20 neverovatnih činjenica o zečevima

Z

ečevi koji obaraju rekorde

Od najvećeg zeca do zekonje šampiona u mini-basketu, upoznajte zečeve koji su se upisali u knjige rekorda, uz još nekoliko zanimljivih i neverovatnih činjenica o ovim životinjama

 1. Zečevi u potrazi za nevoljom

Kao životinje plen, zečevi moraju da budu budni na sve moguće opasnosti – zato imaju skoro 360 stepeni vidnog polja kako ne ih ništa ne bi iznenadilo i mogu da ustanu na zadnje noge da bi imali bolji pogled. Ukoliko uoče nešto zabrinjavajuće, lupiće nogama o zemlju kako bi upozorili druge pre nego što uđu u zaklon. Ali to što su im oči smeštene sa strane glave omogućava da vide sve okolo, pa čak i iza, stvara im malu slepu tačku baš ispred lica.

 1. Najstariji zec

Najduži zabeležen zečji život imao je Flopsi. Uhvaćen u divljini u avgustu 1964, živeo je sa svojim vlasnicima u Tasmaniji narednih 18 godina, deset meseci i tri nedelje. Do, ženka kupljena u prodavnici ljubimaca1996, živela je skoro isto toliko i postala poznata po svojoj impresivnoj zečjoj starosti. Umrla je 2013. sa 17 godina i dve nedelje.

 1. Zec sa najviše zakucavanja

Verovatno najneobičniji zečji rekord jeste broj zakucavanja u minutu. Aktuelni rekorder jeste zec po imenu Bini. Njegov vlasnik ga je učio nekim trikovima i trenirao ga za svetski rekord kada je primetio da se igra loptom. Na svom mini-igralištu za basket zakucavao je osam loptica u minutu.

 1. Zekonja s najdužim krznom

Kada je reč o dužini krzna, rekord drži zečica po imenu Frančeska. Ona je jedna engleska angora koja živi u SAD, a 2014. dužina njenog krzna bila je 36,5 centimetara. Angore su čuvene po svom luksuznom krznu, ali da bi ono bilo dobrom stanju, sjajno i glatko, to zahteva sate i sate gruminga. 

 1. Zec sa najdužim ušima

Ove zadivljujuće uši pripadaju zečiću sa imenom dugim skoro kao i same uši: Niperov Džeronimo. Raspon njegovih ušiju iznosio je neverovatnih 79 centimetara. Iako je umro 2006. godine, ovaj prelepi engleski lop koji je živeo u Kaliforniji dobio je od milja nadimak Niperov Ginis, svom rekordnom statusu u čast.

 1. Najveći čokoladni zec

Čokoladni zečevi su naročito popularni u vreme Uskrsa, a najveći čokoladni zec svih vremena napravljen je u Brazilu 2017. Pravilo ga je devet majstora osam dana uzastopno, a kada je završen, čokoladni zec je stao pred čokolatere i u svojoj punoj visini od 4,52 metra. Impozantno!

 1. Najduži skok

Zečevi su poznati po svojim „skočnim“ sposobnostima, a neki od njih zaista mogu dugo da lebde iznad tla u jednom cugu. Svetski rekord u najdužem skoku pripada jednom danskom zecu po imenu Jabo. On je 1999. iz mesta skočio tri metra, i taj rekord još nije oboren.

 1. Najviši skok

Najviši zabeležen zečji skok iznosi 99,5 centimetara, a ostvaren je 1997. godine. Rekord pripada Mimrelundu Tosenu, crno-belom zecu iz Danske iz skakačkog kluba Kaninhop, gde je vlasnik zeca i zečji sudija.

 1. Najveći zečji sportski događaj

Jedan od najvećih svetskih zečjih sportskih događaja jeste Rabbit Grand National koji se svake godine održava u Harogatu u Severnom Jorkširu. Oko 3.000 zečeva takmiči se u preskakanju minijaturnih prepona nakon nekoliko meseci napornih treninga.

 1. Zečevi će uvek imati zube koji štrče

Zečji zubi konstantno rastu. Žvakanje trave i druge teške hrane ih troši, tako da njihov rast pruža sigurnost zekama da će imati čime da jedu.  

 1. Najveća zbirka zečjih suvenira: Muzej zeka

Sve je počelo poklonom. Pre 15 godina, u Pasadeni, SAD, Stiv je svojoj ženi Kendis poklonio plišanu igračku zeca. Ona je njemu uzvratila igračkom zeca i muzej je počeo da postoji. Njihova kolekcija od 28.000 komada zečeva ušla je u Ginisovu knjigu rekorda 1999. godine, a i dalje svakog dana poklanjaju jedno drugom novog zeca. Njihov slogan? „The Hoppiest Place in the World!“

 1. Žvaću brzinom munje

Kada se zaista prepuste uživanju u hrani, zečevi mogu da žvaću 120 puta u minutu, odnosno dva puta u sekundi. Zamislite kako se hrana usitnjava… ma kakav nutribulit.

 1. Zečevi imaju osetljiv sluh

Da bi mogli da registruju i najtiše zvuke i da precizno odrede njihove izvore, zečevi mogu da rotiraju svoje duge uši 180 stepeni.

 1. Najduži zec

Najduži zec na svetu je Darijus, flamanski džin koji živi u Velikoj Britaniji. Za članak u jednom britanskom magazinu izmereno je da je bio dug 129 centimetara. 

 1. Zečevi zapravo nisu glodari

Zečevi su sve do 1912. bili klasifikovani kao glodari, a onda su premešteni u novu grupu po imenu – lagomorfi, zajedno sa kunićima i pikama (zviždari ili zečevi zviždači, lat. Ochotonidae).

 1. Zečevi jedu sopstveni izmet

Zečevi proizvode dva tipa fekalija. Meki izmet, poznat i kao cekotrofi, biva odmah pojeden, to ponašanje je poznato kao koprofagija, opet prolazi kroz digestivni sistem i iz njega se ekstrahuju nutrijenti. Tvrdi pelet je rezultat drugog  prolaska kroz sistem za varenje kruga i on se smatra otpadom.

 1. Bebe zečevi se rađaju slepe

Iako nekim zečićima izraste zapanjujuća količina krzna, svi zečevi započinju život sa zatvorenim očima i uopšte nemaju krzno.

 1. Najveće leglo

Dve zečice drže rekord kada je reč o najvećem leglu, odnosno najvećem broju mladunaca koje su okotile. Obe ženke su sa Novog Zelanda, i okotile su po 24 zečića, jedna 1978, a druga 1999. godine.

 1. Većina zečeva živi jednu deceniju

Samo nekolicina može da živi više od tog rekorda, a životni vek većine zečeva je znatno kraći od 10-12 godina.

 1. Svi zečevi kućni ljubimci su rođaci

Postoji više od 20 vrsta zečeva. Domaći zečevi se mogu podeliti na oko 305 različitih rasa, a sve su potomci evropskog zeca. I svi su familija.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1