Pseće bolesti: Svaka rasa ima svoje slabe tačke

K

od određenih pasmina postoje predispozicije za neka oboljenja

Kada biraju rasu svog novog ljubimca, budući vlasnici bi trebalo da obrate pažnju na mnogo stvari. Neka od najčešćih pitanja na kojima se zadržavamo jesu da li potrebe rase odgovaraju našem stilu života, da li će se rasa uklopiti u našu porodicu, kakve su potrebe za grumingom i, naravno, da li nam se dopada izgled baš te rase. Međutim, pitanje na koje se definitivno ne obraća dovoljno pažnje jeste da li rasa psa koju biramo ima genetsku predispoziciju za određena patološka stanja. Nije baš lako razmišljati o bolestima u srećnom periodu izbora šteneta, ali baš bolesti su te koje mogu u velikoj meri uticati na kvalitet života našeg najboljeg prijatelja i, na kraju, skratiti vreme koje će s nama provesti.
Zato smo sastavili listu popularnih rasa pasa i oboljenja prema kojima, nažalost, imaju predispoziciju.

  1. Buldog: Respiratorni problemi

Malo ko može odoleti preslatkom spljoštenom licu buldoga. Ipak, baš ova forma lobanje s izuzetno kratkim nosem, u veterinarskoj medicini poznata kao brahicefalična, dovodi do mnogih zdravstvenih problema. Naime, anatomske karakteristike ove rase koje obuhvataju uske nozdrve, kratke i sužene nosne kanale, produženo meko nepce i uske vazdušne puteve koji vode do pluća, izuzetno otežavaju život ovoj rasi. Ukoliko se odlučite za buldoga za svog novog ljubimca, treba da znate da ne smeju biti izloženi visokim temperaturama ili preteranoj aktivnosti jer one mogu dovesti do respiratornog distresa. Treba imati u vidu i da neretko, čak i uz sasvim pravilnu negu, buldozi razviju respiratorne i srčane probleme koji su uzrokovani njihovom anatomijom.

  1. Mops: Problemi s očima

Ovi neodoljivi psići nalaze se na listama favorita mnogih budućih vlasnika, što je razumljivo uzimajući u obzir njihov šarmantan i jedinstven izgled, kao i veseo karakter. Ipak, vlasnici treba da posvete dosta vremena razmišljanju da li je ova rasa prava za njih. Naime, anatomske karakteristike brahicefaličnih rasa dodatno du naglašene kod mopsa, a osim toga prisutna je i izrazita iskolačenost očnih jabučica, odnosno egzoftalmija, koja sa sobom nosi rizik da oko ispadne iz svog ležišta pri blažoj traumatskoj povredi. Osim toga, stalno nakupljanje sekreta u unutrašnjem rubu oka može za posledicu imati bakterijske infekcije, te vlasnici treba dodatno vreme da posvete pažljivom čišćenju očiju. Na kraju, treba napomenuti da je životni vek pasa ove rase, nažalost, izuzetno kratak, te nije naodmet i to znati pri izboru prave rase psa za vas.

  1. Nemački ovčar: Displazija kukova

Takozvani vučjaci su rasa koju mnogo ljudi posmatra s divljenjem, i to s dobrim razlogom. Ovi odani i pametni psi pokazali su se ne samo kao fenomenalni radni psi već i kao divni kućni ljubimci. Međutim, budući vlasnici ne smeju prevideti genetsku predispoziciju ka displaziji kukova. Naime, smatra se da je ova predispozicija kod rase nastala ukrštanjem zarad postizanja što nižeg zadnjeg dela tala. Iako se savremeni odgajivači trude da to poprave, određena šteta je već načinjena i ogroman broj pasa pati od ovog oboljenja. Displazija kukova predstavlja nemogućnost normalnog uzglobljavanja butne i karlične kosti, što uzrokuje zapaljenje zgloba i izrazitu bolnost koja se manifestuje hramanjem ili potpunom nemogućnošću kretanja. To stanje je neizlečivo, ali postoje različiti protokoli fizioterapije koji donekle mogu usporiti razvoj oboljenja. Savet za buduće vlasnike je da štene nemačkog ovčara (ali i bilo koje druge rase) kupuju od licenciranog i odgovornog odgajivača.

  1. Bokser: Rak

Nažalost, jedno od najčešćih smrtonosnih oboljenja današnjice ne zaobilazi ni ove predivne životinje. Bokseri imaju genetsku, urođenu predispoziciju ka razvoju različitih oblika benignih (dobroćudnih) i malignih (zloćudnih) tumora, među kojima su možda najprominentniji limfomi i limfosarkomi – neoplastične-tumorozne promene ćelija bele krvne loze. Slično kao kod ljudi, u zavisnosti od stadijuma u kome se postavi definitivna dijagnoza bolesti, u nekim slučajevima postoji mogućnost lečenja. Iz tog razloga vlasnici bi trebalo da tokom maženja redovno i detaljno prepipavaju svog ljubimca kako bi proverili da li ima eventualnih kvržica. Ukoliko se napipa bilo šta sumnjivo kod psa, odmah ga treba odvesti na veterinarski pregled. Takođe, redovni pregledi na svakih šest meseci se preporučuju.

  1. Jazavičari: Problemi s leđima

Popularni duguljasti psići već decenijama su na listi najpopularnijih rasa širom sveta. Ljude šarmiraju svojim kratkim nogicama i fantastičnim karakterom. Ipak, ova rasa, baš zbog svoje specifične anatomije, ima izuzetno veliku sklonost ka problemima s leđima. Rizik od povreda kičme kao i različitih oblika patologije intervertebralnih diskova je nezanemarljiv. Iz tog razloga je od ključnog značaja za jazavičara da održava adekvatnu telesnu masu, jer gojaznost može u velikoj meri da doprinese razvoju ovog tipa problema. Takođe bi psu trebalo ograničiti korišćenje stepenica i skokove s nameštaja jer mogu uzrokovati dodatne povrede kičme.

  1. Koker španijeli: Infekcije uha

Rasa čuvene Maze iz poznatog Diznijevog crtanog filma definitivno je poznata, između ostalog, i po svom prepoznatljivom izgledu. Spuštene uši, iako sastavni deo šarma ovih pasa, zapravo predstavljaju predispoziciju ka zapaljenjima ušnog kanala. Nemogućnost vazduha da cirkuliše kroz spoljašnji ušni kanal dovodi do zadržavanja vlage i stvaranja savršene podloge za razvoj mikroorganizama. Jedan od najefikasnijih saveta za prevenciju zapaljenja uha kod ljubimca jeste redovno pažljivo čišćenje uha. Osim toga, poželjno je i skraćivanje dlake koja raste s unutrašnje strane uha da ne bi dodatno zadržavala prljavštinu.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1