Zašto je moja zlatna ribica postala crna?

P

ojava crnih mrlja kod zlatne ribice može biti uobičajena pojava, ali postoje slučajevi kada morate intervenisati

Kako zlatne ribice stare, mogu promeniti boju. Ovo je posebno uobičajeno kada rastu od mladih do odraslih jedinki, tako da možete primetiti suptilne ili ekstremne promene u boji, pri čemu neke zlatne ribice menjaju boju celog tela. Ako ste primetili da vaša zlatna ribica razvija crne mrlje, na različitim mestima, širom tela, bez drugih promena boje, možda ste se zapitali šta se dešava. Postoji nekoliko razloga zbog kojih vaša zlatna ribica može razviti crne mrlje, a neki od njih zahtevaju vašu intervenciju.

Sve je u genima 

Neke zlatne ribice su samo genetski predisponirane da razviju crne mrlje i u tom slučaju zapravo nema ničeg lošeg. To je posebno uobičajeno kod zlatnih ribica kao što je Shubunkins, koje već imaju šare i koje mogu potamneti tokom vremena. Neke zlatne ribice se rađaju sa crnim mrljama na krljuštima ili perajima, a kako stare, mrlje postaju veće umesto da nestanu. Genetske crne oznake nisu nešto zbog čega treba da brinete. Ovde je, međutim, važno istaći da će većina zlatnih ribica sa godinama izgubiti crnu boju, a neće je dobiti. Treba se pozabaviti novim razvojem crnih tačaka samo u slučaju da postoji problem u akvarijumu.

Neke zlatne ribice se rađaju sa crnim mrljama na krljuštima ili perajima, a kako stare, mrlje postaju veće umesto da nestanu

Stresed Out Fish  

Ako primetite da vaša zlatna ribica razvija crne mrlje, potrebno je da proverite parametre vode i okruženje akvarijuma. Neće sve zlatne ribice razviti crne mrlje zbog genetike, a okruženje akvarijuma s visokim stresom može dovesti do razvoja crnih mrlja. To može biti povezano sa poremećenim parametrima vode, ali može biti povezano i sa stresnim faktorima okoline, kao što su uznemiravanje ribice, velika vrućina i česte, stresne promene. Ako primetite da se na vašoj zlatnoj ribici pojavljuju crne tačke, proverite sve faktore životne sredine kojih se možete setiti. Uverite se da je temperatura vaše vode na zdravom i bezbednom nivou, da su parametri pod kontrolom i da su svi u akvarijumu srećni i bez maltretiranja.

Opasan amonijak

 Najverovatniji krivac za pojavu crnih mrlja kod vaše zlatne ribice jeste trovanje amonijakom – uzrokovano povišenim nivoom amonijaka. Postoje dobre i loše vesti kada su u pitanju crne tačke povezane s trovanjem amonijakom. Dobra vest je da crne mrlje zapravo ukazuju na zarastanje, tako da je zarastanje od trovanja amonijakom ono što uzrokuje crne tačke. Loša vest je da pojavljivanje crnih mrlja ne znači da je nivo amonijaka bezbedan. Ako je dovoljno dugo ostavljena u okruženju sa visokim sadržajem amonijaka, telo zlatne ribice će početi da pokušava da izleči štetu, stvarajući crne mrlje, iako je nivo amonijaka i dalje povišen. Ako vaša zlatna ribica razvija crne mrlje, prva stvar koju treba da proverite jeste nivo amonijaka u vašem akvarijumu pomoću pouzdanog kompleta za testiranje. Nivoi amonijaka mogu postati povišeni zbog prekomernog hranjenja, trule organske materije u akvarijumu, poput mrtvih biljaka i životinja i neadekvatne filtracije. Svaki nivo amonijaka iznad nule treba odmah rešiti i tretirati ga promenama vode i proizvodima koji pomažu da nivo amonijaka bude bezbedno.

 

Kada se nivoi amonijaka smanje i vaša zlatna ribica nastavi da se leči, crne mrlje će nestati. Ponekad će crne mrlje vaše zlatne ribice nestati preko noći, ali to takođe može potrajati danima ili nedeljama. Proizvodi koji podržavaju proizvodnju sluzavog kaputa i pomažu u smanjenju stresa kod ribica mogu pomoći vašoj ribici da se oporavi tokom vremena.

Ukoliko primetite da se na vašoj zlatnoj ribici pojavljuju crne tačke, proverite sve faktore životne sredine – uverite se da je temperatura  vode na zdravom i bezbednom nivou, da su parametri pod kontrolom i da su svi u akvarijumu srećni

Zaključak

Iako razvoj crnih mrlja može biti normalan za neke ribe, ipak bi trebalo da istražite uzrok toga. Druga ponašanja koja ukazuju da postoji problem sa vodom ili okruženjem akvarijuma jesu stezanje peraja, gutanje vazduha i nazubljena ili iseckana peraja. Kada ste u nedoumici, uvek proverite parametre vode. Loš kvalitet vode je uzrok broj jedan bolesti kod zlatnih ribica i otvara puteve za više vrsta infekcija, parazita i povreda poput opekotina i oštećenja peraja. Najbezbednija stvar koju možete da uradite za svoju zlatnu ribicu jeste da proverite vodu.

Ako vaša zlatna ribica razvija crne mrlje, prva stvar koju treba da proverite jeste nivo amonijaka u vašem akvarijumu pomoću pouzdanog kompleta za testiranje

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1