Nabavite degua – malenog glodara iz Čilea

U

koliko razmatrate ideju da nabavite novog kućnog ljubimca, degu bi svakako trebalo da se nađe na vašoj listi. Ovi mali glodari poreklom iz Čilea izgledom podsećaju na veverice i predstavljaju sve popularnije egzotične kućne ljubimce. Evo šta treba da znate o deguu, kao i o brizi i potrebama ove vrste.

Degu je izuzetno socijalna životinja koja provodi većinu vremena u grupi od 10–20 jedinki kopajući tunele. Iako su vrlo prilagodljivi i uspeli su da se adaptiraju na život u zatočeništvu, i dalje je visoko preporučljivo odlučiti se za držanje para ili više ovih životinja.

Njihova ishrana je relativno specifična, budući da su posredi glodari-herbivori čiji zubi neprekidno rastu tokom čitavog života. Najbolje je odlučiti se za komercijalnu hranu namenjenu specifično za ovu vrstu, dok seno treba da im bude dostupno konstantno.

Potreban im je veliki životni prostor koji treba da bude adaptiran za njih.
Naime, imaju tendenciju da grickaju sve na šta naiđu, te je najbolje izbegavati metalne kaveze i odlučiti se za kombinaciju plastike i drveta. Podloga treba da bude dovoljno duboka da u njoj mogu da se ukopavaju, dakle minimalno 20–30 centimetara.

Treba obratiti pažnju i na to da u prostoru nema mesta gde bi mogao da zaglavi nogicu ili rep jer degu je izuzetno radoznala životinja koja konstantno istražuje. Preporučuje se da im se obezbedi vulkanski pesak za kupanje nekoliko puta nedeljno, kako bi održavali higijenu dlake. U kavez može da se doda i plastični točak za trčanje jer su ove životinjice veoma aktivne.

Degui se mogu naučiti na kontakt s ljudima i čak biti izuzetno mazni. Važno je od malena ih poslasticama polako navikavati na dodir. Postepeno će samovoljno početi da vam prilaze i traže vašu pažnju, a uz dovoljno strpljenja mogu da nauče i određen broj komandi i trikova.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1