Zašto vaša maca ne koristi kutiju s peskom

U

koliko vaša mačka ne želi da koristi kutiju s peskom za vršenje nužde, nemojte da se ljutite na nju – proverite zašto to čini

Vlasnici mačaka složiće se da je strašno ukoliko vaša ljubimica ne koristi kutiju s peskom za ono čemu je namenjena, te nuždu obavlja na drugim mestima. Razlozi za to su mnogobrojni, neki manje a neki više zabrinjavajući, neki traže jednostavna a neki komplikovanija i zahtevnija rešenja. No što pre počnete da istražujete mogućnosti za ovu pojavu, to ćete brže pronaći uzrok i odgovarajuću soluciju.

Mi smo popisali neke od najčešćih razloga zbog kojih mačke ne koriste kutije s peskom.

Konzistencija i oblik peska takođe mogu da utiču na to da li će ga mačke rado koristiti. Kako im se šapice nalaze u direktnom kontaktu s peskom, poželjno je da on dobro upija, da nije isuviše oštar, kao i da u krajnoj liniji odgovara baš vašoj maci

  1. Zdravstveni problemi

Jasan je razlog iz kog su zdravstveni problemi prvi na listi. Osim što mogu da dovedu do toga da vaša maca obavlja fiziološke potrebe na drugim mestima, oni takođe mogu da izazovu i ozbiljna oštećenja organizma i zahtevaju medicinsku pažnju.

Problemi sa urinarnim sistemom kod mačaka relativno su česti. Kod nekih mačaka se u bubrezima i bešici stvaraju pesak i kamenčići. Oni konstantno iritiraju zidove navedenih struktura, pa dovode do razvoja upale, a u nekim slučajevima i do bakterijske infekcije. Inflamacija na nivou mokraćne bešike i mokraćnih kanala dovodi do konstantne potrebe za uriniranjem, kao i do nemogućnosti zadržavanja urina, te može doći do toga da vaša maca urinira i van mesta koje je za to određeno. Kod problema izazvanog peskom u mokraćnoj bešici i upalom vlasnici će uočiti da mačka luči manje količine urina van kutije, te da provodi vreme u položaju za uriniranje, ali bez izlučivanja mokraće.

Gastrointestinalni problemi koji izazivaju dijareju mogu da rezultiraju nekontrolisanom defekacijom. Uzroci tih problema su mnogobrojni, od infektivnih agenasa do trovanja hranom.

Starijim mačkama degenerativne promene na skeletu i zglobovima izazivaju otežano kretanje i naročito otežane skokove. Ukoliko kutija s peskom ima visoke ivice, može se dogoditi da je starija maca izbegava zbog poteškoća i bolnosti do koje dolazi pri pokušaju da uđe i izađe.

Ukoliko vaša maca prestane da koristi kutiju s peskom koju je ranije bez problema koristila, prvi i najvažniji korak jeste da je odvedete veterinaru. Isključivanje potencijalne medicinske pozadine ovog problema ključno je za dobrobit mačke.

Ako veterinar utvrdi postojanje problema koji može da uzrokuje nekorišćenje kutije s peskom, prepisaće neophodnu terapiju, dati vam korisne savete i preduzeti sve ostale potrebne mere da se zdravlje, a potom i navike vaše mačke najbrže moguće vrate u normalu.

  1. Problemi sa samom kutijom s peskom

Svima nam je poznato da mace generalno važe za čistunice koje su spremne da provedu sate uređujući svoje krzno. Ova osobina odnosi se i na njihov toalet, odnosno kutiju s peskom. Ukoliko mačka proceni da kutija nije dovoljno čista, u nju neće ni ulaziti, već će pronaći neko drugo mesto da obavi svoje potrebe. Zarad higijene vašeg doma, kao i ispunjavanja potreba vaše mačke, trebalo bi da obratite pažnju

na to da kutija s peskom uvek bude što čistija.

Slično važi i za domaćinstva u kojima živi više mačaka – potrebno im je više kutija. Poznato pravilo kaže da broj kutija s peskom u domaćinstvu treba da odgovara broju mačaka plus jedna. Naravno, poznajući svoje ljubimce i njihove navike, i ovo pravilo možete modifikovati, sve dokle god ispunjavate njihove potrebe. No jedno je sigurno, više mačaka definitivno znači i više čišćenja.

Ako se kutija s peskom nalazi na mestu koje mački ne odgovara, može da se desi da je ona bojkotuje. Mačke najradije biraju da im se kutije s peskom nalaze na mirnijim mestima.

Mnogi od nas se odluče da macin toalet drže na zastakljenoj terasi, u ostavi, toaletu ili nekoj drugoj prostoriji gde se neće nalaziti u centru pažnje u domaćinstvu. Ukoliko je to slučaj, svi ukućani treba da obrate pažnju da vrata te prostorije uvek budu otvorena kako bi maci toalet bio dostupan. Ako se nekoliko puta ponovi da maca ostane zatvorena unutar prostorije ili van nje, radije će birati da vrši nuždu negde drugde.

Konzistencija i oblik peska takođe mogu da utiču na to da li će ga mačke rado koristiti. Kako im se šapice nalaze u direktnom kontaktu s peskom, poželjno je da on dobro upija, da nije isuviše oštar, kao i da u krajnoj liniji odgovara baš vašoj maci, jer se i afiniteti svake mačke umnogome razlikuju. Neke mace, recimo, rado i bez problema koriste posudu u kojoj se kao supstrat nalazi pelet, dok druge odbijaju da ga koriste.

Još jedna važna napomena odnosi se na mace kojima su hirurškom procedurom odstranjene kandže. Ova procedura se smatra nehumanom, zabranjena je zakonom u mnogim zemljama jer podrazumeva uklanjanje poslednjih falangi (kostiju vrhova prstiju), kao i kandži, te, osim veoma intenzivnog bola, takođe sprečava mačke da obavljaju osnovne fiziološke potrebe. Mačke koje su prošle ovu hiruršku proceduru imaju ekstremno osetljive šape i gaženje po grubom pesku je za njih izrazito bolno, te zato često izbegavaju korišćenje kutije s peskom.

  1. Obeležavanje teritorije

Gotovo svaki nekastrirani mačak u jednom trenutku života pokaže sklonost ka obeležavanju teritorije. Dok je za one mačore koji deo života provode napolju ovo ponašanje sasvim prihvatljivo, nije lako izaći na kraj s kućnim mačkom koji je počeo da obeležava police u ormaru, ćoškove u sobama i slično. Do naglog nastanka ovakvog ponašanja kod mačka koji ranije ka tome nije imao tendencije može doći naročito u slučajevima kada se na „njegovoj“ teritoriji pojavi nova životinja, posebno ako je posredi druga mačka. Zbog osećaja ugroženosti, kao i zarad uspostavljanja hijerarhije, mačak će tada početi da označava granice prostora koji smatra svojim.

Potencijalno rešenje za ovu pojavu može biti kastracija, međutim, ako je posredi stariji mačak, obeležavanje je preraslo u oblik ponašanja koji nije samo hormonski uslovljen, te postoji značajna mogućnost da se ono nastavi i nakon uklanjanja izvora polnih hormona. Na tržištu se takođe mogu pronaći različiti repelenti, ali osim što nijedan ne deluje univerzalno, oni ne uklanjaju primarni problem već se koriste kao pokušaj da se smanje posledice.

MPS – Corner

Toalet sa ugaonim dizajnom za jednostavno postavljanje a zauzima minimalni prostor. Takođe, pogodan za velike mačke. U kompletu dolazi sa lopatom koja se može odložiti u praktičnom zadnjem delu i filterom sa aktivnim ugljem. Dimenzija toaleta su 52 x 59,5 x 44,5 cm.
TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1