Šta je sve potrebno obezbediti afričkom patuljastom ježu

A

frički patuljasti jež (Ateletrix albiventris) sve češće postaje kućni ljubimac i mnogi budući držaoci se u poslednje vreme odlučuju baš za ove slatke egzotične životinje. Evo šta je sve potrebno obezbediti afričkom patuljastom ježu pre nego što ga donesemo u novi dom.

Odgovarajuća hrana: Afrički patuljasti ježevi su po prirodi insektivori, što znači da se hrane crvićima i bubama bogatim proteinima. Iz tog razloga važno da im obezbedimo hranu koja sadrži dovoljno proteina. Potrebe afričkih patuljastih ježeva u potpunosti se mogu zadovoljiti hranom za mačke, bilo da su posredi granule ili meka hrana. Kada se jednom naviknu na određeni tip hrane, ne treba je naglo menjati, već postepeno uključivati novu hranu.

Potrebe afričkih patuljastih ježeva u potpunosti se mogu zadovoljiti hranom za mačke

Posudica za vodu: Ježićima je potrebna uvek dostupna voda, a možete se odlučiti ili za pojilicu ili za posudicu od težeg materijala da je ne bi mogli lako da je prevrnu. Što se same vode tiče, nema potrebe da bude prokuvana ili flaširana, već samo da se redovno menja.

Kavez: Ove životinjice su aktivne noću i tada vole da imaju dosta prostora za istraživanje i kretanje. Iz tog razloga važi pravilo da preveliki kavez ne postoji. Dobra alternativa je i postavljane ogradice u određenom delu vašeg životnog prostora kako bi ježić imao slobodu da se kreće na većoj površini. Kao prostirka na dnu kaveza može da se koristi piljevina, lanena prostirka ili pelene. Za koju god da se odlučite, najbitnije je da prostirka bude čista i da se redovno menja.

Ukoliko se odlučite da u kavez ubacite i ćebence, peškir ili neku drugu vrstu tkanine, obratite pažnju da budu samo otkuvani u vodi, ali ne treba ih tretirati bilo kojom vrstom deterdženta jer se kod ježića često mogu razviti alergijske reakcije na ove proizvode.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Monaka & Azuki the hedgehog (@hedgehog_azuki)

Za ovog patuljastog ježa ne postoji preveliki kavez

Mesto za skrivanje: Afrički patuljasti ježevi su po prirodi plašljive životinje i važno je da svom ljubimcu pripremite i kućicu u koju će moći da se sakrije. Preporuka je drvena kućica, dovoljno velika da ježić može u njoj da provodi vreme i kad sasvim poraste.

Točak za trčanje: Ove slatke životinjice sklone su gojaznosti. Pored toga, u prirodi im je da u toku noći prelaze relativno velike razdaljine, pa je za njih točak za trčanje ne samo odličan dodatak već i potreba. Trebalo bi izbegavati točkove izrađene od žice kako bi se preveniralo zaglavljivanje nogica, čemu su relativno skloni. Zato je savet odlučiti se za plastični točak za trčanje. Veličina bi trebalo da bude dovoljna da ježić može da ga koristi bez savijanja.

Afrički patuljasti ježevi su po prirodi plašljive životinje i važno je da svom ljubimcu pripremite i kućicu u koju će moći da se sakrije

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1