Pigcasso je svinja, ima 700 kg i bavi se slikarstvom

M

ožda ste na društvenim mrežama viđali različite životinje kako pokušavaju da slikaju ili budu kreativne, a da li ste naišli na prvu svinju koja slika i zove se Pigcasso? Upoznajte umetnika u telu svinje od 700 kg čija popularnost raste iz dana u dan baš kao i broj njenih remek-dela

Početak ove priče nije nimalo koloritan jer je Pigcasso, današnja poznata i popularna svinja koja slika, nekada bio prase uzgajano u klanici sa očiglednom sudbinom. Ali te 2016. godine, kada je Pigcasso imao četiri nedelje, spasila ga je njegova sadašnja vlasnica Džoan Lefson, a zatim je malo prase odvela u utočište za životinje u Južnoj Africi.

Nakon što je prasetu i potom svinji pružena ljubav, pažnja i nega, došao je red i na igru. Vlasnici svinje poigrali su se sa njom, i to bojama i četkicama. Naime, oni su joj donosili lopte, različite igračke i slučajno četkice u nadi da će se igrati – a ona je uništila sve osim, zamislite, četkica. Zanimljivo je da je odmah počela da uranja četke u boje i da ostavlja trag na različitim mestima. To je dodatno motivisalo njenu vlasnicu koja je, videvši da prase uživa u ovoj aktivnosti, započela trening, baš kao sa psima, i naučila je novim trikovima. Kako je poznato da su svinje izuzetno inteligentna stvorenja, sve je teklo glatko, a Pigcasso je iz dana u dana bio poslušniji i fokusiraniji. A najsmirenija i najsrećnija, kako svinju opisuje vlasnica, bila je kada slika. Tako je dobila svoje prvo platno.

Pigcasso čak svoje slike „potpisuje“ jedinstvenim „potpisom“ – tako što umoči njušku u boju i otisne je na platno

S nevericom su je posmatrali svi prisutni, a ona bi počela da koristi boje i četkice, te da njuškom oslikava platna, pa su vlasnici poželeli da svoje oduševljenje podele i sa drugima. Ubrzo je postala zvezda interneta, a interesovanje za njene slike raslo je munjevitom brzinom, baš kao i njena lista pratilaca i ljubitelja njene umetnosti.

Danas vlasnici svinje zarađuju hiljade dolara od prodaje njenih slikarskih dela, a malo je reći da se tu priča ne zaustavlja. Pigacasso ima i svoj sajt za prodaju umetnina, čija popularnost raste iz dana u dan. Do sada je „uradila“ više od 400 originalnih umetničkih dela, a većinu je prodala.

Pigcasso čak svoje slike „potpisuje“ jedinstvenim „potpisom“ – tako što umoči njušku u boju i otisne je na platno. 

Prema izveštaju magazina The Independent, cena Pigcassovih slika dostiiže i 4.000 dolara, a novac, po želji vlasnika, ide u fondove za zaštitu životinja.

Ubrzo je postala zvezda interneta, a interesovanje za njene slike raslo je munjevitom brzinom, baš kao i njena lista pratilaca i ljubitelja njene umetnosti

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1