolje.

 

Kavez bi trebalo da sadrži posudu za hranu, posudu za vodu, posudu ili prostor predviđen kao toalet u koji je poželjno staviti posip. Takođe, što je više tunela, mostova, platformi i igračaka, to će učiniti vašem ljubimcu prijatniji i zabavniji boravak u kavezu. Nezaobilazan je mekan i udoban ležaj jer će vaša feretka provesti spavajući neverovatnih 15–20 sati dnevno.

Feretke su, kao što je već pomenuto, životinje koje jako puno vremena provedu spavajući, ali zato kada su budne, bukvalno kao da su priključene na struju! Najaktivnije su ujutru i predveče, mada se znaju prilagoditi i navikama svojih vlasnika

Navike/aktivnosti

Feretke su, kao što je već pomenuto, životinje koje jako puno vremena provedu u spavanju, ali zato kada su budne, bukvalno kao da su priključene na struju! Najaktivnije su ujutru i predveče, mada se znaju prilagoditi i navikama svojih vlasnika. Veoma su vesele, razigrane, živahne, spretne i okretne. Vrlo su radoznala i zanimljiva bića i sa njima vam nikada neće biti dosadno, bilo da se vi igrate sa njima ili samo posmatrate njihove aktivnosti. Posle spavanja vole da se maze i igraju. Jako vole da se zavlače u različite tunele, uzane prostore, ispod kreveta i ormara, a već u narednom trenutku će pokušati da vam uđu u nogavicu ili se zavuku u rukav skinute jakne. Veliki su istraživači i „lopovi“, pa ako ne pazite, začas će vam ući u ranac ili kofer i odneti nešto iz njega i sakriti. Jako vole da grizu i grickaju prste svojih vlasnika, ali, na sreću, to je uglavnom vrlo umereno i u svrhu igre, pa retko povrede ljude, mada bi malu decu svakako trebalo držati pod nadzorom i budnim okom odraslih. Feretkama su jako zanimljive raznorazne loptice i igračkice, pa ih u igri stalno nose, premeštaju i sakrivaju. Uglavnom se koriste igračke od gume namenjene mačkama.

Feretke su izuzetno tihe životinje i mogu biti same, u paru ili manjim grupama, ili pak sa psima i mačkama koje su prijateljski nastrojene. Nije im strano da bez pardona priđu, upoznaju i istražuju drugu životinju, pa čak je i čupnu za uvo ili rep. Mogu se voditi u šetnju i u te svrhe se obično koristi am i povodac namenjen mačkama.

Verovali ili ne, vrlo su dobri plivači i lako će se snaći u kadi, bazenu i sl. Takođe, zimi jako vole da uđu u sneg i valjaju se u njemu, samo ne valja preterivati sa takvim aktivnostima da ne bi došlo do hipotermije.

Ishrana

Feretke su, kao što je već pomenuto, mesojedi i imaju brz metabolizam, pa jedu vrlo često u toku dana. Za ishranu se obično koriste granule za mačiće koje su bogate mastima i proteinima, ili pak granule namenjene baš feretkama ako ih možete naći. Jako vole da jedu pileće meso i džigericu, kao i jaja, a sve to sirovo ili kuvano. Čista voda treba da im bude dostupna non-stop. Trebalo bi izbegavati hranu bogatu vlaknima, šećerima, kao i mleko, jer feretke imaju problem da pomenutu hranu svare!

 

Nega

S obzirom na to da feretke imaju veoma dugačke noktiće, treba ih skratiti s vremena na vreme da se ne bi razlistavali i lomili.

Kupanje je sastavni deo higijene i nege feretke, ali ne treba preterivati, jer im se na taj način uklanja masni sloj sa kože, pa lojne žlezde pojačavaju svoje lučenje, što paradoksalno može dovesti do pojačanog neprijatnog mirisa, a i kvalitet dlake može biti lošiji. Za kupanje je najbolje koristiti šampon za feretke ili u njegovom nedostatku neki bebi šampon. Ne preporučuje se češće kupanje od jednom u mesec dana.

Takođe im treba čistiti i uši jednom ili dva puta mesečno.

Pojačano se linjaju u proleće i u jesen, pa ih treba četkati da ne bi nakupile veliku količinu dlaka u digestivnom traktu, koje nekada posledično mogu dovesti i do opstrukcije creva. Stoga je poželjno koristiti malt pastu.

Feretke su izuzetno tihe životinje i mogu biti same, u paru ili manjim grupama, ili pak sa psima i mačkama koje su prijateljski nastrojene. Nije im strano da bez pardona priđu, upoznaju i istražuju drugu životinju, pa čak je i čupnu za uvo ili rep

Zdravlje

Kako ova mila stvorenja mogu oboleti od štenećaka i besnila, svakako se preporučuje njihova pravovremena vakcinacija protiv ovih bolesti. U tu svrhu se obično koristi vakcina namenjena psima. Uz vakcinu protiv besnila vrši se i obeležavanje, tj. čipovanje životinje i izdavanje pasoša od veterinara.

Feretke, kao i druge životinje, mogu biti infestirane endo i ekto parazitima, pa je potrebno sprovesti i odgovarajući tretman protiv parazita.

 

Zaključak

Ukratko, feretke su mila, slatka, inteligentna i zanimljiva bića koja na našim prostorima upravo doživljavaju svoju ekspanziju i s obzirom na to da nisu prezahtevne za održavanje, odgovorno tvrdim da se nećete pokajati ako budete nabavili ovakvog ljubimca jer će vam on višestruko uzvratiti pruženu ljubav, a sa njim vam nikada neće biti dosadno.

 

Zahvalnost porodici Jovanović

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1