Puppy yoga: Da li ste za časove joge sa štencima?

D

obro je poznato da su časovi joge izuzetno dobri za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Zamislite još kada se vežbačima pridruže preslatki štenci

Joga je odličan način da poboljšate svoju snagu i fleksibilnost, ali ponekad su ljudi preozbiljni u vezi s praktikovanjem joge. Ako se godinama bavite tom disciplinom i želite da svojoj praksi dodate malo lakoće i razigranosti, razmislite o tome da upišete časove joge s bebama pasa. Ti časovi pružaju iste prednosti (a i više) kao i tradicionalna joga, ali s preokretom – sve vaše sesije će uključivati razigrane štence koji vas grickaju.

Časovi joge uz štenad uključuju četvoronošce koji lutaju od jedne prostirke do druge, skaču na učesnike i tuku se sa drugim štencima dok vi pravite različite joga poze

Šta je puppy yoga?

Kao što sam naziv discipline sugeriše, časovi joge uz štenad uključuju četvoronošce koji lutaju od jedne prostirke do druge, skaču na učesnike i tuku se sa drugim štencima dok vi isprobavate različite poze joge. Oni su nekad uključeni u neke poze, a inače srećni i slobodni lutaju po prostoriji. U zavisnosti od klase, štenci se mogu pozajmiti iz lokalnog skloništa za životinje ili se treninzi realizuju uz pomoć lokalnih uzgajivača pasa. Ako su mladunci iz skloništa, joga im je prilika da budu usvojeni, ukoliko su od uzgajivača, onda će većina štenaca biti kupljena. U oba slučaja štenci dobijaju priliku da poboljšaju socijalizaciju sa ljudima i psima, te da nađu dom. Tipičan čas joge sa štencima obično ima od 12 do 30 jogina i kučića. Štenci u „razredu“ moraju biti stari do 14 nedelja.

Časovi joge uz štenad mogu vam pomoći da budete pozitivniji prema sebi i da odagnate stress

Pravila joge uz štence

Nema mnogo pravila na časovima joge uz štence, ali treba da uzmete u obzir nekoliko stvari. Prvo, štenci će često žvakati stvari i piškiti po njima, tako da je dobra ideja da ostavite sve drage i važne stvari kod kuće.

Drugo, ne dozvoljava se korišćenje spoljašnjih prostirki ili drugih potencijalno prljavih predmeta – zbog zaštite imunosistema štenaca. Iz istog razloga, nemojte očekivati da ćete moći da dovedete svog psa na čas.

Treće, iako je u većini joga studija zabranjeno korišćenje telefona na časovima, za ovaj specifični joga trening toplo se preporučuje da ponesete mobilni telefon ili aparat za fotografisanje.

Prednosti joge uz štenad

Joga sa slatkim štencima je zabavna, radosna i divna. Ali osim čiste radosti što ste okruženi malim psima dok praktikujete jogu, upis na ove časove zapravo može pružiti mnoge dodatne prednosti.

Pozitivna interakcija i mentalna stimulacija na časovima joge takođe mogu poboljšati zdravlje i dobrobit štenaca. Uz redovno druženje sa ljudima, štenci odrastaju i postaju veoma društvene životinje. A nekad jogini mogu da usvoje štence sa kojima se igraju

Štenci su veliki motivatori

Dugotrajno bavljenje jogom može uveliko koristiti vašem umu i telu. Međutim, da biste uživali u svim prednostima, joga mora dugo biti sastavni deo vašeg životnog stila. Joga neće imati mnogo uticaja na vaše blagostanje ako je praktikujete samo nasumično i povremeno. A baš prisustvo štenaca može biti odličan motiv da se redovno bavite jogom. Umesto da se žalite na to koliko rano treba da se probudite kako biste se pridružili grupi, radovaćete se časovima jer znate da vas tamo čekaju slatke pufnice. Pošto je svaki čas joge uz štenad nepredvidiv, bićete motivisani i radoznali da ne propustite nijedan. Iznenadićete se koliko brzo vreme leti dok ste zauzeti vežbanjem joge sa štencima!

 

Poboljšava mentalno zdravlje

Mnogobrojne naučne studije podržale su tvrdnje da je joga korisna za mentalno zdravlje. Joga takođe podstiče pažnju, fokus i koncentraciju i poboljšava kognitivne funkcije. Dodavanje štenaca praksi joge može dodatno povećati sve prednosti. Časovi joge uz štenad mogu vam pomoći da se osećate pozitivnije prema sebi i da odagnate stres. Vremenom vam ova joga takođe može pomoći da se osećate manje izolovano, posebno ako ste navikli da živite sami. Tradicionalni časovi joge vam omogućavaju da se okružite ljudima koji dele ista interesovanja kao i vi, ali može vam biti teško da se sprijateljite sa njima. Na časovima joge uz štenad nećete morati da brinete o komunikaciji jer štenci uvek mogu da probiju led i vežbačima pruže priliku za interakciju. Stvaranje novih prijateljstava važno je za mentalno zdravlje jer povećava osećaj pripadnosti i podiže samopouzdanje. Novi prijatelji takođe mogu smanjiti anksioznost i stres kako starite.

Poboljšava opšte zdravlje

Puppy yoga ne koristi samo vašem mentalnom zdravlju! Zbog pozitivnih interakcija sa štencima, časovi joge takođe vam mogu sniziti krvni pritisak. Normalan krvni pritisak smanjuje rizik od razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, bolesti bubrega i moždani udar. Puppy yoga takođe može smanjiti nivo stresa u vašem telu, pomažući vam da obuzdate tzv. stresni apetit. A to vam onda  može pomoći da izgubite težinu i pređete na zdravu ishranu.

 

Štenci takođe imaju koristi

Ovi časovi joge ne koriste samo joginima. Ova joga zapravo funkcioniše kao dvosmerna ulica jer i štenci prisutni na časovima takođe imaju koristi. Pozitivna interakcija i mentalna stimulacija na časovima joge takođe mogu poboljšati zdravlje i dobrobit štenaca. Uz redovno druženje sa ljudima štenci odrastaju i postaju veoma društvene životinje. Kao što smo rekli, neki časovi takođe dozvoljavaju joginima da se igraju sa štencima za usvajanje. To znači da ćete – ako vam se sviđa štene sa kojim se igrate tokom časa joge – imati priliku da ga usvojite i brinete o njemu godinama. A nema veće koristi i sreće za psa nego da bude udomljen.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1