K

rave su lepe i plemenite životinje, a ove krave su lepe, plemenite i neodoljive

Minijaturne krave smatraju se fantastičnim ljubimcima zbog svog blagog karaktera i druželjubivih ličnosti. Za život im je potrebno znatno manje stanište nego kravi standardne veličine, te je veliko dvorište sasvim dovoljno za ove preslatke životinje. Neretko se koriste i kao terapijske jer njihovo prisustvo i temperament pozitivno deluju na ljude oko njih.

Pre nego što se odlučite da nabavite minijaturnu kravu, postoje neke činjenice koje bi trebalo da znate o ovim životinjama. U zavisnosti od njihove visine (koja se meri do kuka) minijaturne krave se svrstavaju u jednu od tri kategorije, i to: minijaturne krave srednje veličine (106–120 cm), zatim standardne i na kraju one najsitnije – takozvane mikro minijaturne, čiji rast je svega malo preko 90 centimetara u tački merenja.

Ako se pitate koje su najmanje krave u kategoriji minijaturnih krava, posredi je vrsta poznata kao kasaragod patuljasta krava, poreklom iz Indije. Ove malene krave su naročito cenjene zbog kvalitetnog mleka koje proizvode, izuzetno bogatog mineralima.

Kada je reč o držanju minijaturnih krava, to je možda i jednostavnije nego što na prvi pogled deluje. Naime, osim male štale ili sličnog skloništa od prirodnih elemenata gde će provesti noć i jesti, i malo otvorenog prostora za šetnju i ispašu, nije im potrebno mnogo više. Iskusni farmeri kažu da minijaturne krave daleko manje oštećuju pašnjake od, recimo, konja i magaraca. Treba im, naravno, obezbediti dovoljno sena i kvalitetne dohrane, ali ove životinje svakako jedu značajno manje od standardnih krava. Još jedan benefit držanja minijaturnih krava je, kažu vlasnici, đubrivo koje one proizvode, a koje se može koristiti za obogaćivanje zemljišta pri uzgoju najrazličitijih biljaka.

U zavisnosti od rase minijaturne krave za koju se odlučite, razlikuje se njihova adaptacija na vremenske uslove. Poznata je činjenica da krave znatno bolje tolerišu hladno vreme, te se optimalna proizvodnja mleka ostvaruje na temperaturi od oko 15 stepeni Celzijusa. Međutim, kada je reč o minijaturnim kravama koje se drže kao ljubimci, na temperaturu se ne mora paziti precizno. Važno je, naravno, da im se pri visokim spoljašnjim temperaturama obezbedi sklonište od sunčevih zraka i dovoljna količina vode. Ukoliko je rasa za koju se odlučite dugodlaka, šišanje dlake može biti izuzetno poželjno u pripremi za tople dane. Zanimljivo je da su neki vlasnici minijaturnih krava na društvenim mrežama delili video-snimke ovih životinja kako uživaju u bazenčićima i jezerima, te izgleda da im i ovaj način rashlađivanja izuzetno prija.

Minijaturne krave su izuzetno socijalne i to je jedna od osobina zbog koje se karakterišu kao veoma dobri ljubimci. Međutim, to takođe znači da im mnogo više prija da odrastaju i žive sa još bar jednim pripadnikom svoje vrste, ali i drugim životinjama, a odgovara im i socijalizacija s ljudima. Naime, nedostatak druženja i interakcije kod minijaturnih krava za rezultat može imati izuzetan stres i njegove fizičke posledice po organizam. Ove životinje su takođe veoma razigrane, i neophodna im je mentalna stimulacija. Velike gumene lopte, poput onih koje se koriste za vežbanje, često su jedna od omiljenih igračaka minijaturnih krava. Kako bi bile što bolji ljubimci, savetuje se da vlasnici s njima od najranijeg perioda provode vreme.

Kada je reč o veterinarskoj nezi, potrebe minijaturnih krava se ne razlikuju u velikoj meri od potreba njihovih krupnijih rođaka. Pored regularnih kontrolnih pregleda i redovnog obrezivanja papaka, u zavisnosti od mesta gde žive mogu im biti potrebne neke vakcine. Uz adekvatnu negu, životni vek minijaturnih krava iznosi između 15 i 20 godina.

Ukoliko se odlučite da svoje imanje otvorite za ove životinje, one će vam zasigurno uzvratiti bezgraničnom ljubavlju.

Škotski hajland

Škotske hajland krave uzgajane su za život u hladnoj i nepristupačnoj planinskoj klimi, a izuzetno su stara rasa. Njihova duga dlaka čini ih dodatno neodoljivim.

Mini Hereford

Mini Hereford krave karakteriše preslatko lice, ali i činjenica da nisu izbirljive po pitanju hrane i da im je prijatno u najrazličitijim klimatskim uslovima. Najmlađi takođe uživaju u društvu ovih nežnih životinja.

 

Mini panda krava

Minijaturne panda krave su izuzetno retke. Njihov lik krase crne ovalne šare koje im uokviruju oči i daju im izgled koji podseća na slatke azijske medvede po kojima nose ime. Zbog slabe zastupljenosti ove rase, cene panda krava kreću se i do neverovatnih 30.000 dolara po jedinki.

Dekster

Dekster minijaturne krave su izuzetno popularne, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim što izgledaju neodoljivo, one su vrlo inteligentne i za kratko vreme mogu da nauče da se ponašaju kao pravi kućni ljubimci. Oni koji ih gaje zarad proizvodnje mleka mogu očekivati između litar i po i tri litra mleka dnevno.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1