K

ad je reč o mačkama, obično se nikad ne savetuje da se ostavljaju u pansionima, pogotovo ne u onim mešovitog tipa, koji primaju i pse i mačke. Glavni razlog za to jeste sklonost ka stresnoj reakciji koju mačka doživi ukoliko se iz poznatog prostora koji deli sa članovima svoje porodice odjednom nađe u nepoznatom okruženju sa ljudima koje vidi prvi put, okružena drugim mačkama koje može da vidi ili bar da čuje i namiriše. Šok, najblaže rečeno

S tim saznanjem na umu pristupili smo ovom projektu i krajem 2021. u okviru Veterinarske ambulante Dog-Ma počeo je s radom Pansion Samo za mačke, upravo obraćajući posebnu pažnju na minimiziranje uticaja stresa i postavljanje posebnih zdravstvenih i bezbednosnih zahteva. Tome je doprinelo obrazovanje stečeno na polju zdravstvene zaštite ljubimaca, kao i dugogodišnje iskustvo. Naravno, i ljubav i poštovanje koje gajimo prema našim felinim prijateljima.

Tih prvih dana prilazimo im nenametljivo, tu smo pored njih, da mogu da nas vide, pričamo konstantno tihim i nežnim glasom tepajući, pružamo ruke kako bi nas omirisale i na taj način se navikle na naš glas, miris i naše prisustvo. Kad tome dodamo i ritual hranjenja koji je uklopljen u proces upoznavanja, posle najviše dva-tri dana postajemo najbolji prijatelji

Procedura ulaska u pansion je sledeća. Po prijemu i urađenom kliničkom pregledu, mačka se smešta u „sobu“ koja je samo njena, s jednim delom vizuelno odvojenim od ostalih. To je prostor za početno skrivanje, sticanje samopouzdanja i adaptiranja na nove zvuke i mirise. Nakon dan-dva mačka polako osvaja sve veći prostor i privikava se na nove uslove. Tih prvih dana prilazimo im nenametljivo, tu smo pored njih, da mogu da nas vide, pričamo konstantno tihim i nežnim glasom tepajući, pružamo ruke kako bi nas omirisale i na taj način se navikle na naš glas, miris i naše prisustvo. Kad tome dodamo i ritual hranjenja koji je uklopljen u proces upoznavanja, posle najviše dva-tri dana postajemo najbolji prijatelji.

Tek tad mačku puštamo u prostor za igru, gde se nalaze igračke raznih oblika i materijala, grebalice i penjalice, tunel i kućice. Jednom dnevno mačka se pušta u „igraonicu“, gde imamo aktivnu interakciju s njom, tako da ona nije prepuštena samoj sebi. Svaka mačka ima svoje vreme za igru i maženje i nikad se ne puštaju zajedno iz bezbednosnih razloga. Igraonica je jedan prostor apsolutno i isključivo prilagođen njihovim potrebama i za njihovo uživanje. Prostor je dizajniran u skladu s potrebama mačaka za kretanjem i igrom, uz poštovanje bezbednosti. Uvek je akcenat na bezbednosti, čini nam se da toga nikad nije dovoljno.

Apsolutni imperativ je da je mačka ZDRAVA, bez simptoma zaraznih bolesti, npr. kašlja, kijanja, curenja iz nosa ili očiju, proliva, povraćanja, što će biti provereno prilikom prijema kada se uradi i klinički pregled

Čišćenje i dezinfekcija obavljaju se više puta tokom dana u zavisnosti od broja mačaka u pansionu i sredstvima koja su visokoefikasna i bezbedna za upotrebu u prisustvu kućnih ljubimaca. Koriste se različiti dezinficijensi, i to u zavisnosti od vrste materijala i podloge koju je potrebno dezinfikovati. To su virkon na prvom mestu, zatim proizvodi na bazi alkohola, hlora i aktivnog kiseonika. U pansion nije dozvoljeno ući obuven, što je još jedan vid zaštite zdravlja naših gostiju.

Kad pogledate snimke naših gostiju, odmah postaje jasno da smo uspeli u naumu da se napravi jedan prostor po meri mačaka, stress free, u kojem mogu da uživaju bezmalo kao kod kuće. Naši gosti se rado vraćaju, znajući kakva ih uzbuđenja kod nas očekuju.

E, sada malo o drugoj strani medalje koja se tiče obaveza vlasnika pre nego što nama prepuste brigu o ljubimcu, a koje oni, nažalost, često zanemaruju, što je verovatno posledica neinformisanosti. Ukoliko planirate da poverite čuvanje mace našem pansionu, postoji nekoliko stvari koje morate da znate.

Apsolutni imperative je da je mačka ZDRAVA, bez simptoma zaraznih bolesti, npr. kašlja, kijanja, curenja iz nosa ili očiju, proliva, povraćanja, što će biti provereno prilikom prijema kada se uradi i klinički pregled. Tu ne podrazumevamo hronična, neinfektivna stanja kao što su bolesti bubrega, donjih urinarnih puteva ili šećerna bolest, kao najčešća hronična stanja kod mačaka. U tim slučajevima u mogućnosti smo da i u odsustvu vlasnika dajemo neophodnu terapiju u dogovoru s njim, naravno.

U okviru Veterinarske ambulante Dog-Ma počeo je s radom Pansion Samo za mačke, upravo obraćajući posebnu pažnju na minimiziranje uticaja stresa i postavljanje posebnih zdravstvenih i bezbednosnih zahteva

Drugi, vrlo važan zahtev jeste da mačka bude redovno VAKCINISANA protiv zaraznih bolesti. Vakcine obuhvataju herpes, calici virus i virus panleukopenije mačaka. Ne primamo nevakcinisane životinje – bez izuzetka.

Takođe, mačka treba da je bila redovno „čišćena“ (popularno rečeno) od unutrašnjih, crevnih parazita i zaštićena od prisustva spoljašnjih parazita (buva, krpelja i drugih ektoparazita).  Ukoliko primetimo prisustvo jednih ili drugih, bez odlaganja se vrši aplikovanje adekvatnog lekovitog sredstva.

Kao što vidite, pre nego što pomislite da macu prepustite pansionu na čuvanje, potrebno je uraditi izvesne stvari u cilju zdravstvene zaštite i prevencije. Postavljanjem ovakvih zahteva čuvamo zdravlje naših gostiju i smanjujemo mogućnost pojave neke zarazne bolesti.

Zadovoljstvo nam je da smo u mogućnosti da ponudimo uslugu pansiona samo za mace i u ovom delu Srbije, mada očekujemo goste i iz drugih delova zemlje. Nalazimo se na pola puta između Beograda i Niša, malo više od sat vremena udaljeni i jednima i drugima. Nalazimo se na samom ulasku u Kragujevac, kod nas je mirna i prijatna atmosfera, a tome doprinosi mali kapacitet objekta. Pa, ukoliko još niste našli pansion po meri vašeg ljubimca, dobro nam došli!

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1