Falabela – mali konji velikog srca

M

nogima je poznato da su poniji zapravo oni konji čija visina u grebenu ne prelazi 150 centimetara. Međutim, postoji još jedna kategorija ovih fantastičnih životinja – takozvani minijaturni konji. Falabela je rasa minijaturnog konja čija prosečna visina iznosi tek 61–71 centimetar. Lojalni, puni energije i potpuno neodoljivi, ovi konjići su neverovatni. Zato smo izdvojili činjenice i zanimljivosti o falabela konjima

Iako postoje različita mišljenja o poreklu ove rase, veruje se da je ona zapravo razvijena u Argentini u 19. veku. Odgajivač Patrik Njutal dobio je pažljivim selektivnim uzgojem rasu koja ima proporcije identične većim konjima, ali znatno sitnije. Nakon njegove smrti, odgojem ovih životinja nastavio je da se bavi Njutalov zet Huan Falabela, koji je u linije uključio šetlandske ponije, kao i mnoge druge rase, te tako dalje unapredio karakteristike, zadržavajući pri tome mali rast konja.

Odrasli falabela konji teže oko 80 kilograma – mužjaci i oko 70 kilograma – ženke, dok se ždrebad ove rase rađaju kao izuzetno sitna, visoka malo preko 30 centimetara

Registar rase načinjen je četrdesetih godina 20. veka. Tada je standard bio da konji rase falabela moraju biti nižu od 93 centimetra, ali do danas se ovaj broj smanjio na 75 centimetara. Ipak, broj konja rase falabela u svetu nije veliki, te se ova rasa smatra jednom od ugroženih, a u mnogobrojnim centrima širom sveta i dalje se razvija i povećava broj ovih konja. Danas se falabela konji najčešće drže kao izložbene životinje i kao ljubimci. Mala deca ih mogu jahati, a ponekad se koriste i za vuču malih i posebno prilagođenih kolica.

Izgled ovih konja karakterističan je po tome što, bez obzira na svoj nizak rast, imaju proporcije približne onima kod velikih konja. Dlaka im je kratka i u najrazličitijim varijacijama boja, poput dorate (smeđe), alate (žućkaste), bele, crne i u mnogim drugim kombinacijama. Odrasli falabela konji teže oko 80 kilograma mužjaci i oko 70 kilograma ženke, dok se ždrebad ove rase rađaju kao izuzetno sitna, visine malo preko 30 centimetara.

 

Temperament minijaturnih konja rase falabela izuzetno je nežan i blag, te važe za veoma dobre ljubimce pune ljubavi. Zbog svoje veličine i dobre naravi konji ove rase postali su popularni kao ljubimci za decu, jer ih najmlađi mogu lako voditi i čak jahati. Zanimljivo je da su konji ove rase izuzetno talentovani za različite sportske discipline, te se deca neretko nadmeću na takmičenjima u preskakanju prepona jašući ove konje. Oni mogu da skaču do neverovatnih 90 centimetara. Falabela konji po pravilu jesu izuzetno strpljivi i retko pokazuju znake agresivnosti. Ipak, i ovim minijaturnim konjima, kao i njihovim većim rođacima, neophodan je pravilan i blagovremen trening, kao i adekvatna socijalizacija.

Zahvaljujući svom izgledu i karakteristikama, minijaturni falabela konji se u nekim slučajevima koriste i u terapijske svrhe. Oni prolaze poseban vid specijalizovane obuke. Nakon toga u pratnji svojih hendlera ovi konjići obilaze različite ustanove poput dečjih bolnica, donoseći radost gde god da se pojave.

 

Kada je reč o zdravlju ove rase konja, oni su izuzetno izdržljivi s obzirom na njihovu veličinu i generalno su veoma dobrog zdravlja. Životni vek ovih konja je najčešće duži od 40 godina, što je znatno duže od veka velikih konja, koji žive najčešće između 20 i 30 godina. Ipak, ovi konji jesu skloniji količnim napadima, baš zbog svog sitnog rasta. Ova potencijalno fatalna bolest može se u većini slučajeva prevenirati pravilnom ishranom bogatom velikom količinom sena, uz minimalan unos prostih ugljenih hidrata.

Zbog svoje veličine i dobre naravi konji ove rase su popularni kao ljubimci za decu JER ih najmlađi mogu lako voditi i čak jahati

Polnu zrelost kobile rase falabela dostižu oko treće godine života. Graviditet ženke traje oko 300 dana, ali u nekim slučajevima se na rađanje ždrebeta čeka i do 380 dana.

Ako se odlučite da nabavite konjića rase falabela, postoji nekoliko stvari koje je dobro da imate na umu. Kupovina ždrebeta ili premladog i još uvek neutreniranog konja može biti loša ideja za vlasnike početnike. Iako su ovi konji malog rasta, zahtevaju isti nivo i kvalitet treninga kao i njihovi viši rođaci kako bi bili bezbedni za decu i pravilno socijalizovani. Uz pomoć profesionalnih trenera oni mogu da ostvare svoj pun potencijal i postanu fantastični jahaći konji, kao i blagi i nežni ljubimci. Osim toga, falabela minijaturnim konjima takođe je potreban relativno veliki prostor za slobodno kretanje u vidu ispusta, kao i adekvatno sklonište od hladnoće. Dostupnost dobre veterinarske nege, kao i potkivača, još jedan je faktor koji bi trebalo razmotriti. Baš kao i većim konjima, i falabelama je potrebno redovno potkivanje, po pravilu na šest nedelja, uz pravilnu brigu o njihovim kopitama. Na kraju, ukoliko ste razmotrili sve uslove i potrebe ovih konjića, potrebno je i odabrati odgajivača koji radi blagovremene zdravstvene provere konja kako bi onaj koga kupite bio sasvim zdrav i spreman za novi dom.

 

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1