Zašto beli psi imaju tamnu dlaku oko očiju

V

lasnicima mnogih pasa bele dlake, poput bišona, dobro je poznat problem nastanka tamne koloracije u predelu oko unutrašnjih delova psećih očiju. Ako se kod vašeg ljubimca javlja ovakva promena boje dlake i ako želite da naučite šta je zapravo izaziva, ali i kako da je pravilno tretirate, izdvojili smo za vas najvažnije informacije

Razvoj obojenog polja mrke, smeđe-bordo boje u predelu unutrašnjeg ugla oka javlja se kod većine belih pasa u nekom trenutku njihovog života. Takođe, uočljivost promene boje dlake oko medijalnih uglova očiju daleko je češća kod pasa s takozvanim plitkim očnim jabučicama, kao što je na primer mops, ši-cu ili maltezer. Razlog zbog kog su navedene rase sklonije koloraciji područja oko očiju jeste što oblik kostiju lobanje ovih pasa dovodi do suženja suznih kanala.

Depigmentacija dlake nastaje kao posledica delovanja suza na dlaku oko očiju, što dovodi do promene u pigmentaciji krzna. Suze, naime, sadrže porfirine – pigmente koji u sebi nose gvožđe i dovode do promene boje dlake u karakterističnu tamnu. Povećana produkcija suza ili poremećaj u njihovom odvođenju može da doprinese izraženijoj diskoloraciji.

 

Različite infekcije očiju takođe mogu da dovedu do povećane produkcije suza, ali i iscetka, koji dovodi do nastanka fleka u regiji oko očiju. Alergije, poput onih na hranu, polen biljaka ili duvanski dim, takođe predstavljaju jedan od potencijalnih uzroka pojačane proizvodnje suza.

Najbolji način da predupredite promenu boje dlake oko očiju kod vašeg psa jeste da sprečite nakupljanje suza proverite da li vaš pas ima određenih zdravstvenih problema koji potencijalno uzrokuju ovakav problem i obavezno ga odvedete veterinaru kako bi se utvrdilo da li postoji problem s povećanom produkcijom suza ili prohodnošću suznih kanala

Osim toga, glaukom ili povećanje intraokularnog pritiska jeste još jedno oboljenje koje može da dovede do ekscesivnog suzenja očiju i posledičnog nakupljanja suza na licu i promene boje dlake. Zato, prvo je značajno da proverite da li vaš pas ima određenih zdravstvenih problema koji potencijalno uzrokuju ovakav problem. Veterinar će pregledati vašeg ljubimca i utvrditi da li postoji problem s povećanom produkcijom suza ili prohodnošću suznih kanala. Ukoliko pregledom bude zaključeno da vaš ljubimac nema zdravstvenih problema, to ne znači da promenjenu dlaku ne treba redovno čistiti. Osim što predstavlja estetsku manu, akumulacija suza na licu može da bude i podloga za razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija. Zato je važno da, kada se brinete o izgledu krzna vašeg psa, ne zapostavljate ni predeo oko očiju.

Najbolji način da predupredite promenu boje dlake oko očiju kod vašeg psa jeste da sprečite nakupljanje suza. To se može postići tako što ćete više puta dnevno vatom natopljenom fiziološkim rastvorom očistiti unutrašnje rubove oka. Nakon toga regiju treba dobro osušiti vatom, gazom ili ubrusom. Na taj način ćete ukloniti suze koje dovode do promene boje dlake i održavaćete regiju suvom, što sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Šišanje duge dlake u ovoj regiji takođe može da bude od pomoći jer ona može zadržavati suze.

Suze sadrže pigmente koji u sebi nose gvožđe, pa dlaka u unutrašnjim uglovima očiju potamni

Neki vlasnici se odlučuju za različite proizvode koji nisu namenjeni za upotrebu u regiji očiju pasa kako bi je izbeleli. Međutim, određena hemijska jedinjenja nisu bezbedna za upotrebu u blizini oka i njihova upotreba predstavlja potencijalni rizik.

Pre nego što se odlučite da koristite bilo kakav oblik proizvoda za izbeljivanje regije oko očiju vašeg psa, neophodno je da se konsultujete s veterinarom. Slično kao kod ljudi, i kod pasa je područje oko očiju izuzetno osetljivo i treba na njega delovati nežno i s pažnjom, te izbeći preteranu upotrebu agresivnih hemijskih sredstava u toj regiji.

Na kraju, ukoliko je veterinar utvrdio da ne postoji patološki problem koji dovodi do nakupljanja suza, diskoloracija oko očiju ne treba da vas brine.

CAMON PET EYE CARE

Losion za higijenu i zaštitu regije oko očiju za pse i mačke. Blagotvornim dejstvom ekstrakta: kamilice, hemamelisa, lipe i galske ruže pruža odličnu zaštitu osetljive regije oko očiju ljubimca. Redovnim korišćenjem sprečava prebojenost dlake oko očiju.

CAMON INGENYA

Služi za zaštitu područja oko očiju kod pasa. Sadrži: ekstrakt nevena, ekstrakt piskavca i ekstrakt hajdučke trave.

BIO PET ACTIVE – BIO EYES

Sredstvo za uklanjanje viška suza oko očiju. Specijalno je formulisano da ukloni mrlje koje nastaju usled curenja suza u regiji oko očiju kod pasa i mačaka.

Vladimir Hadžić, doktor
veterinarske medicine, ekspert i stručni
konsultant Pet Svet Magazina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1