Ove životinje su keve među majkama

N

eke životinjske majke su nekonvencionalne, neke nama potpuno neshvatljive, a neke deluju kao da su izašle iz bajke

Ljubav između majke i deteta definitivno je nešto posebno – kako kod ljudi tako i u svetu životinja. Iako majčinstvo u životinjskom carstvu ima različite forme i značenja, izvođenje i odgajanje zdrave nove generacije zajednički je cilj majkama. Neke majke su nekonvencionalne, neke nama potpuno neshvatljive, a neke deluju kao da su izašle iz bajke. Za vas smo izdvojili priče o posebno dobrim i posvećenim mamama životinjskog carstva.

Lavica

Simboli snage i hrabrosti, nije začuđujuće što su lavice na ovoj listi. Iako lava mnogi nazivaju kraljem životinja, ženke su te koje zapravo obavljaju većinu posla i koje se mogu smatrati pravim kraljicama. Osim što su one zadužene za lov koji hrani čitav čopor i što vredno i posvećeno brinu o svojim bebama, lavice takođe rado pomažu jedna drugoj u odgoju mladih. Često je jedna ženka zadužena da čuva čitavu grupu mladunaca dok su ostale majke u pohodu na plen.

Siva kengurica

Kada je reč o sivim kenguricama, majčinstvo je žongliranje gomilom različitih stvari. Kod ovih torbara mladunci se rađaju sitni, bez dlake i slepi – nakon svega 36 dana gestacije. Odmah po rođenju oni odlaze u torbu svoje majke, gde nastavljaju svoj rast i razvoj. Neverovatnih devet meseci mame kengurice nose mladunče koje raste u njihovoj torbi. Ipak, kako se bebe rađaju posle izuzetno kratke trudnoće, kengurice mogu ponovo ostati gravidne kroz nekoliko dana – što znači da mogu istovremeno nositi jednu bebu u stomaku a drugu u torbi, ali i dve bebe u torbi, različite starosti i veličine. One čak mogu proizvoditi i mleko različitog sastava istovremeno, tako da ono savršeno odgovara mladuncima u različitim fazama razvoja. Na kraju, još jedna neverovatna činjenica jeste da kengurice mogu da „zamrznu“ graviditet. To znači da, ukoliko uslovi nisu odgovarajući za rađanje mladunčeta, njegov rast i razvoj u materici se privremeno obustavlja, ali ono nastavlja da živi i, kada pravi trenutak dođe, hormonski signali od majke reaktiviraju njegov dalji rast.

Neverovatnih devet meseci mame kengurice nose mladunče koje raste u njihovoj torbi. Ipak, kako se bebe rađaju posle izuzetno kratke trudnoće, ove ženke mogu ponovo ostati gravidne kroz nekoliko dana

Slonica

Trudnoća, odnosno period gestacije za slonice traje neverovatna dvadeset i dva meseca, što je, mame će se složiti, veoma iscrpljujuće. No, činjenica je – treba dosta vremena da u stomaku naraste beba teška oko sto kilograma. Kada se beba slonče konačno rodi, sve ženke iz krda, uključujući bake, sestre i starije ćerke, okupljaju se i udružuju snage da bi brinule o majci i novorođenčetu. Strpljive mame slonice godinama žive sa svojim mladunčetom. Naučnici opisuju njihov odnos kao najbliži u čitavom životinjskom carstvu. Dovoljno je, ipak, samo da pogledate jedan video-snimak na kome slonče pravi nestašluke, a čim se malo uplaši ili zbuni, beži kod svoje mame – biće vam jasno da sve majke sveta, ljudske i životinjske, imaju poprilično slične živote.

Kraljevski pingvini

Roditeljstvo je lakše udvoje, a to vrlo dobro znaju kraljevski pingvini, vrsta kod koje su i mama i tata podjednako uključeni u odgajanje mladunčeta. Dok majka istroši svoju energiju i rezerve hranljivih materija na produkciju jajeta, nakon što ga snese, briga prelazi na oca. On posvećeno greje i čuva jaje dok majka odlazi da lovi ribu i nadoknadi istrošene zalihe hranljivih materija. Naravno, majka ne zadržava svu ulovljenu ribu za sebe, već konstantno dolazi i hrani svoje pile koje se tek izleglo.

 

Polarna (bela) medvedica

U narodnim izrekama poznato je da su majke medvedice izuzetno zaštitnički nastrojene prema svojim mladuncima, a ženke polarnih medveda definitivno nisu izuzetak. Zanimljivo je, takođe, da i nakon što njeni mladi odrastu, oni ostaju uz majke još najmanje dve-tri godine. Tokom tog vremena posvećena medvedica uči mladunce veštinama lova i preživljavanja u divljini. Tek kada su mladi spremni za samostalan život, oni napuštaju majku, koja je tada spremna za novo leglo.

Žirafa

Žirafe su još jedna vrsta životinja kod čijih ženki graviditet izuzetno dugo traje. Njihova trudnoća traje neverovatnih 15 meseci, a tako duga gestacija obezbeđuje da je novorođeno mladunče na nogama i spremno da trči već nekoliko sati nakon rođenja. Mladunče žirafe doje oko godinu dana. Baš kao i ljudske mame, i mame žirafe jako malo spavaju kada je njihovo mladunče veoma mlado, tek sat-dva sata dnevno. Dok beba ne poraste, majke je ostavljaju sakrivenu u žbunju kada one idu da jedu, a mladunče ih strpljivo čeka.

Još jedna zanimljivost jeste koliko opasne majke žirafe mogu da budu kada osete da neko ugrožava njihovo mladunče, te je činjenica da se ne treba šaliti sa ovim životinjama

Mladunče žirafe doje oko godinu dana. Baš kao i ljudske mame, i mame žirafe jako malo spavaju kada je njihovo čedo veoma mlado, tek sat-dva dnevno

Šimpanza

Ovi primati poznati su po svojim sličnostima s ljudima, te ne čudi što su ženke šimpanze istinski dobre majke. Period trudnoće ženke šimpanze iznosi između osam i devet meseci, ali interesantna je činjenica da majke svoje mladunče doje i do neverovatnih pet godina. One rade sve što bi svaka dobra mama trebalo da čini – nose svoje mladunce okolo, čiste ih, maze i pokazuju im svet koji ih okružuje. Činjenica je, takođe, da mamama šimpanzama treba puno vremena da se oporave ukoliko izgube svoju bebu. U tom slučaju ponekad su potrebne godine pre nego što se odluče da dobiju novo mladunče.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1