Istanbul – grad mačaka

U

tom gradu mačke se smatraju poželjnim ljubimcima jer su posvećene higijeni, dobrodošle su u domove i džamije, a žitelji ovog grada kupuju im hranu, pružaju sklonište i čiste za njima

Čim kročite ne ulice Istanbula, metropole koja predstavlja mesto susreta Istoka i Zapada, uočićete, osim zadivljujuće arhitekture i duha tog uvek budnog grada, i njegove male ali podjednako važne i poštovane stanovnike. A kada u njemu provedete nekoliko dana, bićete sigurni – mačke vladaju Istanbulom. Uskoro ćete saznati kako i zašto.

Internet je prepun neodoljivih video-snimaka mačaka u najrazličitijim situacijama, a još više na najrazličitijim mestima, gde ih ne bismo očekivali. Mačke u Turskoj imaju tretman dostojan živog bića, dobrodošle su u domove i džamije, ljudi im kupuju hranu i čiste za njima. Nije iznenađujuće da veliki broj takvih video-klipova dolazi iz turske metropole. Tamo na parkingu ispred hotela u kom odsedate možete videti mace koje uživaju u suncu ležeći na haubama automobila, dok će vam neke raspoloženo prići, očekujući maženje ili poslasticu. Kada odete u kupovinu, iznenadiće vas neodoljive mace koje su sebi napravile gnezdo na uredno složenim bluzama ili džemperima. Mačke ćete sresti u lokalnim kafićima, gde se greju po vetrovitom danu, ispred mesara i ribarnica, gde očekuju svoj ručak. Videćete takođe gotovo na svakom ćošku ljude koji vuku džakove hrane za mačke, a ponekad i družinu koja ih užurbanim šapicama u stopu prati.

Slobodne mačke istanbulske

Navikli smo na to da su ulične, odnosno nevlasničke životinje poprilično nepoželjne. Naročito u velikim gradovima i na popularnim turističkim destinacijama lokalne uprave ih najčešće posmatraju kao problem koji treba što efikasnije rešiti. Međutim, Istanbul je sasvim drugačiji. Moguće je zapravo da je to grad u kome slobodno živi najviše mačaka na svetu.

 

Istorija Istanbula i njegovih mačaka počinje još u vreme Otomanskog carstva. Naime, većina kuća u tom periodu bila je izgrađena od drveta i time je obezbeđivala lako dostupno i pogodno sklonište za veliki broj glodara, odnosno miševa i pacova. Prisustvo mačaka omogućavalo je kontrolu populacije ovih životinja, koje su predstavljale nepoželjne štetočine, ali i potencijalne prenosioce mnogih zaraznih bolesti. Tako su mačke u ovom gradu postale rado viđene i dobrodošle. Međutim, od perioda Otomanske imperije do danas mnogo se toga promenilo. A isto je ostalo to da su mace nastavile da gospodare ulicama metropole. Nažalost, programi masovne kastracije i sterilizacije uličnih

mačaka ne pokrivaju značajan procenat ukupne populacije ovih životinja u Istanbulu. Zbog konstantnog razmnožavanja, koje sa sobom nosi veću šansu za infekciju različitim zaraznim bolestima, ali i zbog gradskih uslova u kojima žive, većina mačaka u Istanbulu ima životni vek od tri do šest godina. Turska takođe zabranjuje hvatanje i eutanaziju uličnih životinja, a to uključuje i mačke.

Deluje kao da postoji prećutni dogovor između stanovnika Istanbula o tome da gotovo svako, koliko može, pomogne u tome da se mačkama obezbedi sve što im je neophodno za život, kao što su hrana, voda i sklonište

Svako pomaže koliko može

Mace koje žive na ulicama, u prolazima i po krovovima Istanbula predstavljaju deo svakodnevnog života stanovnika ovog grada. Deluje kao da postoji prećutni dogovor između stanovnika Istanbula o tome da gotovo svako, koliko može, pomogne da se mačkama obezbedi sve što im je neophodno za život, a to su hrana, voda i sklonište. Skoro svaki supermarket, piljarnica, butik ili stambena zgrada imaju u svojoj okolni ili sopstvenim prostorijama postavljene posudice namenjene macama, a kod većine su i vrata otvorena za ove životinje, te one mogu, ako žele, da se sklone unutra od loših vremenskih uslova. Izgleda kao da mačke u ovom gradu pripadaju svima pomalo, a opet su istovremeno i ničije, tj. slobodne.

Neretko u razgovoru s lokalnim stanovništvom možete saznati da čitava ulica prikuplja sredstva kako bi obezbedila lokalnoj mezimici neophodnu veterinarsku negu.

Maca po imenu Gli dočekuje svakog dana mnogobrojne posetioce u svom raskošnom domu – Aja Sofiji

Prorok Muhamed zabranio da se ubijaju mačke

Turska je pretežno muslimanska zemlja. Mačke u islamu imaju posebnu ulogu – smatraju se poželjnim ljubimcima i hvaljene su zbog svoje čistoće. Posvećenost maca higijeni jeste ono što im donosi pravo ulaska ne samo u domove već i u džamije. Ove životinje imaju već vekovima posebno mesto u islamskoj religiji, a veruje se da je prorok Muhamed zabranio ljudima da ubijaju mačke, dok je njegov sledbenik Abu Hurajra naročito poznat po svojoj ljubavi prema ovim životinjama.

Danas je fenomen mačaka Istanbula gotovo globalna senzacija. Više dokumentarnih filmova je u prethodnim godinama obrađivalo temu ovog grada i njegovih omiljenih četvoronožnih ljubimaca, a neki su i dobitnici značajnih nagrada. Ali možda još više popularnosti stekle su neke od upečatljivih gradskih maca, koje su turisti iznova i iznova susretali na mnogobrojnim znamenitim lokacijama ovog grada.

Danas je fenomen mačaka Istanbula gotovo globalna senzacija. Više dokumentarnih filmova je u prethodnim godinama obrađivalo temu ovog grada i njegovih omiljenih četvoronožnih ljubimaca, a neki su i dobitnici značajnih nagrada

Čuvena maca Gli

Tako, na primer, maca po imenu Gli dočekuje svakog dana mnogobrojne posetioce u svom raskošnom domu – Aja Sofiji. Njen neodoljiv izgled i karakter učinili su je pravom Instagram zvezdom s velikim brojem pratilaca.

 

Gli vreme provodi uživajući u sunčanju, nestašlucima, ali i pozirajući za fotografije sa svojim fanovima. Ona, naravno, nije jedina mačka Istanbula koja je stekla popularnost na društvenim mrežama. U ruševinama drevnog grada Efesa u blizini Istanbula živi čitava kolonija mačaka koje zapravo predstavljaju jedine stalne stanovnike ruševina. Može se sa sigurnošću reći da mace nemaju ništa protiv toga da samostalno gospodare ovim mestom, gde vreme provode istražujući i uživajući u pažnji turista.

Ako istorija, kultura i duh čine Istanbul gradom koji vredi posetiti, mačke su onda definitivno jedan od razloga zbog kog ćete poželeti da se vratite u taj grad. Malo šta može da učini iskustvo putovanja boljim od ovih divnih stvorenja, koja će vam ponuditi prijateljstvo u zamenu za maženje ili poneku poslasticu.

Mačke u islamu imaju posebnu ulogu – smatraju se poželjnim ljubimcima i hvaljene su zbog svoje čistoće. Posvećenost maca higijeni jeste ono što im donosi pravo ulaska ne samo u domove već i u džamije

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1