Pet namirnica koje kunići ne smeju da jedu

K

unići su sve češći kućni ljubimci, a poznato je da je pravilna ishrana ono što ovim pufnicama održava dobro zdravlje i obezbeđuje dug život. Ishrana bi trebalo da bude sačinjena od 80 odsto sena, 10–15 procenata fabričke peletirane hrane za kuniće, a ostalih pet odsto čine poslastice koje im s vremena na vreme treba davati.

Ipak, postoje neke namirnice koje se nalaze u našim kuhinjama koje mogu biti vrlo toksične i čak smrtonosne za kunića.
Ovo je pet namirnica koje nikako ne biste smeli da dajete vašem kuniću:

  1. Avokado

Kunići nikako ne bi smeli da jedu avokado, čak ni u maloj količini. Zbog toga što sadrži persin (fungicidni toksin) on kod kunića izaziva respiratorne i kardiovaskularne probleme, koji neretko mogu da rezultiraju uginućem.

  1. Čokolada

Naša omiljena poslastica za kuniće može biti fatalna jer sadrži teobromin i kofein, koji izazivaju ekscitaciju nervnog sistema. Čak i mali komad mlečne čokolade može biti izuzetno opasan za kunića.

Ishrana bi trebalo da bude sačinjena od 80 odsto sena, 10–15 procenata fabričke peletirane hrane za kuniće, a ostalih pet odsto čine poslastice koje s vremena na vreme treba davati kuniću

  1. Ajsberg salata
Ovo može biti iznenađujuće jer zeleniš obično smatramo hranom poželjnom u ishrani kunića. Dok je zelena salata prihvatljiva u manjim porcijama, ajsberg (iceberg) definitivno treba izbeći jer sadrži laktukarium, supstancu koja u većim količinama kod kunića može izazvati pospanost, dijareju i mnoge druge zdravstvene probleme.
  1. Crni luk
Za razliku od prethodno navedenih namirnica, zbog karakterističnog mirisa kunići najčešće nisu zainteresovani za luk. Svakako treba imati na umu da luk treba izbegavati jer kod kunića može izazvati otežano varenje i anemiju.

Dok je zelena salata prihvatljiva u manjim porcijama, ajsberg definitivno treba izbeći

  1. Žitarice

Namirnice kao što su pšenica, kukuruz, ječam i pirinač su izuzetno bogate ugljenim hidratima i ne bi trebalo da se nalaze na jelovniku kunića. One za njih nisu toksične, ali ova hrana može izazvati probleme sa sistemom za varenje, poput disbioze.

A šta ako kunić pojede nešto toksično?

Ukoliko kunić pojede neku toksičnu namirnicu, definitivno je najbolje što pre ga odvesti veterinaru.

Namirnice kao što su pšenica, kukuruz, ječam i pirinač su izuzetno bogate ugljenim hidratima i ne bi trebalo da se nalaze na jelovniku kunića

TOP