9 životinja iz Ginisove knjige rekorda

P

una zanimljivih informacija, uključujući i neke koje deluju potpuno neverovatno, Ginisova knjiga rekorda je definitivno fascinantna. Da li ste znali da se u njoj, osim ljudi, nalazi i veliki broj fantastičnih životinja rekordera. Svaka od njih ima jedinstvenu priču, a mi smo za vas izdvojili devet koje će vas sasvim oduševiti

Moči – pas s najdužim jezikom

Moči zvana Mo bila je ženka bernardinca, ljubimica Karle Ernest iz Dakote, SAD. Početak njenog života nije bio lep – živela je u domaćinstvu u kome je trpela zlostavljanje i bila zapostavljena. Njena sreća promenila se nakon spasavanja društva za zaštitu životinja, koje joj je pomoglo da pronađe svoj zauvek dom kod Karle, kada je imala dve godine. Vlasnici je od početka bilo jasno da je ova kuca posebna, ali ubrzo se ispostavilo i da je po nečemu jedina na svetu. Moči je naime imala najduži jezik izmeren kod pasa – preciznije 18,58 centimetara. Njena specifična karakteristika, ali i nežna narav, obezbedili su joj da se pojavi u mnogobrojnim emisijama i reklamama. Prema rečima vlasnice Karle, Moči je osvajala srce svakoga ko bi je upoznao, pokazujući da je različitost nešto na šta treba biti ponosan.

Taravud – mačka koja je okotila najviše mačića u jednom leglu

Mačke najčešće omace od  četiri do šest mačića po leglu i ovaj broj mališana predstavlja pune šape posla. Vlasnici Valeri iz Velike Britanije ovaj podatak bio je poznat kada je njena petogodišnja maca po imenu Taravud Antogon započela da se koti. Međutim, mačići su samo nastavili da dolaze i dolaze. Mama maca je na kraju rodila ukupno 19 mačića, tri puta više od prosečnog legla. Nažalost, četiri mačeta bila su mrtvorođena, ali je ostalih 15 preživelo. Zanimljivo je da je među njima bilo 14 mužjaka i samo jedna ženka.

Krava Berta – najdugovečnija na svetu

Irska je poznata po neverovatnoj prirodi, ali da li ste znali i da su se tamo rodile i neke od najdugovečnijih krava na svetu? Krava Berta, koja je s razlogom imala nadimak Big (Velika), rođena je u Keriju 17. marta 1945. godine. Ova neverovatna crno-bela kravica oborila je dva svetska rekorda i na taj način se zauvek upisala u istoriju. Naime, Velika Berta uginula je samo tri meseca pre svog (verovali ili ne) 49. rođendana. A tokom svog dugog života na svet je donela čak 39 teladi.

Snoubol – najdugovečnije morsko prase

U drugoj polovini prošlog veka u Velikoj Britaniji živelo je jedno, naizgled obično morsko prase. Ipak, ono je nastavilo da živi i živi, premašujući ubrzo i natprosečan životni vek za ovu vrstu. Naime, Snoubol je živela neverovatnih 14 godina i 10 meseci. Tokom života društvo su joj pravili i mnogi drugi ljubimci u kući, uključujući labradora po imenu Bela, kao i zlatne ribice. Iako postoje podaci da su neki morski prasići prevazišli ovaj rekord, Ginisova knjiga ih nije prepoznala, te Snoubol i dalje ostaje nosilac titule najdugovečnijeg zamorca.

Frančeska – kunić s najdužim krznom

Ova preslatka bela pufna, ljubimac dr Beti Ču, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao kunić s najdužim krznom – od čak 36,5 centimetara. Vlasnica ovog zeke čuveni je ekspert u uzgoju angora kunića. Ona kaže da joj je cilj da stvori što kvalitetnije primerke ove rase, a da joj je i izuzetno drago što je njena ljubimica rekorder. Ipak, za krzno kao što je ono koje ima Frančeska potrebno je mnogo pažnje, vremena i posvećenosti.

Kornjača Džonatan – najstariji reptil na svetu

Svima je poznato da reptili žive dugo, a nekada se dešava i da unuci naslede kornjače – ljubimce od svojih baka i deka. Međutim, Džonatan je video više od dve ili tri generacije. Naime, ova džinovska sejšelska kornjača ove godine je napunila neverovatnih 190 godina. Džonatan je na ostrvo Sveta Helena stigao davne 1882. godine, kada je bio u potpunosti odrastao, što znači da je imao najmanje 50 godina. Bio je poklon tadašnjem guverneru ostrva, a tokom jednog i po veka koje je na njemu proveo šetajući se i sunčajući se svedočio je smeni čak 31 guvernera. Omiljena hrana su mu banane, i uprkos tome što je izgubio vid, prema rečima veterinara, Džonatan je i dalje odličnog zdravlja. Nadamo se da će ono nastaviti da ga služi i da ćemo moći da proslavimo ulazak ove kornjače u njen treći vek.

Tumbelina – najmanji konj na svetu

Kad pomislimo na konje, uvek nam prvo padnu na pamet velike, moćne životinje, koje bi kilometrima mogle da nose svoje jahače. Ipak, preslatka Tumbelina je zapravo bila sve o čemu deca maštaju – konjić dovoljno mali da ga mogu držati u svojoj sobi. Neverovatna kobilica bila je visoka malo preko 50 centimetara i težila svega 26 kilograma. Tumbelina je rođena 2001. godine, a njen mali rast posledica je ukrštanja dva minijaturna konja i genetskog defekta, dvorfizma. Iako su joj nogice bile deformisane, to ovu kobilicu nije zaustavljalo. Vlasnici, koji se bave uzgojem minijaturnih konja u Misuriju, SAD, kažu da je uvek volela da trči i da se igra, a da se neretko provlačila ispod ograde kako bi mogla da krade hranu od većih konja. Tumbelina je od 2007. imala karijeru terapijskog konja, gde je posećivala dečje bolnice, škole i kampove, donoseći osmeh na lice svima koji bi je videli. Kobilica je živela do 2018. godine, što predstavlja izuzetno dugačak životni vek za konja njene rase.

Signus i Arkturus – mačka s najdužim repom i najviša mačka na svetu

Zvuči sasvim neverovatno, ali Loren i Vil, par iz Mičigena, SAD, za ljubimce imaju dva rekordera. Njihova dva mačka zaista su fascinantni – Signus, prelepi srebnosivi čupavi mačak, drži rekord za najduži rep kod mačke na svetu – od čak 44,66 centimetara. Mačak je rase mejn kun, poznate po raskošnom krznu, čupavim ušima i impozantnom rastu. Vlasnici Loren i Vil kažu da moraju da obrate pažnju da na njegov rep ne nagaze. Signus ipak deli scenu sa Arkturusom, još jednim rekorderom iz ovog domaćinstva. Arkturus je savana i izgleda kao pravi mali gepard. Ovaj prelepi mačak je, po Ginisovoj knjizi, najviši na svetu – čak 48,4 centimetra. Težak je oko 14 kilograma i, prema rečima vlasnika, proždrljiv. Signusu i Arkturusu je omiljena aktivnost igra na terasi koju su vlasnici posebno za njih prilagodili i generalno se ova dva mačka izuzetno dobro slažu.

Zevs – najviši pas na svetu

Britani Dejvis iz Teksasa kaže da je svaka šetnja s njenom nemačkom dogom po imenu Zevs izazivala brojne reakcije. Neki su mislili da je Zevs poni, drugi su ga se malo pribojavali, ali činjenica je da je teško bilo skrenuti pogled sa ovog psa. Nažalost, Zevs je uginuo 2014. godine. Mužjak doge bio je visok neverovatna 104 centimetra kada stoji na sve četiri šape, ali kad bi se podigao na zadnje noge, bio je visok neverovatnih 215 centimetara! Zevs je, prema rečima vlasnika, bio mnogo više od rekordera. Blage naravi i opušten, odlično se slagao s najmlađim članovima porodice. Bio je izuzetno  mazan i apsolutno nikad agresivan, a visinu koristio da ponekad ugrabi poslasticu s kuhinjske police. Dnevno je jeo neverovatnih 12 merica hrane za velike rase, a davani su mu i posebni suplementi za zglobove.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1