Walter Chandoha: Čovek koji je snimio 90.000 fotografija mačaka

M

ajstor fotografije koji je mačji portret podigao na nivo umetničke forme

Walter Chandoha je originalni majstor fotografije mačaka. Mnogo pre nego što su mačke zavladale internetom, on je očaravao javnost besprekornim slikama ovih stvorenja koja obožava. On je komercijalni slobodni fotograf, a u karijera koja traje od pedesetih godina prošlog veka snimio je preko 90.000 fotografija mačaka. Njegove fotografije pojavile su se na više od 300 naslovnica časopisa, uključujući National Geographic i Life, između ostalih, kao i na posterima i ambalaži.

Najnovija knjiga u čast ovom fotografu i njegovoj plodnoj karijeri jeste walter Chandoha Cats, koja prikazuje više od sedam decenija nastajanja prelepih mačjih portreta

Njegove fotografije mačaka pojavile su se na više od 300 naslovnica časopisa, uključujući National Geographic i Life, između ostalih, kao i na posterima i ambalaži hrane

Iako je Walter preminuo januara 2019. u 98. godini, njegovo nasleđe živi, ne samo u stilu koji je popularizovao – pozadine u boji i glamurozno osvetljenje danas su dominantni na portretima životinja – već i u delu koje je i dalje fascinantno. Danas, kao i kada je prvi put stvoreno. Najnovija knjiga u čast ovom fotografu i njegovoj plodnoj karijeri jeste Walter Chandoha Cats, koja prikazuje više od sedam decenija prelepih mačjih portreta.

Od ranih radova koji se koriste za reklame i pakovanja hrane za kućne ljubimce do porodičnih trenutaka sa vremenskim kapsulama, fotografije hvataju iskrena osećanja koristeći zapanjujuće fotografske tehnike. Delom istorija umetnosti, delom ljubavno pismo svojim šarmantnim subjektima, mačke ilustruju evoluciju mačje kulture dok slave fascinantnog čoveka i izuzetnog fotografa.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1